Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor om graviditet & preventivmedelsfrågor

Jag undrar om det är vanligt att menstruationen upphör vid skov?

Hej,
När man har ett kraftigt skov av inflammatorisk tarmsjukdom kan kroppens naturliga balans påverkas och menstruationscykeln tillfälligt rubbas vilket kan avspeglas i utebliven menstruation. Detta brukar rätta till sig när skovet är behandlat. Vid lång tids utebliven mens är det dock bra att rådgöra med sin gynekolog så att det inte finns någon annan bakomliggande orsak.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag har haft Crohns i 3 år nu. Min läkare vill sätta in mig på TNF-hämmare nu då ingen annan medicin givit gott resultat. Hur ligger det egentligen till vad gäller graviditet och amning vid behandling med TNF-hämmare? Jag tycker man får olika svar överallt på den frågan och som 24-årig tjej är det ändå något man tänker på och som inom några år är aktuellt. Sedan har jag en fråga om kosten. Jag känner min kropp och vet vad jag mår bäst av att äta och inte, men äter jag så som min kropp/sjukdom vill så kan jag omöjligt hålla vikten. Hur ska jag gå till väga?

MVH / Ellen


Hej Ellen
TNF-hämmare (biologisk behandling) rekommenderas ej vid graviditet därför att det inte finns några vetenskapliga studier på effekter av medicineringen på fostret.

Det finns dock många fall beskrivna där kvinnor behandlats med denna typ av läkemedel vid graviditet utan att detta fått några allvarliga konsekvenser för barnet.

Oftast går det bra att hålla upp med behandlingen under graviditeten och om det behövs startar men sedan upp behandlingen igen längre fram. Om man behöver ge biologisk behandling under graviditeten gör man ett uppehåll under den sista delen av graviditeten där man anser att det finns störst risk för påverkan på fostret.

Vad gäller amning så rekommenderas inte heller detta av ovanstående skäl (studier på ammande kvinnor saknas) men är förstås inget problem om man har uppehåll med sin medicinering.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog


Hej Ellen!

Jag förmodar att du menar att du har svårt att behålla din vikt, och att du blir för smal om du äter så som du känner att du bör äta för att få minst bekymmer med magen. För att få i sig den energi och de näringsämnen som du behöver, och samtidigt vara skonsam mot magen, är det bra att äta små måltider ofta. Ät gärna frukost, lunch, middag och 2-4 mellanmål varje dag. När man har mycket diarréer tas inte näringen i maten upp på ett bra sätt, och det kan vara bra att lägga till en multivitamintablett.

Ta kontakt med din dietist så att du kan få en individuell bedömning av läget, och för att se om du får i dig för lite av något ämne. Tillsammans med dietisten kan du få hjälp med att se om det finns något specifikt i dina matvanor som förvärrar dina problem. Kanske finns det något som lätt går att förändra så att dina bekymmer minskar.

Om du har svårt att hålla vikten och det inte räcker med vanlig mat är det bra att lägga till en eller ett par näringsdrycker varje dag. De innehåller bland annat energi, protein, vitaminer och mineraler och kan vara ett bra komplement till den vanliga maten. Detta är särskilt viktigt när det gäller möjligheterna att bli gravid och för att både du själv och bebisen ska få i er allt ni behöver. Troligtvis kommer du dessutom att behöva ta extra tillskott av till exempel järn och kalcium i samband med graviditet och amning.

Sköt om dig!

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson, leg. Dietist
Hejsan!
Jag ska börja behandling med TNF-hämmare och jag har läst att man inte får vara gravid eller planerar att bli gravid när man behandlas. Vad händer om jag bestämmer mig för att skaffa barn och tar ett uppehåll i behandlingen? Eller om jag blir gravid under behandlingen? Vad händer med fostret?

Hälsningar Jannica


Hej Jannica,
TNF-hämmarna (så kallad biologisk behandling) är inte testade i kliniska prövningar på gravida kvinnor. Man kan således ej rekommendera behandlingen under graviditet. Det finns dock flera fall av kvinnor med biologisk behandling som genomgått en helt normal graviditet trots att de fått behandlingen under graviditeten.

Om man planerar att bli gravid eller blir gravid under behandling med biologiska läkemedel ska man kontakta sin gastroenterolog för diskussion om hur behandlingen ska se ut under graviditeten. I de flesta fall kan man göra uppehåll med medicineringen under graviditeten och sedan om det behövs starta upp behandlingen igen i ett senare skede.

Det bästa är att vänta med att försöka bli gravid tills man uppnått remission (inflammationsfrihet) som resultat av behandlingen och sedan planera medicinering utifrån det individuella fallet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej.
Min dotter har Crohns sjukdom och har precis börjat med p-piller. Läste på bipacksedeln att man ska rådfråga läkare när man har Crohns sjukdom. Hur är det med det? Vi nämnde sjukdomen när hon fick p-pillren utskrivna, och läkaren sa inget. P-pillren heter Yasmin 28.

Mvh Ulrika


Hej Ulrika
P-pilleranvändning medför en ökad risk för blodpropp. Detta gäller speciellt om man har ärftlighet för sådan sjukdom, tidigare haft blodpropp, eller har andra riskfaktorer.

Inflammatorisk tarmsjukdom (t ex Crohns sjukdom) ger i sig en mycket liten riskökning för blodproppssjukdom. Detta är skälet till att man ska rådfråga sin läkare innan man börjar använda p-piller vid Crohns sjukdom. Om ej övriga riskfaktorer som t ex ärftlighet för blodproppssjukdom eller tidigare blodpropp föreligger, brukar man dock ej se något hinder för p-pilleranvändning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag är en kvinna på 30 år som har Crohns sjukdom. Jag opererade bort en del av tunntarmen och tjocktarmen 2006 och har sedan dess ett okej liv med endast sporadiska anfall. Jag har inte medicinerat efter operationen eftersom jag ville skaffa barn, och min läkare tyckte inte att det var nödvändigt. EN operation är ingen operation säger han. Hur som helst fick jag min dotter med kejsarsnitt. Detta efter att mina två gastroläkare rekommenderat det efter en sådan operation jag hade genomgått, samt att kirurgen som gjorde själva operationen också rekommenderade detta. Problemet: Ingen jobbar kvar och det står inte något skrivet om detta i någon journal. Nu är jag gravid igen och läkarna tycker nu att jag ska föda vaginalt. Men jag känner mig väldigt kluven och vet inte vem jag ska lita på. Kan det medföra någon risk att föda "normalt"? (Har idag inte fått någon ny gastroläkare och går inte på några kontroller).

Mvh Sara


Hej Sara
Rent medicinskt så brukar det vara möjligt/riskfritt med en vaginal förlossning efter att ha genomgått en sådan operation som i ditt fall. Man måste dock också väga in andra faktorer, framförallt inställningen hos dig.

Om man har Crohns sjukdom så tycker jag att man ska gå på specialistmödravården under graviditeten. Där är man van att ta denna typ av diskussion och har en stor erfarenhet av liknande situationer.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag fick min diagnos på Crohns 2002. Jag är nu 30 år, och min sambo och jag diskuterar om att skaffa barn om något år. I dagsläget går jag på 150 mg immunomodulerande läkemedel om dagen. Jag vet att det inte är bra under graviditeten för barnet. Jag är nyfiken på vad ni rekommenderar för behandlingar under graviditeten, och under amning. Jag kommer självklart att kontakta min läkare. Men nu forskar jag efter alternativ som jag sedan kan diskutera med min läkare.

Gabby


Hej Gabby
Om du har en stabil dos av ditt läkemedel och mår bra avseende tarminflammationen så bör du fortsätta med behandlingen under graviditeten. Det finns stor erfarenhet av medicinsk behandling under graviditet. Risken för att graviditeten ska påverkas negativt av ett skov är mycket större och avbrytandet av en framgångsrik medicinering ökar risken för skov...

Man bör dock (precis som du planerar) alltid diskutera saken med sin läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
En lite undran bara, jag har Crohns sedan sju år tillbaka. I samband med det fick jag problem med samlagssmärtor som sedan utvecklades till vestibulit. Har man sett något samband mellan Crohns och vestibulit? Tacksam för svar!

Cajsa


Hej Cajsa
Vid inflammation i framför allt ändtarmen, kan det vara smärtsamt med samlag då vagina och ändtarm ligger i nära anatomisk anslutning. Sådan smärta brukar vara kopplad till att man har en pågående inflammation. Jag känner ej till någon forskning gällande kopplingen mellan Crohns sjukdom och vestibulit men kan tänka mig att man efter inflammation i ändtarmen kan utveckla en "ökad känslighet" i området trots att aktuell inflammation i tarmen ej längre föreligger.
Man vet också att det är överrepresenterat med samlagssmärta vid IBS, som är en funktionell mag-tarmsjukdom som beror på ökad känslighet i tarmen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog