Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är det normalt med utslag på kroppen?

Jag är 21 år och har Crohns sjukdom och undrar: tar det någonsin slut? Har ett par drömmar som jag skulle vilja uppfylla men som jag inte kan pga läkarbesöken. Nu i juli så är det två år sedan jag blev diagnostiserad och jag är fortfarande på behandlingar med två olika preparat. Min sjuksköterska och läkare verkar inte så kunniga eller erfarna då jag har ställt frågor och inte direkt fått något svar, så jag har i stället fått läsa mig till allt på nätet. Är det normalt att hyn påverkas av behandlingarna? Kan nämligen inte stå i duschen för länge, eller i för hett vatten, utan att få utslag som ser näst intill ut som nässelutslag i ansikte, på armar och bröst. De torkar också ut, en del utslag blir till pigmentfläckar. Låter kanske lite bitter, men jag börjar bli trött på att alltid snubbla på mållinjen, att inte kunna arbeta 100% så jag kan åka ut ock resa och göra det jag har drömt om sen jag va liten.


Rebecca


Hej Rebecca
De hudproblem som du beskriver kan vara en biverkan av din behandling. Ibland kan man också få hudproblem som är kopplade till grundsjukdomen. Om symtomen började uppträda efter insättande av behandlingen stärker det misstanken på biverkan. Jag tycker att du ska ta upp frågan igen med din läkare. Ibland kan man också behöva träffa en specialist i hudsjukdomar för att avgöra vad som är grunden till utslagen.

Jag förstår att du har/har haft en jobbig tid, men när man hittar en behandlingsstrategi som fungerar så brukar sjukdomen stabiliseras och livet påverkas mindre.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog