Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Är B-vitamin och rosenrot bra för magen?

Hej! Jag har en fråga som jag funderat lite på. Jag har Crohn och funderar på om jag ska ta något tillskott för att magen ska hålla sig i balans. Har ni några förslag på vad jag kan använda mig av? Är det så att kroppen inte tar upp tabletterna lika bra om man har Crohn? Är det bra att ta B-vitaminer, rosenrot eller liknande? Jag känner mig nämligen ofta trött och tänkte därför på rosenrot.

Hälsningar Lovisa


Hej Lovisa!
Tack för ditt mail.
Det kan finnas många skäl till att man känner sig trött. För lågt järnvärde är den vanligaste anledningen hos kvinnor, och så här års har naturligtvis bristen på solljus också betydelse.

Ät gärna kött varje dag. Ät gärna blodpudding eller liknande någon gång i veckan. C-vitamin från frukt, bär och grönsaker påverkar järnupptaget positivt. Försök komma ut och ta en promenad på lunchen så att du åtminstone får en liten mängd solljus varje dag. Det påverkar även D-vitaminmängden i kroppen, som på senare år har visat sig ha betydelse för både den psykiska och den fysiska hälsan. I kosten får du D-vitamin bl.a. från berikade mjölkprodukter, fet fisk och ägg.

Rosenrot är traditionellt använt vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla, men indikationerna grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Det finns alltså inga kliniska studier på att rosenrot verkligen har effekt. Normalt sett får du i dig tillräckliga mängder B-vitamin om du äter varierat och allsidigt. Om du har täta skov och misstänker att du förlorar mycket av matens näring bör du diskutera eventuella vitamin- och mineraltillskott med din läkare.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist