Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är sulfasalazin rätt medicin mot Crohns sjukdom?

Min husläkare har skrivit till mig medicin mot Crohns sjukdom som heter sulfasalazin, men jag tvivlar att det är rätt medicin mot Crohns sjukdom. Rätt eller fel? Tack för svaret på förhand.
MvH

Hej,
Sulfasalazin är ett läkemedel som hör till gruppen 5-ASA preparat. Vetenskapligt finns det bäst bevisad effekt av dessa preparat vid Ulcerös colit (UC). Preparat från denna grupp används en del även för Crohns sjukdom, speciellt om inflammationen är av en mildare typ och belägen i tjocktarmen. Det vetenskapliga underlaget för effekt vid Crohns sjukdom är dock sämre än vid UC. Man får således prova sig fram, om man får en god effekt i det enskilda fallet kan 5-ASA preparat användas men vid utebliven/dålig effekt bör annan behandling övervägas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog