Goda råd från dietisten

IBD yttrar sig väldigt individuellt. Hur känslig man är för olika livsmedel beror ofta på var i mag-tarmkanalen inflammationen sitter och om man har skov för tillfället.

Precis som din sjukdom varierar i uttryck, måste du lära dig att variera din kost. Har du svåra besvär bör du tillämpa skonkost, under bättre perioder bör du äta mer allsidigt. Och tveka inte att ta hjälp av dietisten på din specialistmottagning.

Här berättar dietist Kajsa Asp Johnson om vad du kan tänka på för att må så bra som möjligt.

Ät lite, ofta och tugga ordentligt

Genom att äta fler mindre mål om dagen och tugga maten väl minskar risken för magsmärta. Du bör äta frukost, lunch, middag och tre mellanmål, jämnt fördelade över dagen, med ca 2–3 timmar mellan varje ättillfälle. Undvik stress och ät i lugn och ro.

Varje del av kostcirkeln

Det är viktigt att äta regelbundet och varierat varje dag för att få i sig den näring som kroppen behöver. Ät dagligen från varje sektor i kostcirkeln. Variera med olika maträtter och födoämnen. Kostcirkeln visar hur man kan sammanställa kosten så att den får rätt proportioner.

Lite fett av rätt sort

En fettrik kost har oftast en irriterande effekt på tarmen – risken för diarréer och andra problem ökar. Om din sjukdom är lokaliserad till tunntarmen kan fettfattig kost underlätta besvären vid skov. Exempel på fet mat är smör, feta pålägg som korv, feta mjölkprodukter, fet fisk, nötter, chips, kakor och godis, speciellt choklad.

När du äter mindre mängd fett är det viktigt att satsa på bra källor. Det fett du väljer bör innehålla mer ”nyttiga” fettsyror. Den ”nyttiga” sortens fett finns i fet fisk, rapsolja, olivolja, nötter, mandlar och avokado.

Fett ger mycket energi, därför är det viktigt att du som har IBD kompenserar den energi som försvinner när du inte kan äta den här typen av mat. Satsa på kolhydratrik mat som bröd, pasta, ris och potatis, frukt och grönsaker i stället.

Koka eller woka grönsaker och frukt

Fiberrik mat kan vara svårsmält men det är ändå viktigt att få i sig frukt och grönsaker eftersom de innehåller vitaminer och mineraler och andra ämnen som kan stärka kroppens immunförsvar. Tillaga frukt och grönsaker, koka eller woka, så blir de mer lättsmälta när du ska äta.

Fyll på med vatten, salter och mineraler

Återkommande diarréer kan ge lätt vätskebrist. Därför är det viktigt att fylla på med vatten och även salter och mineraler. Vätskeersättning i form av brustabletter (finns att köpa på apotek) kan vara bra att ta till när man inte kan äta normalt. Mineralvatten utan kolsyra är ett annat bra alternativ för dig som har IBD. Liksom soppor och buljonger.

Ta en kombinerad vitamin/mineraltablett varje dag

Det kan vara svårare för tarmen att ta upp näring under pågående inflammation.
Vitamin B12, kalcium, magnesium och järn tas upp av tunntarmen och kan vara svårt att få i sig om tarmen är inflammerad och du har svårt för att äta. Ta en kombinerad vitamin/mineraltablett varje dag för vara på den säkra sidan.

Vilken mat ska man vara försiktig med?

Vad magen tål och inte tål är högst individuellt och kan variera över tid. När man är inne i en bra period tål man ofta mat bättre än när magen mår lite sämre. Därför är det svårt att ge generella råd. Några saker är ändå allmängiltiga. Var försiktig med mat som lätt ger gaser, t.ex. baljväxter (bönor, linser, ärtor), kålväxter och lök, eller stora mängder frukt eller juice, tuggummi och kolsyrade drycker. Röd lök är ofta lite mildare än gul, men hur du tillagar den och i vilka mängder du äter lök, har troligtvis större betydelse. Om du utesluter vissa livsmedel bör du också gå igenom vad du kan ersätta dem med, så att du får i dig den energi samt de vitaminer, mineraler och andra näringsämnen du behöver. Det finns dieter där man utesluter ris, pasta, potatis och cerealier (bröd, flingor, müsli m.m.) och fiberrika frukter, rotfrukter och grönsaker. Det innebär att inga fibrer kommer ner i tjocktarmen, som då får vila, men detta bör i så fall bara tillämpas under en kortare period.

Viktigt med extra näring vid träning

Det är omöjligt att säga hur mycket energi som en enskild individ gör av med vid fysisk träning. Det beror på kroppssammansättning, hur mycket man väger, hur stor ämnesomsättningen är i vila (vilket kan mätas, men det är dyrt och görs nästan enbart i forskningssammanhang), hur mycket man rör på sig och motionerar, omgivande temperatur mm. För en person med IBD går det åt extra energi genom inflammationsprocessen och läkningen, och under ett skov tar du inte upp energi och näring på samma sätt som annars. Därför kan du uppleva dig mer utmattad än vanligt. Var uppmärksam på din kropp om du tränar. Känn efter hur du mår och kolla hur din vikt och muskelmassa ändrar sig. Om du känner dig trött och inte orkar med träningen kan det bero på att du får i dig för lite energi eller vätska, eller att du inte laddar med tillräckligt mycket mat inför ett träningspass – planeringen av mat och mellanmål i förhållande till träningspassen är viktig för hur man upplever träningen och för hur man presterar. Trötthet kan förstås också bero på sömnbrist, eller att du tränar för hårt och inte låter kroppen återhämta sig mellan träningstillfällena, men näringsintaget är alltid viktigt.

Extrema dieter är mycket individuella

En del personer med tarmsjukdom prövar olika dieter för att utröna vad de själva tål och inte. Det finns till och med de som har provat den fettrika dieten LCHF. Man utesluter då ris, pasta, potatis och cerealier (bröd, flingor, müsli m.m.) och fiberrika frukter, rotfrukter och grönsaker. Det innebär att inga fibrer kommer ner i tjocktarmen, som då får vila, vilket kan vara positivt under en kortare period. Detta kan fungera för personer som har inflammation just i tjocktarmen, men metoden har sannolikt ingen gynnsam effekt för personer med inflammation i tunntarmen, som vid Crohns sjukdom.

Var noga med din munhygien

Att äta ofta och lite kan ge problem med hål i tänderna. Borsta tänderna med en bra tandborste och fluortandkräm två gånger per dag. Använd tandstickor eller tandtråd. Det kan räcka att skölja ur munnen med vatten efter varje måltid.

Sluta röka!

Studier har visat ett samband mellan vissa inflammatoriska sjukdomar och cigarettrökning. Det gäller alltså inte bara att äta rätt, utan att ha rätt vanor. Prata med din läkare om du vill ha råd om hur du bäst kan sluta, om du röker idag.

Mat vid skov eller inför operation

Under ett skov kan det vara jobbigt att laga mat över huvud taget, eftersom man oftast saknar både ork och aptit. I kritiska lägen kan man behöva olika typer av vätske- och näringstillskott.

Tala med din dietist och be om tips på lämpliga produkter att ha hemma, eller att hämta ut med recept vid behov. På apoteken finns också receptfri vätskeersättning som innehåller socker och salt i lagom koncentration. På så sätt tar kroppen lättare upp vätska. Vid riktigt besvärliga skov kan kroppen behöva vila helt från mat. Då kan det vara bra att ta till näring via dropp direkt i blodet. Det går att få på sjukhus, i speciella fall även i hemmet. Vissa gastrokliniker behandlar skov med flytande näringstillskott. Läkarna talar om enteral nutrition (EN), som kan ge snabb effekt på barn och ungdomar. Det finns studier som pekar på sämre effekt av denna behandling hos vuxna än hos barn, men gränsen mellan barn och vuxen är ju inte exakt, och det finns också individuella faktorer som spelar in.

Vid skov behöver kroppen kraft, energi, vitaminer och mineraler

Under en period med skov behöver du inte undvika socker, eftersom du då behöver all energi du kan få, men vitaminer och mineraler är viktigare. Vid aktiv inflammation kan det vara svårare för tarmen att ta upp näring. Vitaminer och mineraler tas upp i både tunntarmen och tjocktarmen. Kalcium, kalium, magnesium, järn, zink och jod tas till exempel upp i tunntarmen, medan natrium tas upp i både tunntarmen och tjocktarmen. Vitamin B12 måste först bindas till ett ämne som har bildats i magsäcken innan det kan sugas upp i nedre delen av tunntarmen. Eventuella problem med att ta upp näringsämnen beror alltså på var inflammationen sitter. För att vara på den säkra sidan kan man ta en kombinerad vitamin/mineraltablett varje dag. Normalt sett får du dock i dig tillräckliga mängder vitaminer om du äter varierat och allsidigt.

Undvik fett vid skov

Fett kan ställa till problem när tunntarmen är inflammerad. Tunntarmen har nämligen till uppgift att suga upp fett så att det kan omvandlas till näring i kroppens celler. Har man inflammation just i tunntarmen bör man satsa på mindre fett i maten under skov. När du äter mindre mängd fett är det viktigt att satsa på bra källor. Det fett du väljer bör innehålla mer ”nyttiga” fettsyror som finns i fet fisk, rapsolja, olivolja, nötter, mandlar och avokado. Fett ger mycket energi, därför är det viktigt att kompensera den energi som försvinner när man väljer bort fet mat. Satsa då på mat som innehåller mycket stärkelserika kolhydrater, som till exempel bröd, pasta, ris och potatis.

Skonkost

Inom sjukvården används begreppet skonkost. Den är avsedd för personer som t.ex. genomgått en mag- och tarmoperation, eller som av annan anledning behöver en kost som är skonsam mot magen, som ju är fallet vid ett skov. Skonkosten har ett lågt innehåll av fiber och laktos. Helt kött, stekt mat, trådiga livsmedel och andra livsmedel som kan irritera ersätts med kokta eller ugnsbakade färsrätter, potatismos och passerade grönsaker.

Inför en operation

När man planerar en operation är det viktigt att man före operationen har ett så bra näringsläge som möjligt i kroppen så att resultatet ska bli bra och läkningen underlättas. Om man har gått ner mycket i vikt kan näringsdrycker med högt kaloriinnehåll vara bra under en period före operationen.

Glada kvinnor tittar på en mobiltelefon