Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är mina biverkningar av betametason normala?

Hej!
Jag har en del frågeställningar och funderingar gällande betametasonbehandlingen som jag just nu genomgår. Påbörjade den med 14 tabletter per dag i en vecka. Minskade sedan med två den åttonde dagen. På fredag ska jag gå ner till 10 om dagen.

Min kropps reaktion på detta är följande: skakig, tryck över bröstet, andfådd, känns som om jag åker båt, yr, ökat tryck i huvudet, pirrningar i tungan, till viss del illamående. Är detta normalt?

Har försökt att nå behandlande läkare, men hon jobbar på annan plats just nu. Ingen annan läkare har heller ringt. Tacksam för svar.

Cecilia


Hej Cecilia
Betametason är ett kortisonpreparat som, när det ges i högre doser, kan framkalla sådana biverkningar som du beskriver. Biverkningarna brukar avta i takt med att dosen minskas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog