Nu ska vi #pratamage

I Sverige lever 1,5 miljoner med någon form av mag- och tarmbesvär. Många är unga när symtomen debuterar och många upplever sina besvär som pinsamma och lever därför i tystnad.

Unga Magar startar kampanjen #pratamage tillsammans med Mag- och tarmförbundet och AbbVie för att uppmärksamma och synliggöra de utmaningar man kan ställas inför i vardagen när man lever med mag- och tarmbesvär. Genom kampanjen vill vi bryta tabun och prata mage för alla som själva inte vågar!

Emil pratar om drömmar, fotboll och IBD
Emil Salomonsson, fotbollsspelare i IFK Göteborg, är en av många som lever med en inflammatorisk mag- och tarmsjukdom. Han medverkar i #pratamage kampanjen och är gäst i det första avsnittet av PRATA MAGE-podden. När Emil mådde som sämst i sin sjukdom Ulcerös kolit, var gemenskapen i laget avgörande, vilket han öppenhjärtligt berättar om i sin podcast. I samband med matchen IFK Göteborg – Hammarby IF den 26 april genomförs olika aktiviteter för att uppmärksamma kampanjen och öka kunskapen om mag- och tarmbesvär.

https://itunes.apple.com/se/podcast/pratamage-podden/id1227388726?mt=2

 

#pratamage på turné

Kampanjen #pratamage kommer under några intensiva månader besöka fyra städer, från Lund i söder till Umeå i norr. Allmänheten bjuds in till ett utedass där man kan träffa Unga Magar och lyssna på PRATA MAGE-podden, en podcast som tagits fram med olika teman som berör livet med mag- och tarmbesvär. Här pratas det bland annat om IBD, kost, vård, drömmar och samsjuklighet.

Det kommer även föras diskussioner med vård och landsting för att stimulera en ökad involvering i vården för den som drabbas samt driva på digitaliseringen för att på så sätt öka tillgängligheten till vård. Detta hoppas vi kommer underlätta möjligheten att arbeta eller studera.

Besöken i respektive stad avslutas med en öppen föreläsning. En gastroenterolog föreläser om inflammatorisk mag-tarmsjukdom (IBD), Unga Magar presenterar sitt arbete och en ung mage delar med sig av sin historia. Det kommer även finnas möjlighet för den som  är intresserade att ställa frågor kring ämnet.

Kom och PRATA MAGE med oss!

4 maj Lund
11.00-14.00 Stortorget
19.30 Föreläsning, Hotell Ideon
Läs mer

19 maj Göteborg
11.00-14.00 Drottningtorget, Göteborg
19.00 Föreläsning, Världskulturmuseet, Göteborg
Läs mer

1 juni Umeå
11.00-14.00 Renmarkstorget
19.00 Föreläsning, Sävargården, Umeå
Läs mer

15 juni Linköping
11.00-14.00 Gyllentorget,
19.00 Föreläsning, Stora Hotellet
Läs mer

 

Vill du veta mer?
Läs mer om #pratamage-kampanjen på Unga Magars sida på Facebook:
www.facebook.com/UngaMagar

Lyssna på Prata Mage-podden och gå in på poddens egna Facebook-sida för mer information:
www.facebook.com/pratamagepodden

Följ #pratamage på Unga Magars instagram
www.instagram.com/ungamagar

Köp PRATA MAGE-armband:
www.magotarm.se/vad-vi-gor/ungamagar/prata-mage-armband