Hej!
Mitt namn är Felix och jag har Ulcerös kolit. Jag har opererats och lever nu med en bäckenreservoar sedan ett år tillbaka. Just nu så håller jag på med ett arbete i skolan om just Ulcerös kolit. Min fråga till dig är om du vet vilken riktning forskningen går i angående behandling av Ulcerös kolit. Vart går det mest framåt? Inom medicin eller kirurgi? Var tror du man är om 10 år inom området? Tack på förhand!
Hej Felix
Det forskas oerhört mycket kring inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) vilket kommer att leda till att många fler effektiva medicinska behandlingar kommer att komma ut på marknaden under de närmaste åren. Forskningen inriktar sig mycket på att förstå vilka faktorer som orsakar den ”onödiga” inflammation som ligger bakom IBD och försöka hitta läkemedel som interfererar i just denna process.
I framtiden tror jag således att behovet av kirurgisk behandling kommer att minska pga nya, mer effektiva läkemedel.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag har för flera år sen gjort en operation där jag har opererat bort tjocktarmen och har bara ändtarmen kvar. Sedan kopplade läkaren ändtarmen med tunntarmen och det har fungerat bra till och från. Har förresten Ulcerös Colit. men min fråga är? Kan man ha analsex om ändtarmen är inflammerad? Är det risk att tarmen kan inflammeras vid analsex? tacksam för svar.
Hej,
Jag tycker att du ska undvika analsex i din situation eftersom en mekanisk irritation av ändtarmsslemhinnan kan förvärra den inflammatoriska retningen och försämra din situation.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Har Crohns sen många år tillbaka, har fått utslag över hela kroppen som kliar, kan dessa ha med min Crohn att göra? Äter azatioprin och mesalazin, tarmen är relativt lugn just nu.
Hej,
Spridda utslag som kliar kan bero på en reaktion mot t.ex. ett läkemedel men kan förstås också ha många andra förklaringar. De läkemedel som du behandlas med kan ibland ge hudutslag som biverkning.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din läkare som då också kan undersöka dig och göra en bedömning utifrån hur dina utslag ser ut.
Jag tror att det är mindre sannolikt att utslagen beror på din Crohns sjukdom.
Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Min man har Crohns, och vi har 3 barn. Vi tänker av och till på om någon av våra barn
kommer att få Crohns. Vårt äldsta barn är litet, litet till växten, men vi har anlag att vara små
till växten i släkten. Det som gör att vi funderar på om han kan ha Crohns är att han i stort sett
alltid har lös avföring. Han har dock bara avföring 1 gång per dag. Klagar inte på ont i magen,
är aktiv med fotboll och kampsport 3-4 dagar i veckan, alltid i aktivitet. Han äter dock dåligt.
Borde vi få en läkare att kolla honom? Kan det vara normalt att ha lös(are) avföring?
Hej,
Det finns en viss ärftlighet när det gäller Crohns sjukdom men de flesta barn till föräldrar med
Crohns sjukdom drabbas ej av samma åkomma. Er son har lös avföring och äter dåligt men
verkar i övrigt vara pigg och må bra. Lös avföring kan bero på många saker och behöver alls
inte bero på Crohns sjukdom eller annan tarminflammation, det är också väldigt individuellt
vad som är normalt när det gäller konsistensen på avföringen. Om ni är oroliga kan ni ta upp
frågan med er familjeläkare som kan göra en kroppslig undersökning och om det behövs
några enklare provtagningar. Det finns dock inget i din historia som låter alarmerande.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Har efter många år, äntligen fått rätt diagnos Crohns sjukdom och har sedan i våras stått på
kortison och i augusti påbörjades behandling med biologiskt läkemedel (TNF-hämmare). Nu
är tarmen läkt. Är det så att den läker mellan skoven och är det detta som kallas att man hamnar i remission? Det är ju medicinen som orsakat detta. Om jag har uppfattat det rätt så skall den väl fortsätta att ges som förebyggande behandling? Har haft det hur tufft som helst dessa sju månader och vill inte hamna i den situationen igen.
Hej,
Remission betyder att det ej finns någon aktiv inflammation i tarmslemhinnan, som därmed
läkt. Det finns dock risk för att inflammationsaktiviteten ökar igen varför man oftast vill ge en
förebyggande, underhållsbehandling som håller nere inflammationsaktiviteten och gör att du
fortsätter att må bra.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Min man fick Crohns när han var 14 år. Man opererade hans tarm 3 gånger. Han har varit frisk under 40 år. Enda problem han har är förträngningar på operationsstället. Det bildas ärrbildning på dessa ställen. Därför måste man dilatera honom då och då. På dessa ställen kan det bli inflammerat och rött men inte på andra ställen. Han har haft lös avföring alla dessa år p.g.a. kort tarm. Kan man säga att detta är AKTIV CROHNS?
Tack!
Hej,
Det är nog en definitionsfråga om man ska säga att din makes sjukdom är aktiv eller inte. Det verkar ju inte som om ny inflammation uppstår i de friska delarna av tarmen vilket är väldigt positivt, men förträngningarna där tarmen är hopskarvad återkommer och där man ser rodnad och irritation vilket talar för en viss inflammatorisk aktivitet i dessa områden.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Kan ett förhöjt kalprotektinvärde bero på blödningar från hemorrojderna?
Hej,
Kalprotektinvärdet blir förhöjt om man har någon form av inflammatoriskt tillstånd i tarmen och värdet påverkas ej av hemorrojdblödning. Normalvärdet för kalprotektin är <50 men det finns också en gråzon upp till värden på 150-200 som kan föreligga utan att man har en inflammation.
Om värdet är förhöjt brukar man i första hand gå vidare med en endoskopisk undersökning av tjocktarmen för att få information om det finns inflammation.
Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag undrar om man kan dö av Crohns? Undrar även vd som händer när man får Crohns i halsen? Tack för svar!
Hej,
Crohns sjukdom kan drabba olika individer mycket olika, en del får lätt inflammation med milda symtom, andra kraftig inflammation med svåra symtom.
Man dör inte av Crohns sjukdom men det är viktigt att man får en bra individuellt anpassad antiinflammatorisk behandling så att man får må så bra som möjligt. Det har under det senaste decenniet gjorts stora framsteg i den medicinska behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom).
Crohns sjukdom är vanligast i tjocktarmen och i tunntarmens nedersta del men kan i ovanliga fall även drabba den övre delen av mag-tarmkanalen (t.ex. mun, matstrupe och magsäck). Även denna typ av lokalisation av sjukdomen behandlas med antiinflammatoriska mediciner.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Ulcerös kolit diagnosticerades 1971. Jag behandlas med sulfasalazin och har inte haft några skov under tiden därefter. Koloskopi för några år sedan, som var mycket plågsam med ett antal slumpvisa biopsier, visade efter vad jag förstod en ”vacker” tarm. Min husläkare envisas med att denna undersökning måste upprepas. Är detta nödvändigt om det inte finns blod i avföringen? Är nu 78 år gammal. Kan läkaren vägra skriva ut medicinen om jag vägrar underkasta mig undersökningen?
Hej,
Anledningen till att din doktor gärna vill att du ska genomgå en koloskopiundersökning är att man om man vid Ulcerös colit har en viss ökad risk för tumörsjukdom i tjocktarmen. Det finns riktlinjer som säger att man vid denna sjukdom ska kontrollera tarmen med koloskopi med regelbundna intervall.
Man måste dock ta hänsyn till flera faktorer, först och främst vad du vill – om du inte vill genomgå denna undersökning och är informerad om varför man gör denna så är det förstås du som i slutänden måste bestämma detta.
Man får också ta hänsyn till ålder och vilken sjukdomsaktivitet som funnits under förloppet.
Din doktor kommer att fortsätta skriva ut din medicin även om du inte vill göra den föreslagna koloskopin.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din doktor för ny diskussion så kommer ni säkert fram till en bra lösning.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hur påverkas min Crohn av vinterkräksjuka? Jag insjuknade med kräkningar och diarré för en vecka sedan. De akuta symtomen varade i ungefär ett dygn. Efter det har jag nästan inte orkat stiga ur sängen. Magen ömmar, gaser och lös avföring tränger ständigt på. Jag har helt tappat livslusten. Hur ska detta fortsätta? Är det min Crohn som blivit sämre, eller beror det på magsjukan? Hur länge kan det i så fall vara så här innan jag bör ta kontakt med läkare? Går på TNF-behandling, senaste behandlingen var för sex veckor sedan. Kostråd?
Elin
Hej Elin
Vem som helst kan bli riktigt dålig om man drabbas av vinterkräksjukan. Man brukar dock bli bättre efter 2-3 dygn. Då du också har Crohns sjukdom, och fortfarande mår dåligt, tycker jag att du ska ta kontakt med din gastroenterolog så snart som möjligt. Det är viktigt att utesluta att du drabbats av ett Crohnskov.
Det är viktigt att du får i dig vätska, salt och socker. Man kan för detta ändamål köpa vätskeersättning på apoteket. Vad gäller kostråd i övrigt så tycker jag att du ska äta ”skonkost” dvs soppor, fisk och kyckling samt undvika stekt och starkt kryddad mat samt råa grönsaker.
Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej Elin!
Vätska och salter är viktigast till att börja med. När du blivit något bättre, försök även att successivt få i dig lite vitt bröd, skorpor och annan fiberfattig mat som kan fungera stoppande. Du kan också prova med Probiotika, dvs. yoghurt med extra bakterier, Provivashots m.m. för att främja de goda bakterierna i tarmen.
Ät gärna många små mål utspridda över dagen. Prata med din läkare och med din dietist för att få mer personligt utformade råd.
Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist