Visa alla

Är B-vitamin och rosenrot bra för magen?

Hej! Jag har en fråga som jag funderat lite på. Jag har Crohn och funderar på om jag ska ta något tillskott för att magen ska hålla sig i balans. Har ni några förslag på vad jag kan använda mig av? Är det så att kroppen inte tar upp tabletterna lika bra om man har Crohn? Är det bra att ta B-vitaminer, rosenrot eller liknande? Jag känner mig nämligen ofta trött och tänkte därför på rosenrot.

Hälsningar Lovisa

Hej Lovisa!
Tack för ditt mail.
Det kan finnas många skäl till att man känner sig trött. För lågt järnvärde är den vanligaste anledningen hos kvinnor, och så här års har naturligtvis bristen på solljus också betydelse.

Ät gärna kött varje dag. Ät gärna blodpudding eller liknande någon gång i veckan. C-vitamin från frukt, bär och grönsaker påverkar järnupptaget positivt. Försök komma ut och ta en promenad på lunchen så att du åtminstone får en liten mängd solljus varje dag. Det påverkar även D-vitaminmängden i kroppen, som på senare år har visat sig ha betydelse för både den psykiska och den fysiska hälsan. I kosten får du D-vitamin bl.a. från berikade mjölkprodukter, fet fisk och ägg.

Rosenrot är traditionellt använt vid nedsatt prestationsförmåga som trötthet och svaghetskänsla, men indikationerna grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Det finns alltså inga kliniska studier på att rosenrot verkligen har effekt. Normalt sett får du i dig tillräckliga mängder B-vitamin om du äter varierat och allsidigt. Om du har täta skov och misstänker att du förlorar mycket av matens näring bör du diskutera eventuella vitamin- och mineraltillskott med din läkare.

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Vilken mat är skonsam?

Hur kan man hålla magvärken borta när man har Crohns sjukdom? Jag menar, vilka maträtter bör man undvika? Och – är rödlök skonsammare mot magen än gul lök? Om möjligt, skulle jag kunna få recept på någon sorts mat som skonar min mage. Tacksam för svar!

Elisabet

Hej Elisabet!
Tack för ditt mail.
Vad magen tål och inte tål är högst individuellt och kan variera över tid. När man är inne i en bra period tål man ofta mat bättre än när magen mår lite sämre. Därför är det svårt att ge generella råd. Tag kontakt med din dietist så kan ni gemensamt gå igenom dina kostvanor och se vad du behöver ändra på för att lindra dina besvär. Om du inte har någon dietist ska du be att få komma i kontakt med en på din hemort. Fråga på din mag-tarmmottagning.

Men – det är inte enbart valet av livsmedel som har betydelse. Vår livsstil påverkar också, t.ex. stress och oregelbundna matvanor:

• Undvik stress och ät i lugn och ro.
• Ät frukost, lunch, kvällsmat och gärna 1-3 mellanmål istället för stora portioner.
• Var försiktig med mat som lätt ger gaser, t.ex. baljväxter (bönor, linser, ärtor), kålväxter och lök, eller stora mängder frukt eller juice, tuggummi och kolsyrade drycker.

Om du utesluter vissa livsmedel bör ni också gå igenom vad du kan ersätta dem med, så att du får i dig de vitaminer, mineraler, energi och andra näringsämnen du behöver. Röd lök är ofta lite mildare än gul, men hur du tillagar den och i vilka mängder du äter lök har troligtvis större betydelse.

Skonkost
Inom sjukvården används begreppet skonkost. Den är avsedd för personer som t ex genomgått en mag- och tarmoperation, eller som av annan anledning behöver en kost som är skonsam mot magen. Kosten har ett lågt innehåll av fiber och laktos. Helt kött, stekt mat, trådiga livsmedel och andra livsmedel som kan irritera ersätts med kokta eller ugnsbakade färsrätter, potatismos och passerade grönsaker. Oftast är den dessutom individuellt anpassad. Experimentera dig fram med passerade och färserade råvaror.

Lycka till

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Hur kan man äta efter skov?

Angående kosten: när man inte har ett skov, kan man äta normalt då, eller gäller lite mat och sex måltider för alltid.

Atle

Hej Atle!
Tack för ditt mail.
Se perioderna mellan skoven som en chans till återhämtning, så att du är så bra rustad som möjligt inför nästa omgång. Du bör få i dig så mycket näringsämnen som möjligt och vara snäll mot tarmen genom att fortsätta fördela maten på flera regelbundna tillfällen varje dag.

Om det finns livsmedel som du längtar efter, som ger dig problem under dina skov, kan du passa på att äta lite grann av dem, men ta inte alltför stora mängder på en gång.

Prova dig fram till en måltidsordning som passar dig och din livsstil – och din tarm.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp
Dietist

Är det fel att krydda lite extra på maten?

Hej! Jag fick Crohns för två år sedan och har inte haft så stora problem efter att jag opererade mig. Men jag har alltid älskat stark mat och kryddar gärna extra på maten. Men min mamma säger att det inte är bra för min tarm. Stämmer det, eller är det något hon bara har inbillat sig?

Huda

Hej Huda!
Tack för ditt mail.
Starka kryddor är inget man rekommenderar för känsliga magar, speciellt inte under ett aktivt skov, och många med Crohn får problem av stark mat. Prova dig fram och lägg till mer kryddor om det känns bra. Om du inte upplever några problem så kan du äta de kryddor du tycker om. Rådfråga gärna din dietist så får du personligt utformade råd.

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Hej Huda
Du verkar må bra i tarmen efter operationen, vilket är mycket positivt.
Så länge du inte mår dåligt (får tarmsymtom) av stark mat så är det helt ok att krydda extra. Det bör inte påverka din tarmsjukdom negativt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Vilka grönsaker är INTE trådiga?

Hej! Jag har Crohn och har inflammation i slutet av tunntarmen.
När jag gjorde en koloskopi i höstas var jag trång mellan tunntarmen och tjocktarmen, ca 4 mm, som sedan vidgades. Nu är jag antagligen trång igen, eftersom jag mår illa dagligen, som värst på eftermiddagen/kvällen, det känns som om maten har svårt att komma förbi det trånga stället. Jag har fått råd om att äta buljong, kokt fisk, mos och liknande och att undvika trådiga livsmedel som svamp, kött och mycket fiber. Vad kan jag äta mer som lätt slinker igenom? Vilka grönsaker är inte ”trådiga”?

Sofie

Hej Sofie!
Tack för ditt mail. De livsmedel som kan orsaka problem är främst sparris, stjälkarna på broccoli och blomkål, blekselleri, hela majskorn, gröna ärtor, popcornsskal, sega hinnor i citrusfrukter, ananas och cocosflingor. Trådigt eller hårt stekt kött, grova fibrer i t.e.x. bröd och müsli kan också innebära problem om man har trånga passager i tarmen.

Om du längtar efter smakerna kan du passera de kokta grönsakerna genom en trådsil och äta den puré som bildas. Det är alltså inte livsmedlet i sig som orsakar problemen. Om du tar bort trådar/hinnor/skal går de bra att äta. Tomat kan man doppa i kokande vatten, skär ett par snitt i skalet innan du doppar tomaten i vattnet, så lossnar skalet och är lätt att dra bort. Paprika kan man kärna ur och rosta snabbt i ugnen. Skalet lossnar och blir svart, och är lätt att ta bort.

Fördela din mat på frukost, lunch, kvällsmat och några mellanmål per dag, så att mängden mat inte blir för stor vid varje tillfälle, och var noga med att tugga ordentligt.

Kontakta din dietist om du vill diskutera detta mer och få mer personliga råd.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Finns det några entydiga kostrekommendationer?

Hej! Först måste jag säga att er hemsida är kanonbra! Jag är en medelålders man som har levt med Crohns sjukdom nu i två år, och det har varit rätt dramatiskt för mig, med bland annat flera operationer och sjukhusvistelser.

När allt lugnade ner sig fick jag biologisk behandling som gjorde att jag mådde mycket bättre och gick upp till en normal vikt. Har lite frågor jag tänkt på rätt mycket, hoppas ni kan svar på dessa, kanske de hjälper någon annan.

Till dietist: Som Crohnsjuk får man en massa tips angående kost från bland annat den dietist man har kontakt med på sjukhus, och vänner och familj. Något som jag tycker är jobbigt vid Crohns sjukdom är att alla kommer med olika information. Min dietist säger att jag kan äta allt! Min familj tror inte att jag skall dricka mjölk (laktos) och äta veteprodukter osv. Jag själv är skeptisk till läsk, snabbmat och alkohol, då jag känner mig lite sämre efter att ha ätit eller druckit dessa varor. Vad är det som gäller? Har också pratat med flera som har andra sorters tarmsjukdomar, men får inte något entydigt svar. Tack på förhand!

Robert

Hej Robert!
Tack för ditt mail och feedback om hemsidan.

Om du inte har problem med magen kan du äta allt. Vissa kan vara lite mer känsliga för exempelvis laktos och för fet mat (som snabbmat ofta är), framför allt i samband med skov. Det är bra att fördela maten över dygnets vakna timmar, frukost, lunch och kvällsmat, och gärna ett par mellanmål. Ät varierat så du får i dig protein, grönsaker, hälsosamt fett och lagom mycket energi (som du får om din vikt är stabil).

Ät gärna fullkornsprodukter om det känns bra, de innehåller fibrer och mer vitaminer och mineraler än vitt bröd och har en mer långsam effekt på blodsockret. Ät gärna fisk minst 2-3 gånger i veckan. Välj mjuka fetter, såsom olja (gärna raps- eller olivolja) och flytande margarin. Till sist – några mellanmålsförslag:

• En liten skål naturell yoghurt med müsli och/eller skivad frukt
• Ett glas mjölk och en smörgås
• Smoothie med bär + mjölk eller naturell yoghurt

Vänliga hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Är Low Carb High Fat-kost bra om man har Crohns sjukdom?

Hej, Vad anser ni om LCHF-kost, alltså Low Fat High Carb? Har läst många artiklar om detta och det verkar som att många mår bättre. Kan LCHF vara bra om man har Crohns sjukdom?

Hälsningar Henrik

Hej Henrik!
Low Carb High Fat-dieten innebär att man utesluter alla livsmedel som innehåller kolhydrater, såsom bröd, potatis, ris, pasta, frukt och rotfrukter, och är i stort sett motsatsen till den kostbehandling som rekommenderas vid Crohns sjukdom. Det är svårt att få i sig tillräckligt med energi och alla näringsämnen man behöver om man utesluter en så stor grupp livsmedel.

LCHF-kosten kan innebära att man under en kort period får en vila för tarmen, eftersom den är väldigt fiberfattig och innebär att tarmen inte får speciellt mycket att jobba med. Men den innehåller stora mängder fett som kan vara svårt att ta upp, och är inte speciellt skonsam i längden. Den består till stor del av kött, bacon, korv och annat som kan vara svårt att bryta ner, samt ägg, ost, grädde och smör.

Det bästa är att fördela maten på minst 4-5 tillfällen per dag, och äta allsidigt och varierat, ur alla delar av den gamla hederliga kostcirkeln!

Mvh
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Hur funkar det att äta bär som ett antiinflammatoriskt ämne via kosten?

Hej!
Min pappa har Crohns sjukdom och jag skulle vilja att han får i sig mer antiinflammatoriska ämnen via kosten. Hur funkar det att äta bär? Är det bättre med mixade? Han har förträngningar i tarmen, så fibrer är uteslutet väl? Är det bättre med kosttillskott, t ex med s k superbär eller omega3? Tack för svar!

Vänligen, Emma

Hej Emma!
Tack för ditt mail. Inflammationsdämpande kost är inte särskilt väl underbyggt vetenskapligt, men det finns de som förespråkar detta väldigt hårt. Det finns en särskild diet kallad IFD, inflammation free diet som bland annat bygger på ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten plus vissa kryddor som vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili. Processad mat med transfetter utesluts.

När det gäller patienter med Crohns är det viktigt att utgå ifrån varje individs förutsättningar och problemområden – inte minst när det dessutom finns förträngningar i tarmen – därför bör ni diskutera detta med din pappas dietist. Ett område som det däremot finns mer forskning kring är Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt. Omega-3 finns främst i fet fisk som lax, strömming och sill. Omega-3-fettsyror finns även i valnötter, rapsolja och linfrön, och numera även i Omega-3-ägg (där hönorna fått ett speciellt foder). Raps- och olivolja är bra fettkällor i matlagning och på grönsaker. Fibrer är viktiga även för den som har förträngningar i tarmen, men man ska undvika trådiga grönsaker och sega hinnor och skal. Ananas, blekselleri, sparris, segt trådigt kött (och hård stekyta), hela korn i bröd, majs, popcorn, samt bitar av nötter är exempel på mat som kan fastna. För att slippa stopp kan man till exempel behöva ta bort skal på äpplen och hinnor på apelsinklyftor, rotfrukter kan behöva mixas – men det beror på hur små passagerna i tarmen är, så även detta bör ni diskutera med ansvarig läkare och dietist där din pappa behandlas.

Lycka till!

Bästa hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Har alla med Crohns sjukdom det så här hela tiden?

Hej!
Denna fråga är till dietist! Jag har både gaser och diarré jämt. Jag undrar vad jag ska äta eller inte äta för att få det att sluta? Finns det någon kost eller några tabletter man kan ta för att inte få gaser och få normal avföring? Eller har alla med Crohn det så här hela tiden? När jag opererades så fick ja oxikodon och under behandlingstiden var allt helt normalt. Finns det ingen annan sådan medicin som har samma effekt men inte skadar kroppen lika mycket för morfin är ju inte bra….

Tacksam för svar!/ Christoffer

Hej Christoffer!
Jag tycker att du ska ta upp den här frågan med din dietist, så att du får individuellt anpassade råd utifrån hur du äter idag. Här kommer några mer generella tips:

Gaser i magen och diarré kan bero på många saker; för mycket fibrer, kolsyra, tuggummi, sötningsmedel (främst sockeralkoholer såsom xylitol och sorbitol), stora mängder mjölk vid ett och samma tillfälle, stress, med mera.
Ätbeteendet och kan också påverka besvären från magen. Vissa reagerar på att man äter för snabbt, att man äter för stora portioner och för sällan. Att äta regelbundet, ta det lugnt när man äter, och äta små måltider utspridda över hela dagen är skonsammare för magen och gör att man kan slippa de häftigaste reaktionerna.

Vissa är känsliga för de kolhydrater som kan jäsa i tarmen. Det finns en diet som kallas FODMAP, vilket står för Fermentable Oligo-, Di- and Mono-saccharides, and Polyols. Teorin bakom är att man genom att utesluta dessa kolhydrattyper kan lindra besvär med gasbildning. Den används främst vid IBS. Här kan du hitta mer information: www.fodmap.com

Diskutera gärna frågan med din läkare också.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist

Kan jag äta chiafrön?

Hej!
Jag har Crohns sjukdom och behandlas sedan flera år med azatioprin + TNF-hämmare. Jag undrar om jag kan ta Chia-frön? Mina kollegor tar dessa frön och säger att de har blivit både piggare o friskare. Ingen av dem har förstås Crohns…

Mvh Helena

Hej Helena!
Tack för ditt mail.
Chiafrön är relativt nytt på svenska marknaden och informationen som finns om den kommer främst från återförsäljare – var gärna lite kritisk till reklamtexternas information om produkten.

Det finns några vetenskapliga studier som ger ett visst stöd för att Chia-frön skulle kunna ha en stabiliserande effekt på blodsockret, och någon forskning som studerat effekter på blodfetter, men i övrigt inget som talar om hur de påverkar hälsan, varken för Crohnpatienter eller andra.

Fröna innehåller omega 3, kostfibrer och mineraler, och fungerar ungefär som linfrön, de sväller och bildar en geléaktig hinna när man lägger dem i vatten.

Det viktigaste är att du har en stabil grund att stå på när det gäller dina matvanor, att du får i dig allt du behöver via maten. Om du tillsammans med din dietist bedömer att så inte är fallet, bör du ta ett fullvärdigt tillskott med dagsbehovet av alla de vitaminer och mineraler som du behöver.

Om du ändå väljer att prova Chia-frön bör du starta mycket försiktigt med små mängder, och i så fall blötlägga fröna över natten innan du äter dem.

Bästa hälsningar
Kajsa Asp Jonson
Dietist