Visa alla

Kan mina symtom innebära att jag har IBS eller IBD?

Hej,
Jag har under många år haft problem med tarmen – ngn läkare för många år sen sa jag hade IBS och laktosintolerans. Jag tror det är mer än så. Under perioder får jag svåra smärtor i buken ned till höger, tömningar upp till 10-15 ggr per dygn som i början är grötiga men som blir allt mer rinniga. Jag har feber – min normaltemperatur är 36,4 men under dessa perioder har jag mellan 37,5-37,9 dagligen. Förra perioden pågick i en månad ca och nu är jag inne i en sådan igen. Är konstant trött, försöker att bara äta fettfri mat och inget med mjölk vilket brukar hjälpa men under sådana här perioder hjälper just inget. Är så trött på att ha ont och vara så orkeslös. Men vart ska jag vända mig? Vill inte igen avfärdas med att detta bara är ngt tillstånd som man får lära sig leva med. För det är extremt hämmande… Kan det vara så att jag har en av de två sjukdomarna? Och vart bör jag vända mig?
Varmt tack!

Hej,
Det kan mycket väl vara så att IBS orsakar dina besvärliga symtom men det är alltid viktigt att överväga om det finns annan orsak till symtomen, t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom.
Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och berätta om dina symtom. Man bör överväga en utredning innefattande såväl blodprover som endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi). Om denna utredning är normal så handlar det säkert om IBS och det är då viktigt att man försöker hjälpa dig med behandling i syfte att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Kan man ha Crohns sjukdom och IBS samtidigt?

Min 63-åriga fru fick diagnosen Crohns 1974. Hade därefter flera tarm-skov fram till 2009 då hon fick en 3 års betald uppsägningstid utan arbetsplikt. Tarmen blev helt lugn efter första året. Sedan hade hon i stort endast ”led-skov” som hon tyckte var mycket besvärliga. I början av året började hon söka arbete men fick ett nytt tarm-skov direkt. Skopering vidtogs och läkaren sa sig efteråt misstänka IBS. Två frågor: Kan olika Crohn-symtom gå i skov oberoende av varandra? Kan man ha Crohns och IBS samtidigt?

Hej,
Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som ofta går i skov, där symtomen ökar om den inflammatoriska aktiviteten i tarmen ökar. Sjukdomsbilden är mycket individuell.
Om man en gång har fått diagnosen Crohns sjukdom och får ökade mag-tarm-symtom måste man i första hand misstänka ett skov av sjukdomen.
Om man då utreder och ej kan finna hållpunkter för ökad inflammation som orsak till symtomen kan det vara så att man samtidigt har en funktionell mag-tarm-sjukdom (IBS) där symtomen beror på en störd funktion och ökad känslighet i mag-tarm-kanalen och ej på ett skov av inflammationen.
Man kan således ha Crohns sjukdom och IBS samtidigt.
Vid Crohns sjukdom kan man ha problem med lederna, ibland ser man en parallell försämring av mag-tarm-symtomen i samband med symtom från lederna men man kan också ha aktiva ledbesvär trots att inflammationen i tarmen är lugn.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Kan ett förhöjt kalprotektin och andra magbesvär orsakas av en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm?

Hej,
Jag har skrivit tidigare, och fick inte med alla ”uppgifter” så jag skrev om allt, och har nu fått med allt. Hoppas det är ok!

Jag hade haft något slags skov med blodiga diarréer och ett förhöjt CRP (ca 30), samt förhöjt kalprotektin (720). Läkaren skickade remiss till specialist och jag fick göra en koloskopi. Tjocktarmen såg tydligen ut som den skulle, och vävnadsproverna var bra. Det enda bekymret var att det var så trångt i passagen mellan tunntarmen och tjocktarmen så de kunde inte ta sig in där och undersöka, läkaren ville då gå vidare med en magnetkameraundersökning, som jag gjorde i onsdags.

Jag har ju sedan länge haft problem med diarréer, jag får ofta kramp i magen när jag ätit och måste springa på toaletten. När detta händer handlar det om sekunder, det går helt enkelt inte att hålla emot. Jag har ofta problem på kvällar, nätter, morgonen och när jag ätit. Jag tror nu att jag är på väg in i något slags skov igen, då jag har enorma smärtor i rygg, höfter och nacke, kramper i magen och diarréer. Jag har också drabbats av en trötthet som inte är av denna värld, det spelar ingen roll hur mycket jag sover, jag är trött ändå.

Vet inte heller om det kan ha ett samband, men jag får ofta ”bölder”, eller varfyllda blåsor i huden som gör jätteont ända tills de spricker. Dessa är oftast lokaliserade ”där nere”, bakåt liksom. Nu undrar jag, kan en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm orsaka dessa bekymmer? Och i så fall, vad kan man göra åt det?

Hej,
Dina symtom i kombination med ett förhöjt kalprotektin och CRP gör att man misstänker inflammatorisk tarmsjukdom (i första hand Crohns sjukdom). Eftersom din koloskopi var normal kan man utesluta ulcerös kolit men fyndet av trängsel i tunntarmsöppningen kan tyda på Crohns sjukdom med inflammation i övergången mellan tunntarm och tjocktarm vilket är en vanlig lokalisation.

Om så är fallet bör diagnosen kunna bekräftas med den magnetkameraundersökning av tunntarmen som du nu gjort. Om det är Crohns sjukdom så är behandlingen i första hand medicinsk med hjälp av läkemedel som minskar inflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Vad beror mina ihållande diarrébesvär på?

Hej! Jag har under de senaste 3-4 månaderna besvärats i stort sett dagligen av diarré. Störst problem har jag på morgonen direkt jag stigit upp. Då kan jag ha riktigt lös, ibland alldeles vattnig avföring och tvingas springa på toaletten 4-5 gånger innan det lugnar ner sig. I avföringen finns ofta osmält föda och ibland, när avföringen inte är alldeles för vattnig, finns där slem. Resten av dagen kan jag också besväras av den lösa avföringen i samband med att jag kissar, men då är avföringsreflexen inte lika påträngande. Jag har ingen mens, men mitt Hb-värde är ändå ganska lågt, senast jag mätte det var det 114 (brukar variera mellan ca 115 och 130). Varför uppför sig min mage på det här sättet?

Hej,
Ihållande diarrébesvär bör alltid utredas så att man kommer fram till anledningen och kan sätta in adekvat behandling. Den primära utredningen består i att man gör en coloscopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen) för att se om det finns strukturella förändringar i tarmen (t.ex. inflammation) som orsakar dina besvär.
Du bör således kontakta din läkare så att man kan planera för sådan undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Har jag inflammation i tjocktarmen?

Jag har och får upp mycket luft från magen och rapar, har dessutom problem med tjocktarmen, får gå minst 4 gånger på toaletten per dag. Har även magknip, kan det vara en inflammation i tjocktarmen?

Hej,
Den vanligaste orsaken till de symtom som du beskriver är att man har en funktionsstörning i tarmen, Irritabel tarm syndrom (IBS). För att säkerställa att det ej rör sig om annan bakomliggande sjukdom (t.ex. inflammation i tarmen) tycker jag att du ska beställa tid hos din vårdcentral för klinisk bedömning och ställningstagande till om någon vidare utredning är nödvändig, t.ex. endoskopisk undersökning av tjocktarmen, blodprovstagning etc.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Är ett kalprotektinvärde på 1053 högt?

Kan värdet på ett kalprotektinprov vara missvisande av någon orsak? Mitt värde låg på 1053. Hur stor är sannolikheten att det är kronisk tarminflammation??

Annkatrin

Hej Annkatrin
Normalvärde för kalprotektin är < 50. Därefter följer en gråzon upp till ca 200. Ett värde på över 1000 är att betrakta som högt men är i sig inte helt bevisande för inflammatorisk tarmsjukdom. Ett sådant värde gör dock att man alltid går vidare med utredning innefattande koloskopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen och sista delen av tunntarmen) samt ibland också någon form av tunntarmsundersökning (t.ex. magnetkamera eller kapselendoskopi).

Det finns felkällor som kan ge ett falskt förhöjt värde. Ett exempel på detta är höga doser av antiinflammatorisk medicinering (NSAID).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Magkramper i 12 år. Varför?

Hej, jag är 44 år och har haft Crohns sjukdom sedan jag var liten. Då jag var 17 år opererade jag bort en bit tunntarm och halva tjocktarmen. Jag har bara ytterst lite inflammation i dag. Jag gör koloskopi med jämna mellanrum. Jag äter 2×3 tabletter loperamid varje dag för att hålla diarréerna under kontroll. Ibland får jag så fruktansvärt ont i magen. Det är som knivar i tarmarna. Det kommer som en stark smärta kanske var tredje minut som en kniv in i magen. Det kan hålla på i 1-6 timmar. Sen går det plötsligt över. Är det något jag ätit? I dag åt jag en apelsin några timmar innan magkrampen satte in. Jag har haft dessa besvär i ca 12 år. Vad beror de på?

Vänliga hälsningar Anna

Hej Anna
Man kan tänka sig flera anledningar till dina magknip.

1. Ibland finns det en förträngning i tunntarmen, eller i ”skarven” efter din operation som i vissa lägen (t.ex. efter viss kost) kan ge magknip. En sådan förträngning brukar man se vid koloskopi eller vid någon form av tunntarmsröntgen och en sådan förträngning kan man ibland vidga med en ballong via koloskopi så att symtomen försvinner.

2. När man har opererat bort den sista delen av tunntarmen kan man efter operationen få svårt att återuppta de fria gallsalterna i tunntarmen. Detta leder till så kallad sekundär gallsaltmalabsorption som ger symtom i form av diarréer. Om man behandlar med loperamid, som ju har som effekt att det ”bromsar” tarmens rörelsemönster, kan man få magknip som biverkan. Man kan då i stället behandla detta tillstånd med läkemedel som binder upp de fria gallsalterna och på så sätt tar bort orsaken till diarréerna utan att ge magknip. Det finns preparat som intas 1-3 ggr/dag i form av ett pulver som man löser upp i vatten.
Du kan diskutera ovanstående med din ansvariga läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog