Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är mina symtom ett tecken på att jag har jag fått Crohns igen?

Hej.
Det var drygt 1,5 år sedan vi upptäckte att jag hade Crohn och jag startade direkt behandling med TNF-hämmare. Den andra november (i år) fick jag operera bort en del av min tarm. Jag började få blod i min avföring ca en vecka efter operationen och är jättebekymrad eftersom läkarna sa att efter operationen så kommer jag att må bättre eftersom jag nu räknas som "crohnfri". De varnade även om att den kan återkomma men det skulle ta lång tid innan den gjorde det. Hursomhelst min fråga är. Nu när jag fått blod i min avföring är det ett symptom på att sjukdomen är tillbaka? PS: Jag får panik och jag vill verkligen veta så kan ni snälla svara så fort ni läser detta mejl.


Hej
Det är bra att du berättar för din läkare att du ser blod i avföringen eftersom det är viktigt att utreda huruvida blödningarna beror på din Crohn eller ej. Det finns flera andra orsaker till att du ser blod i avföringen (t ex hemorrojder), men inflammatorisk aktivitet i tarmen bör uteslutas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog