Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor och svar om IBD

Här kan du söka svar bland vanligt ställda frågor nedan, alternativt välja fråga efter ämne i menyn till höger. Klicka på frågan eller ämnet så kommer texten upp.

Hej!
Jag har Crohns och har under ett tag haft klianden i anus när jag t ex går långa sträckor. Jag har även märkt utslag som kan se ut som finnar, jag försökte trycka på "finnen" men fick då fruktansvärt ont i magen min fråga är om det är relaterat till min sjukdom?
Mvh!


Hej,
När man har Crohns sjukdom har man ökad risk att drabbas av anala besvär beroende på inflammation som kan leda till tex fistlar (gångbildningar) och bölder. Det är viktigt att du nu kontaktar din läkare och berättar om dina symtom så att dessa kan utredas och behandling ges om det behövs. Således kan besvären vara relaterade till din sjukdom men kan förstås även ha annan bakgrund.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag tar nu följande mediciner, mesalazin 2 gr. och har nio dagar kvar att ta budesonid 3 mg. Min läkare vill nu att jag idag börjar med azatioprin 50 mg och samtidigt fortsätta med mina gamla mediciner. Men när jag läser på bipacksedeln står det att azatioprin och mesalazin kan påverka varandra. Vad ska jag göra? Bara köra på? Tacksam för ett snabbt svar eftersom jag ska börja idag.

Med vänliga hälsningar J


Hej J,
det är inte ovanligt att man kombinerar dessa mediciner. När man haft azatioprin i några månader och effekten har kommit fullt ut kan man sedan många gånger fortsätta med endast azatioprin.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har Crohns sjukdom och behandlas med 100 mg azatioprin per dag. Jag har också en TNF-hämmare som jag tar varannan vecka. TNF-hämmaren påbörjade jag för cirka 6 veckor sen. Min första fråga är, efter hur lång tid kan man koppla bort azatioprin? Min andra fråga är, hur tillförlitligt är calprotectinvärdet och speciellt om man även har inflammation i tunntarmen?
Tack på förhand!
Bästa hälsningar


Hej,
om man planerar att avsluta behandlingen med azatioprin brukar man ofta vänta ca 6 månader efter insättande av den biologiska behandlingen men detta kan variera från fall till fall. Ibland väljer man också att ha kvar azatioprim i kombination med den biologiska behandlingen. Calprotectinvärdet är mindre tillförlitligt när det gäller Crohns sjukdom i tunntarmen då sådan lokalisation ofta ger en mindre uttalad stegring av värdet jämfört med om inflammationen sitter i tjocktarmen. Man kan dock mycket väl använda calprotectin när det gäller uppföljning av en behandlingseffekt genom att man jämför värden före och efter behandlingens insättande - alltså bedömer skillnaden som mått på behandlingseffekt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej. Jag går just nu igenom en skilsmässa och det är en stressande situation. Jag märker att jag har blivit sämre i magen: har ont, diarré flera gånger per dag och även på natten. Jag har ingen aptit, men det kan ju också bero på situationen. Frågan är om stressen gjort så att jag hamnat i ett nytt skov, eller är det bara en normal reaktion på stressen? Jag har haft flera skov sedan jag fick diagnosen 2004. När är det dags att söka hjälp för dem?

Mvh Lisa


Hej Lisa
När man går igenom jobbiga perioder i livet kan det hända mycket med kroppen, t.ex. kan aptiten bli sämre och ibland tappar man en del vikt på grund av detta. Stress kan också påverka känsligheten i mag-tarmkanalen och ge upphov till symtom. Har man inflammatorisk tarmsjukdom så är det inte helt ovanligt att man tidsmässigt kan se ett samband mellan ett skov och en stressig period i livet, orsaken till detta är okänd men många patienter vittnar om en sådan koppling.

Eftersom du nu har symtom är det viktigt att du kontaktar din läkare för bedömning om det handlar om ett skov av sjukdomen eller om dina symtom är strikt ”stressrelaterade”.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag fick Crohns sjukdom för cirka 10 år sen. Är nu 30 år. Har endast haft två skov, när jag insjuknade och det senaste var för sex år sen. Har nu haft extra ont i magen ett par morgnar. Igår urartade magen helt. Från mitt på dagen igår har jag behövt tömma tarmen minst varannan timme. Jättelöst gröt- och vattenkonsistens. Känns ungefär som skovsmärtor men vill minnas att skoven tidigare kommit mer smygande. Hur akut kan ett skov komma? Eller är det troligare att jag åkt på någon magsjuka? Är det bara vänta och se som gäller? En magsjuka borde ju ge med sig på några dagar?

Hälsningar Maria


Hej Maria
Ett skov av Crohns sjukdom kommer ofta smygande men kan ibland debutera mer akut. Om symtomen kvarstår mer än ett par dagar bör man kontakta sin läkare för att bedöma om det rör sig om ett skov eller kanske en helt vanlig magsjuka.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroentrolog
Hej!
Har haft Crohns i 3 år, inga problem sedan jag fick min diagnos, bara lite blödningar till och från men sen inget mer. Min fråga är: hur ser forskningen ut, och vilka framsteg har man kommit fram till under det senaste året och vad kan vi räkna med inom några års tid? Bot kommer nog inte inom min livstid men kanske någon specialbehandling och bättre svar på varför man fått sjukdomen etc?

Tackar ödmjukast. Tomas


Hej Tomas,
Det pågår mycket intensiv forskning vad gäller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD – tex Crohn och ulcerös colit).

En del av forskningen syftar till att bättre förstå uppkomstmekanismen och vad som styr hur och varför olika individer drabbas på olika sätt.
Stort fokus ligger också på att hitta bättre behandlingsalternativ där man med hjälp av ”målstyrda läkemedel” kan gå in och påverka just de mekanismer som ligger bakom att kroppen skapar den ”onödiga” inflammatoriska reaktionen i tarmen som ligger bakom dessa sjukdomar.

Ett stort framsteg har varit utvecklandet av de nya ”biologiska” läkemedlen där man ger antikroppar riktade mot ”nyckelsubstanser” i den inflammatoriska processen. Detta har möjliggjort att vi idag kan behandla de svårast drabbade på ett mycket mer effektivt sätt. Forskningen syftar nu till att förbättra denna grupp av läkemedel ytterligare.

Jag tror att vi under de närmaste 10 åren kommer att se en mycket snabb utveckling vad gäller läkemedel vid IBD, men precis som du nämner i ditt brev kommer det nog att dröja innan vi helt kan bota dessa sjukdomar.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag undrar hur vanligt det är att ett barn med Crohns sjukdom drabbas av perioder med förstoppning? Jag undrar också om man alltid kan se ett pågående skov på blodprover som SR, Albumin, CRP, Orosomucoid osv.

Mvh Pauline


Hej Pauline,
Vad gäller tarmfunktionsrubbningar är diarré det vanligaste symtomet på aktiv Crohns sjukdom. Förstoppning förekommer också men är mindre vanligt och har oftare andra orsaker. Har man diagnosen Crohn i botten är det förstås extra viktigt att bedöma om den periodvisa förstoppningen är kopplat till tarminflammationen. Blodprover kan vara normala trots aktiv tarminflammation, särskilt om inflammationen är lokal och inte så kraftig.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Vår son utreds för Crohns sjukdom. Vad kan det betyda det om han, som tidigare tappat vikt men behållit längdtillväxten, "byter" och börjar öka i vikt men tappar 1,5 kurva under 9 månader i tillväxt? Vår son ligger nu på -2,5 SD från föräldramedellängd.

Mvh/ Pauline


Hej Pauline
Längd och viktkurvan är ett grovt mått på att allt står väl till med barnets utveckling och kan normalt sett variera en del från förväntad utvecklingskurva. Om barnet har en underliggande sjukdom kan detta påverka utvecklingen av längd och vikt på olika sätt.

Om sådana avvikelser är ihållande bör man förstås utreda noggrant och tillse att barnet får en adekvat behandling för den underliggande sjukdomen. Vad gäller din specifika fråga om att det nu framförallt är längdtillväxten som påverkas, så faller detta utanför mitt kompetensområde och jag tror att en barnläkare är bäst lämpad att svara på denna fråga.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
För 1,5 år sedan fick jag diagnosen collagenös kolit (är det samma som kollagen kolit?) och har sedan dess ätit medicinen mesalazin 2 tabletter/dag. Mår mycket bättre nu. Ska jag fortsätta ta medicinen varje dag eller ska jag ta en paus? Försöker att inte äta så mycket spannmålsprodukter, märker att detta fungerar bra för mig.

Hälsningar!
N

Hej

Kollagen kolit (= collagenös kolit) är en ”mikroskopisk inflammation” i tjocktarmen som ofta ger upphov till diarré. Man kan behandla detta tillstånd på olika sätt t.ex. med ett så kallat 5-ASA-preparat som i ditt fall.

Det finns en ganska god möjlighet att inflammationen läker ut och man kan då sluta med sin medicin efter en tids behandling. Det är dock viktigt att man stämmer av med sin behandlande läkare innan man slutar med medicineringen. Om man gör uppehåll och märker att symtomen förvärras igen bör man återuppta medicineringen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag är en trettioettårig tjej och fick min Crohn-diagnos för ca två år sedan. Det började med att jag fick en analfistel som inte läkte trots operation. Jag började få diarréer och var trött och tappade vikt. När det var konstaterat Crohn blev jag insatt på merkaptopurin. Har ätit det i två år och min fistel är kvar, likaså tröttheten. Mina blodvärden är bra, järnstatus och tyreoideastatus ua. Vad kan vara felet? Varför är jag fortfarande så trött? Jag äter bra, sover bra och motionerar. Är inte heller deprimerad. Förra kalprotectinvärdet var endast på 120, men min läkare sa att inflammationsaktiviteten inte alltid syns på kalprotectinet om den är i tunntarmen. Kan ett alternativ vara att höja medicineringen eller orsakar den trötthet? Eller kan det vara något annat som orsakar min trötthet?
M

Hej
Om inflammationen sitter i tunntarmen avspeglas det inte lika tydligt i calprotectinvärdet. Misstanke om aktiv inflammation i tunntarmen kan behöva utredas vidare med t.ex. magnetkameraundersökning.

Fistlar kan ibland ta mycket lång tid att läka ut och man kan behöva överväga biologisk behandling (TNF-hämmare) eller ny kirurgisk åtgärd.

Trötthet är ett ganska ospecifikt men besvärligt symtom som kan ha många bakomliggande orsaker. Mycket kan utredas via blodprov (tex järnbrist och låg ämnesomsättning som man gjort i ditt fall) men man bör också kontrollera B-vitaminhalterna ( B-12 och folsyra).
Även aktiv inflammation i sig är energidränerande och kan ge upphov till trötthet.

Jag tror inte att din medicinering i sig orsakar tröttheten, om man kan konstatera att du har aktiv inflammation i tarmen och det finns utrymme för doshöjning så kan det vara en möjlighet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag får TNF-hämmare regelbundet och det sänker ju som bekant immunförsvaret. Nu talar man om en ny fästingsmitta där man kan få bl a blodpropp vid smitta. Är man mer mottaglig för sådana sjukdomar från fästingar? Ska jag vaccinera mig mot allt som går? Bor i Uppland där det är hög förekomst av fästingar. Ska jag även vaccinera mig mot säsongsinfluensa?
Hälsningar CE


Hej CE
När man behandlas med biologiska läkemedel (TNF-hämmare) så kan behandlingen påverka immunförsvaret så att man blir mer infektionskänslig. Detta är dock sällan något stort praktiskt problem. Vad gäller vaccinationer så ska man vara noga med att ha ett bra ”grundskydd” enligt svenska vaccinationsprogrammet. Vi brukar också rekommendera vaccination mot influensan till våra patienter. När man ska vaccinera sig är det viktigt att man upplyser vaccinationscentralen eller annan sjukvårdsinstans som utför den aktuella vaccinationen om att man står på biologisk behandling. Vad gäller den nya fästningsburna infektion som det rapporterats om i media så är det än så länge inte känt om man skulle vara mer mottaglig för just sådan infektion vid samtidig biologisk behandling.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har fått diagnosen Crohn för snart 1 år sedan och jag har börjat få ont i tårna och ibland även fingrarna. Jag har hört att man kan få ledvärk om man har IBD. Vad kan jag göra för att det ska bli bättre? Jag har också börjat tappa ovanligt mycket hår, vad kan det bero på, kan det ha ett samband med IBD?

Hälsningar Lena


Hej Lena
Det stämmer bra att man kan få ledproblem när man har Crohns sjukdom eller annan inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. ulcerös colit). Ofta blir ledsymtomen bättre i takt med att man når ett gott resultat av behandlingen av själva tarminflammationen men ibland kan man ha ledproblem trots att tarminflammationen är välbehandlad. Om detta är fallet kan det vara av värde att få träffa en reumatolog för bedömning och ställningstagande till om ledproblemen kräver någon specifik behandling. Vad det gäller håravfall kan detta ibland bero på brist på t.ex. B12 eller folsyra (B-vitaminer), dessa värden kan kontrolleras med enkla blodprover och om man finner en brist kan man få vitaminersättning vilket brukar leda till att symtomen minskar. Ibland kan också kroppen reagera på att man generellt sett är mer sjuk och detta kan ibland också leda till ett visst håravfall, men detta brukar avta i takt med att den underliggande sjukdomen behandlas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej
Läste i tidningen ”Kanalen” att man vanligtvis insjuknar i Crohn mellan 15 – 25 år.
Själv var jag hela 38 år innan Crohns drabbade mig med full kraft. Har sedan dess opererat mig två gånger och gjort flera ”ballongvidgningar”. De första 10 åren åkte jag in och ut på sjukhus.

Har ätit mycket kortison, mesalazin (5-ASA), azatioprin m.m. Har provat på det mesta känns det som. I början fick jag näringsdropp hemma och senare periodvis näringsdrycker. Har aldrig varit frisk eller fri från mediciner efter det.

Har känningar i stort sett varje dag. På en skala mellan 1-10 står jag runt 6-7 ungefär. Det har varit och är fortfarande en tuff resa. (Är halv sjukpensionär sedan -96 på grund av detta). Har även drabbats av diverse följdsjukdomar. Innan var jag i stort sett aldrig sjuk och hade bra kondition.
Min fråga är: Om man drabbas vid högre ålder blir man ”sämre” i sjukdomen, eller hade jag bara otur? Idag är jag 60 år och fortfarande väldig aktiv patient på vårt sjukhus.

Hälsningar Margareta


Hej Margareta
Crohns sjukdom drabbar olika individer väldigt olika. En del får en mild sjukdom med lite symtom och mer lättbehandlad inflammation och andra en svårare inflammation med svårare symtom, som tex fistlar, förträngningar på tarmen, utbredd inflammation etc. Man vet ganska lite om vad som är skälet till att sjukdomen tar sig så olika uttryck. Kanske har det med genetik att göra. Precis som du skriver insjuknar de flesta i yngre år men det förekommer också att sjukdomen debuterar senare. Ibland kan det också vara så att man har haft en lindrig inflammation under lång tid och ej haft särskilt mycket symtom. Om inflammationen sedan tilltar och man söker sjukvård kan det på så sätt dröja länge innan man ställer den specifika diagnosen trots att sjukdomen funnits länge.

Det är inte min erfarenhet att sen debut oftare ger en svårare sjukdom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag skulle vilja veta om det finns några direkta följdsjukdomar vid Crohns. Jag fick diagnosen -08 men varit sjuk ett bra tag innan det. Om jag tänker tillbaka så är det nog ända sedan tonåren. Under det senaste året har jag börjat få ont i leder och kroppen i övrigt. En del av problemen känner jag av mer eller mindre hela tiden. En del kan komma och gå över en dag. Jag är väldigt trött trots att jag äter cyanokobalamin. Dessutom tappar jag väldigt mycket hår mellan varven. Mot min Crohn får jag TNF-hämmare och mesalazin. TNF-hämmaren har mer eller mindre gett mig ett nytt liv. Evigt tacksam för den. Frågan är mest om detta är vanligt eller något jag ska söka vidare för.

Tack på förhand!
Mvh Johanna


Hej Johanna
Om man har inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom) så är det relativt vanligt förekommande med symtom från leder och muskler. Det brukar vara bra att få träffa en reumatolog för bedömning och ställningstagande till ev. behandling. Vad gäller håravfall så är det viktigt att kontrollera så att man inte har någon brist på B-vitamin (du har redan B12-medicinering men även folsyra som är ett annat B-vitamin bör kontrolleras) och järn.
Detta kan kontrolleras med enkla blodprover hos din gastroenterolog eller vårdcentral.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Det började med att jag hade förstoppning och sedan åkte jag på en rejäl matförgiftning. Efter det har jag gjort en rektoskopi och allt såg bra ut förutom att det fanns en fistel vid öppningen. Har halsbränna till och från men ej så ont i magen längre. Kan få ont i magen ibland när jag har ätit. Mitt provsvar på calprotectin visade 60 mg/kg, vad kan detta betyda? Är det farligt? Kan man ha förhöjt värde även fast det inte är inflammation/infektion i tarmen eller cancer? Är för övrigt strax över 20 år gammal. OROLIG!!

/Evelina!


Hej Evelina
Calprotectinvärdet tas som ett slag screeningprov om man misstänker att inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. ulcerös colit eller Crohns sjukdom) kan vara aktuellt. Man kan ej ställa någon specifik diagnos på provresultatet men om värdet är förhöjt så går man vidare med t.ex. coloscopi (endoskopisk utredning av tjocktarmen) mm för att bekräfta eller utesluta inflammation i tarmen.

Ditt calprotectinvärde ligger precis över normalgränsen och kan nog betraktas som ganska normalt. Normalvärdet ligger mellan 0-50 och man brukar betrakta värden mellan 50-150 (200) som väldigt ospecifika men fortsatt utredning kan förstås ändå övervägas beroende på symtom. Således får du och din doktor ta ställning till ev. vidare utredning. Tumörsjukdom i tarmen är extremt ovanligt i din ålder varför du inte behöver vara så orolig för en sådan diagnos.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej, jag har ganska nyligen diagnostiserats med Crohns sjukdom. Har haft det ungefär ett halvår. Jag undrar varför leder och muskler värker och blir stela. Beror det på medicinen man äter eller sjukdomen? Kan känna av det mera när jag tränat. Äter just nu budesonid. Ska minska doseringen, och förhoppningsvis blir jag medicinfri och ska bara behandlas när jag få skov. Det är som sagt mycket funderingar eftersom sjukdomen är ny för mig.

Hälsningar Andreas


Hej Andreas
Symtom från muskler och leder är relativt vanligt vid inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom). Ofta har graden av led och muskelsymtom ett samband med aktiviteten av inflammation i tarmen, dvs. när inflammationen i tarmen minskar av behandlingen minskar också led/muskel-symtomen, men inte alltid.

Om besvären fortsätter trots att inflammationen i tarmen är välbehandlad kan det vara bra att få komma till en reumatolog för bedömning och ställningstagande till om ytterligare behandling behövs.

Man kan förstås också få led/muskelbesvär som biverkan av olika läkemedel men detta är inget som är vanligt vid behandling med budesonid.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har i över 6 år haft besvär med magen och fick först diagnosen IBS (Irritable Bowel Syndrome, känslig tarm på svenska). Har ofta svåra smärtor, lösa avföringar och enorm trötthet. Senaste 7 mån har dock mönstret förändrats så smärtorna faktiskt har minskat, men avföringen har blivit väldigt slemmig och frekvensen ökat. Ibland kan jag ha avföring upp till 8 gånger på en dag. Sökte då igen för det, och nu är det snart dags för koloskopi eftersom calprotectinet var 1300. Men nu har besvären minskat, och det känns som om "skovet" har gått över. Kommer man ändå kunna se något på tarmen om det var/är något där? Jag nästan önskar diagnosen Crohns så att jag kan får hjälp och få prova på andra läkemedel än de jag har idag som inte hjälper.

Tack på förhand!
Hälsningar Malin


Hej Malin
Ett calprotectinvärde på 1300 är högt och talar starkt för inflammatorisk tarmsjukdom (IBD- t.ex. Crohns sjukdom eller ulcerös colit). Själva diagnosen kan dock inte ställas endast på det höga calprotectinvärdet – man gör därför som i ditt fall en fortsatt utredning med i första hand coloscopi för att ställa diagnos och ge lämplig behandling. Jag tror inte att det faktum att dina symtom har minskat påverkar utfallet av coloscopin- finns det inflammation i tarmen så kommer man således att kunna se denna.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! :) Jag har levt med Crohns sjukdom i ca 1 år. Jag blev akut sjuk och fick operera mig i april detta år. Så jag har varit "frisk" i ca 6 månader. Jag lever ett bra liv och anpassar mig efter magen. Men jag har två frågor. 1. Jag har precis köpt ett hemmagym och undrar om jag kan träna på det som vanligt? eller om jag ska tänka på något vid min träning? 2. Är det okej att tatuera sig om man har Crohns? Jag har en tatuering gjord innan jag blev sjuk men ska nu göra en till som har med hela sjukdomen att göra. Kan magen ta skada vid en ny tatuering? Tack så mycket på förhand och jag skulle uppskatta ett svar väldigt mycket! :)
MVH
Belinda


Hej Belinda
1. Du kan träna precis som vanligt
2. Du behöver inte ta hänsyn till din diagnos när det gäller din planerade tatuering, jag känner inte till någon vetenskap som säger att en tatuering kan påverka din sjukdomsbild negativt.
Lycka till!

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har levt med Crohns i ca 20 år. Jag äter 2x50 mg azatioprin dagligen samt tar B12-spruta varannan vecka. Mitt problem är att jag märker att jag får inflammation i gommen väldigt ofta. Betydligt oftare på senare tid. Får även en sorts "brinnande" känsla i tandköttet. Har ibland svamp i munnen som jag tar nystatin (antibiotika mot svamp) mot. Kan detta ha ett samband med min sjukdom och kan det finnas något för mig att ta som motverkar det hela?

Med vänliga hälsningar!
Ulrika


Hej Ulrika
När man medicinerar med immunomodulerande läkemedel som t.ex. azatioprin så har man viss ökad risk för svampinfektion i munnen. Du har lokalbehandlat med nystatin som hämmar svampinfektionen. Ibland behövs lite kraftigare behandling för att bli av med infektionen på ett effektivare sätt. Man kan t.ex. behöva ge tablettbehandling med flukonazol under en kort period. Om svampinfektion inte är orsaken och man har stora problem kan det också vara av värde att få munslemhinnorna noggrannare undersökta av en Öron-näsa-halsspecialist. Man kan också få problem med inflammerade slemhinnor i munnen om man har järnbrist. Detta kan lätt uteslutas med ett enkelt blodprov. Crohns sjukdom kan också i sällsynta fall förekomma i munhålan men detta brukar yttra sig mer som lokala sårbildningar.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hejsan!
Jag ska börja behandling med TNF-hämmare och jag har läst att man inte får vara gravid eller planerar att bli gravid när man behandlas. Vad händer om jag bestämmer mig för att skaffa barn och tar ett uppehåll i behandlingen? Eller om jag blir gravid under behandlingen? Vad händer med fostret?

Hälsningar Jannica


Hej Jannica,
TNF-hämmarna (så kallad biologisk behandling) är inte testade i kliniska prövningar på gravida kvinnor. Man kan således ej rekommendera behandlingen under graviditet. Det finns dock flera fall av kvinnor med biologisk behandling som genomgått en helt normal graviditet trots att de fått behandlingen under graviditeten.

Om man planerar att bli gravid eller blir gravid under behandling med biologiska läkemedel ska man kontakta sin gastroenterolog för diskussion om hur behandlingen ska se ut under graviditeten. I de flesta fall kan man göra uppehåll med medicineringen under graviditeten och sedan om det behövs starta upp behandlingen igen i ett senare skede.

Det bästa är att vänta med att försöka bli gravid tills man uppnått remission (inflammationsfrihet) som resultat av behandlingen och sedan planera medicinering utifrån det individuella fallet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har ofta inflammationer i ögonen, kan problemen bero på att jag har Crohns sjukdom? Jag har haft sjukdomen i många år. Några läkare säger ja andra säger nej. Tacksam för svar.

Mvh Siv


Hej Siv,
Om man lider av inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom) löper man ökad risk att drabbas av inflammation i andra delar av kroppen t.ex. leder och ögon. I ögonen är det vanligast med så kallad irit (bindhinneinflammation).

Dessa tillstånd drabbar endast en del av de patienter som har Crohns sjukdom men det finns en klar koppling mellan sjukdomarna.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Först vill tacka er for en superbra hemsida om Crohn. Jag har haft Crohns sjukdom i ca 10 år. Jag bor inte i Sverige just nu. Jag jobbar utomlands sedan cirka 5 år. För en månad sen tog jag blodprover och då upptäcktes det att blodvärdet (hemoglobinet) hade gått ner drastiskt. Läkaren gav mig rådet att ta emot blod direkt. Jag fick då tre påsar blod. Det var tredje gången som jag fick blod. Är det vanligt att folk med Crohns sjukdom får blod ofta?

MVH Mamun


Hej Mamun
Kul att du uppskattar vår hemsida!

Om man har Crohns sjukdom och inflammationen i tarmen är aktiv kan detta leda till blödning från den inflammerade slemhinnan som i sin tur visar sig vid blodprovstagning som ett lågt Hb (hemoglobinvärde). Om Hb-värdet är riktigt lågt kan det bli aktuellt med blodtransfusion. Förutom att rätta till blodbristen är det då viktigt att man ger en bättre behandling mot grundorsaken, alltså tarminflammationen så att man ej riskerar att sjukdomen försämras och att blodbristen återkommer.

Ibland kan man vid Crohns sjukdom också få blodbrist pga svårighet att ta upp järn och B-vitaminer i tarmen. Jag tycker att du ska ta kontakt med din gastroenterolog för diskussion och utredning av vad som orsakar blodbristen i just ditt fall. På basen av en sådan utredning kan man sedan tillse att du får adekvat medicinsk behandling för din grundsjukdom.

Det är inte så vanligt att man behöver ge blodtransfusion men detta krävs ibland om Hb-värdet är riktigt lågt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Min dotter som är 26 år har haft Crohns i ca 10 år. Hon har fått behandlingar med läkemedel, kortison och azatioprin. I december blev hon akut sämre och gjorde en stomioperation och mådde bra i några månader. Sedan i våras har hon haft ont och besvärligt och fick konstaterat en varböld i magen som behandlades med antibiotika. Trots det så kände hon sig inte riktigt bra och för ett par veckor sedan åkte hon in akut. Efter några dagar gjordes en MR, svar på den fick hon idag, 15/8, och det visade sig att hon har nya inflammationer på flera ställen i tarmen och en fistel på den stomiopererade delen. Imorgon ska de börja med TNF-hämmare, hon fick det vid ett antal tillfällen före sin operation. Vad kommer nu att hända tror ni med hennes sjukdom? Finns någon annan behandling som kan vara effektiv? Läste på nätet om något som heter Adacolumn (aferesbehandling). Kan det vara bättre eller är det likvärdigt med TNF-hämmare? Tacksam för ert expertutlåtande.

Vänliga hälsningar!
Margaretha


Hej Margareta
Din dotter verkar ha en mycket besvärlig Crohns sjukdom och dessutom drabbats av en fistel. Det är viktigt att hon nu får den mest effektiva behandling som vi har, vilket är TNF-hämmare.

Aferesbehandling är en terapi som jag tror har mycket sämre chans att hjälpa din dotter i nuvarande situation. På basen av den information som jag fått i ditt brev så tycker jag att er läkare gör helt rätt som nu startar upp med TNF-hämmare vilket borde ha goda möjligheter att påverka sjukdomen i positiv riktning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej, Jag har Crohns sjukdom och har blivit avrådd från att äta NSAID, men av ortopedläkare ordinerad att istället använda gel. Är det ok eller kan det också påverka tarmen och framkalla nya skov?

Hälsningar,
Lena


Hej Lena,
NSAID-gel brukar gå bra att använda eftersom denna beredning ej passerar/påverkar mag-tarmkanalen utan ger en lokal effekt i det område där gelen smörjes in.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag fick Crohns sjukdom för 1,5 år sedan efter att ha haft jätteont i magen. Fick en slang ner i magen via näsan, och vid ett senare tillfälle koloskopi. Läkarna berättade för mig att det var Crohns, och jag behandlades med kortison i ett par veckor. När jag inte längre hade ont avslutade jag den behandlingen. Nu har det gått 1,5 år sedan dess, och jag har fortfarande inte ont. Jag har haft små känningar, men ingen allvarlig smärta. Har också haft lite blod i avföringen vid enstaka tillfällen. Bör jag bör jag ta kortison igen eller uppsöka sjukhuset för kontroll? Vad har ni för tips? Jag har inte ont idag, och inget blod i avföringen just nu,

Hälsningar Tomas


Hej Tomas
När man har fått diagnosen Crohns sjukdom är det viktigt att man har regelbunden kontakt med en specialist i gastroenterologi. Dina symtom svarade bra på kortisonbehandling vilket förstås är positivt men man bör alltid ta ställning till någon form av förebyggande medicinsk behandling som minskar risken att symtomen/ inflammationen återkommer.

Om du nu ibland har ”små känningar” samt ibland ser blod i avföringen kan detta vara tecken på att det finns aktiv inflammation som behöver behandlas. Mitt råd är att du tar kontakt med din läkare och berättar om hur du mår, så kan ni sedan diskutera hur behandlingen ska se ut. Jag tycker inte att du på eget bevåg ska ta en kortisonkur utan att först ha stämt av med din läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag har en fråga om cellgifter och kondition/träning. Jag har ätit cellgifter pga Crohns i snart ett år. Jag är inte en vältränad person, men tycker att jag, sedan jag började med cellgifter, får kämpa oerhört mycket hårdare för att förbättra min kondition. Det låter logiskt att cellgifter dödar även muskelceller, men är det så?

Med vänliga hälsningar, Lena


Hej Lena
När du skriver ”cellgifter” så antar jag att du avser azatioprin eller merkaptopurin vilket är preparat som ofta används för behandling av Crohns sjukdom, i detta sammanhang brukar man benämna dessa preparat som ”immunomodulerare”, alltså läkemedel som minskar inflammationen i tarmen.

Dessa preparat brukar ej påverka konditionen eller ”bryta ner” muskelceller. Om man har Crohns sjukdom kan man ibland få brist på B-vitaminer eller järn. Sådan brist kan ge upphov till minskad ork och i ditt fall bör man således kontrollera blodprover för att utesluta sådan brist.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog