Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är Low Carb High Fat-kost bra om man har Crohns sjukdom?

Hej, Vad anser ni om LCHF-kost, alltså Low Fat High Carb? Har läst många artiklar om detta och det verkar som att många mår bättre. Kan LCHF vara bra om man har Crohns sjukdom?

Hälsningar Henrik


Hej Henrik!
Low Carb High Fat-dieten innebär att man utesluter alla livsmedel som innehåller kolhydrater, såsom bröd, potatis, ris, pasta, frukt och rotfrukter, och är i stort sett motsatsen till den kostbehandling som rekommenderas vid Crohns sjukdom. Det är svårt att få i sig tillräckligt med energi och alla näringsämnen man behöver om man utesluter en så stor grupp livsmedel.

LCHF-kosten kan innebära att man under en kort period får en vila för tarmen, eftersom den är väldigt fiberfattig och innebär att tarmen inte får speciellt mycket att jobba med. Men den innehåller stora mängder fett som kan vara svårt att ta upp, och är inte speciellt skonsam i längden. Den består till stor del av kött, bacon, korv och annat som kan vara svårt att bryta ner, samt ägg, ost, grädde och smör.

Det bästa är att fördela maten på minst 4-5 tillfällen per dag, och äta allsidigt och varierat, ur alla delar av den gamla hederliga kostcirkeln!

Mvh
Kajsa Asp Jonson
Dietist