Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor om stomi & operation

Min man fick Crohns när han var 14 år. Man opererade hans tarm 3 gånger. Han har varit frisk under 40 år. Enda problem han har är förträngningar på operationsstället. Det bildas ärrbildning på dessa ställen. Därför måste man dilatera honom då och då. På dessa ställen kan det bli inflammerat och rött men inte på andra ställen. Han har haft lös avföring alla dessa år p.g.a. kort tarm. Kan man säga att detta är AKTIV CROHNS?
Tack!


Hej,
Det är nog en definitionsfråga om man ska säga att din makes sjukdom är aktiv eller inte. Det verkar ju inte som om ny inflammation uppstår i de friska delarna av tarmen vilket är väldigt positivt, men förträngningarna där tarmen är hopskarvad återkommer och där man ser rodnad och irritation vilket talar för en viss inflammatorisk aktivitet i dessa områden.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag har haft Crohns sjukdom sedan två år tillbaka, idag är jag 19 år gammal. Jag har behandlats med balsalazid och står nu på 100 mg azatioprin och TNF-hämmare varannan vecka. TNF-hämmaren har jag tagit sedan i slutet av november 2011. Trots det har jag dagliga besvär från magen. När jag äter mat så känner jag att jag måste tömma tarmen, det kommer små uthärdliga smärtor i högra sidan av buken som inte är så farliga. Man har genomfört tunntarmsröntgen och koloskopi och konstaterat 15 cm inflammation i terminala ileum gränsande till tjocktarmen. Jag går på toa normalt och har ett relativt lågt calprotectinvärde på 157. Läkaren föreslår en operation, alltså att ta bort dessa 15 cm. Min fråga är då; vad anser du om det? Är det den rätta vägen? Eller kan man gå till väga på andra sätt? Samt om jag opererar mig, hur blir det med medicinering, kan jag bli medicineringsfri? Det som är värt att nämna är att jag haft inflammation i tjocktarmen två gånger vilket var lätt att behandla. Hur ser mitt liv efter operationen ut, kommer jag att behöva ta näringstillskott?
Tackar ödmjukast!Hej
Det verkar som om din Crohns sjukdom är ganska välbehandlad på din nuvarande medicinering då ditt calprotectinvärde är tämligen lågt. Även om själva inflammationen är välbehandlad kan tarmpartiet i tunntarmens slut vara stelt och förträngt som en rest efter tidigare inflammation.

Har man symtom beroende på detta brukar man oftast rekommendera en operation där man tar bort det drabbade tarmpartiet med vanligtvis mycket gott resultat på symtomen.

Om man bara har/har haft inflammation i den del av tarmen som opereras bort kan man överväga att vara utan mediciner efter operationen, man brukar då göra en coloscopi ca 6 månader senare och återinsätta mediciner endast om inflammationen återkommit.

Har man tidigare haft inflammation även i tjocktarmen är det nog bäst att behålla någon form av förebyggande medicinsk behandling, t.ex. azatioprin. Efter en liten tarmresektion kan man leva helt som vanligt och behöver inget näringstillskott.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har pratat med en kompis som har opererat sitt knä och för att hon fick ett ärr på knäet så ska hon få ersättning i pengar. Gäller det på min mage också? Jag har ett ärr som är ungefär 15 cm långt. Sen undrar jag också om det är farligt för mig med Crohns sjukdom att röka vattenpipa?

Hälsningar Huda


Hej Huda
Om man blir opererad får man alltid ett ärr. Om detta ärr blir fulare än vad man normalt kan förvänta sig så kan man ibland få ersättning av patientskadeförsäkringen men detta gäller således ej ett "normalt ärr". Har man Crohns sjukdom bör man absolut undvika att röka eftersom rökning kan försämra sjukdomen (gäller även vattenpipa).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har Crohn och fick diagnosen för ca ett halvår sen. Jag har haft problem med att det varit trångt i slutet av tunntarmen och har gjort koloskopi två gånger där läkaren vidgat det trånga området. Sist var det bara öppet 3 mm men då tror jag han lyckades vidga det ordentligt. Nu har jag börjat få ont i magen på samma ställe som innan, till höger strax under naveln. Det känns som någon nyper till inne i magen och gör bara ont korta stunder. Kan det tyda på att det är trångt igen? Det var bara 1,5 månader sen jag gjorde min senaste koloskopi. Vad jag har förstått kan det bli tal om att operera bort den biten av tarmen om det blir för trångt igen. Hur jobbig är den sådan operation? Hur mår man efter operationen? Hur lång tid tar det att återhämta sig? Kommer jag behöva vara borta från mina studier länge?

Vänliga hälsningar
Sofie


Hej Sofie,
Inflammationsorsakad trängsel i övergången mellan tunn- och tjocktarm (så kallad stenos) är något som är ganska vanligt om man har Crohns sjukdom i detta område. Ofta går denna stenosering att behandla med endoskopisk ballongdilatation. Om stenosen snabbt återkommer (som i ditt fall) så är det ofta den bästa lösningen att operera bort det trånga området. I många fall så är detta ett ganska begränsat ingrepp och man är ganska snabbt i farten igen. Man kan behöva tillbringa några dagar på sjukhuset efter operationen och kanske 1-2 veckors sjukskrivning efter detta beroende på vad man arbetar med. Då du studerar så antar jag att du ganska snabbt kan komma igång med studierna igen efter ingreppet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej.
Jag har haft Crohns sjukdom sen jag var 5-6 år gammal. Ska äntligen operera bort den onda delen av min tunntarm (runt 15 cm). Men det jag undrar är vad jag ska äta medan jag väntar. Jag får så ont i magen varje gång jag äter och operationen har jag ännu inte fått någon tid för. Har tappat 11 kilo på 1,5 år. Jag sa det på sjukhuset, men där verkar de inte ha så bråttom. Väntar även på tid för koloskopi. Vad är bäst att äta? Jag mår så dåligt av att vara så här smal. Är 172 cm och väger bara 52 kilo.

Krisz


Hej Krisz
När man planerar en operation är det viktigt att man före operationen har ett så bra näringsläge som möjligt i kroppen. Detta för att resultatet ska bli bra och läkningen underlättas. Du bör således träffa dietisten på den klinik du tillhör för att få kostrådgivning. Om man gått ner mycket i vikt kan även näringsdrycker med högt kaloriinnehåll vara aktuellt under en period före operationen.

Mitt råd är att du ber din läkare om en remiss till klinikens dietist.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har Crohns sjukdom och mina frågor är många: Ökar risken för cancer om man har Crohns? Om man blir behandlad med cellgift, är det väldigt skadligt för kroppen, det är ju inga hälsosamma grejer..? Om man går på cellgiftsbehandling, hur lång tid gör man det? Orkar man jobba eller bör man vara sjukskriven under medicineringen? Stämmer det att man förr eller senare får operera? Vad är anledningen till att man skall överväga normal förlossning om man har Crohns, blir man trött och slö under tiden man behandlas?

Amanda


Hej Amanda
Här kommer svar på dina frågor.

1. Om man har utbredd Crohns sjukdom i tjocktarmen så finns det en viss riskökning för tjocktarmscancer. Om man har en sådan utbredning brukar man undersöka tarmen med koloskopi vartannat år för att upptäcka tidiga cellförändringar. Riskökningen kommer efter ca 8-10 års sjukdom så det räcker att starta upp dessa övervakningskoloskopier vid denna tidpunkt.

2. De "cellgifter", dvs immunomodulerande läkemedel, som används vid Crohns sjukdom är säkra och effektiva preparat. Denna typ av läkemedel används mer och mer vid Crohns sjukdom just av dessa skäl. Om man ska behandlas med läkemedel ur denna grupp kontrolleras blodprover med jämna intervaller för att se att man tål läkemedlet och att allt står väl till i kroppen. Det är betydligt mer belastande/större risker för kroppen att påverkas av en dåligt behandlad Crohns sjukdom än av immunomodulerande läkemedel.

3. Om det finns skäl till behandling med immunomodulerande läkemedel planerar man för en långtidsbehandling. Man kan, om man mått bra en längre tid och har önskemål om detta, sätta ut läkemedlet och följa förloppet. Om det uppstår ny inflammation kan man återinsätta läkemedlet. De flesta är dock så nöjda med sin behandling att de inte vill sluta med läkemedlet. Denna fråga får man bedöma i varje individuellt fall.

4. Man kan jobba och leva helt som vanligt under medicinering med immunomodulerande läkemedel.

5. Det stämmer inte att man alltid måste operera vid Crohns sjukdom. Målet med dagens medicinska behandling är bl a just att man inte ska behöva operera.

6. En normal vaginal förlossning är alltid att föredra, också om man har Crohns sjukdom. Detta får förstås övervägas i varje individuellt fall och jag tycker att man ska gå på specialistmödravården vid graviditet om man har Crohns sjukdom.

7. Man brukar inte bli trött och slö under behandling med immunomodulerande läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag fick veta att jag har Crohns sjukdom för 2,5 år sedan och har haft skov sedan dess. Jag har ungefär sex diarréer om dagen och har vad jag kan förstå provat nästan alla läkemedel, bl.a. mesalazin, prednisolon, azatioprin, merkaptopurin och en typ av biologisk behandling, men inget verkar hjälpa. Har provat att variera kosten mycket, men inte märkt några revolutionerande skillnader.

Jag ska nu prova en annan typ av biologisk behandling om en vecka. Min fråga till dig rör mer tips på vad jag kan göra framöver, om inte heller denna behandling hjälper. Kommer ett kirurgiskt ingrepp att lösa problemen? (Inflammationen sitter endast i tjocktarmen.)

Tacksam för tips.
Fredrik, 31 år


Hej Fredrik
Crohns sjukdom kan ibland vara mycket svårbehandlad. Du har provat en rad olika läkemedel utan effekt. Jag tror att det är helt rätt att också prova med en annan biologisk behandling, och förhoppningsvis får man då effekt på inflammationen. Man försöker om möjligt att undvika operation vid Crohns sjukdom, men ibland måste man ta till sådan behandling för att få sjukdomen under kontroll. Om operation är nödvändig brukar man efter operationen få fortsatt medicinsk behandling (biologisk eller immunosupprimerande) för att förebygga ny inflammation.

Något annat som är värt att påpeka om man har svårbehandlad Crohns sjukdom är att man absolut ska sluta röka om man är rökare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog


Replik från Fredrik:

Hej Per-Johan,
Tack för ditt svar, jag har ytterligare tre frågor om det blir aktuellt med operation:

1. Varför måste man ta medicin om man opererar bort den inflammerade delen?
2. Hur stor är risken för komplikationer efter en operation, har läst om tarmvred m.m.?
3. Blir toabesöken färre efter en operation?

En annan fundering jag har: hur bra är det för kroppen att gå och vara inflammerad inombords, tar andra organ skada?

Tacksam för svar, fastän det säkert skiljer sig från fall till fall.
Fredrik

Hej Fredrik
Här kommer svar på frågorna:
1. Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom där kroppen p.g.a. en "oönskad inflammatorisk reaktion" skapar inflammation i tarmen, vilket ger upphov till sjukdomen. Inflammationen kan uppträda i hela mag-tarmkanalen men är vanligast i övergången tunntarm/tjocktarm samt i tjocktarmen. Även om man opererar bort en sjuk del av tarmen så finns det risk att inflammationen återkommer i en annan del. Därför bör inflammationsförebyggande medicinering övervägas efter operation.

2. Risken vid operation beror på många faktorer (allmäntillstånd, grad av inflammation, tidigare operationer, var inflammationen sitter, vilken typ av operation som planeras m.m.). Därför måste en riskvärdering göras i varje enskilt fall. Det finns alltid en viss risk för komplikationer vid bukkirurgi, varför man först bör överväga annan behandling. Risken i just ditt fall är således svår att bedöma för mig, då jag inte känner till ditt fall i detalj.

3. Om du genomgår en operation där den sjuka delen av tarmen avlägsnas finns goda chanser att du får mindre symtom (och färre toa-besök). Hur du kommer att fungera efter operationen är också beroende på vilket ingrepp som planeras och kan bäst besvaras av kirurgen när du får ytterligare information inför ev. operation.

4. Aktiv inflammation i tarmen ger förstås symtom från tarmen men också ofta mer allmänna symtom som trötthet och energilöshet. Även dessa symtom brukar bli bättre när man lyckas med behandlingen mot tarminflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog