Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor och svar om IBD

Här kan du söka svar bland vanligt ställda frågor nedan, alternativt välja fråga efter ämne i menyn till höger. Klicka på frågan eller ämnet så kommer texten upp.

Hejsan!
Jag äter just nu azatioprin 75 mg x 2 och har väldigt stora besvär av eksem. Om jag är inne i en bra period och vill sluta med medicinen, hur lång tid tar det då innan medicinen är "ute" ur kroppen?

Hälsningar Lovisa


Hej Lovisa
Det är viktigt att du samråder med din läkare om du vill sluta med din medicin.
Azatioprin bryts ner och försvinner ur kroppen relativt fort. Efter ca 1-2 veckor kan man räkna med att allt mätbart läkemedel försvunnit ur kroppen. Den antiinflammatoriska effekten av läkemedlet kvarstannar dock betydligt längre.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Har lite funderingar kring graviditet och medicinerna jag äter. Jag är en tjej på snart 19 år och har haft Crohns i ca 2 1/2 år nu och äter metotrexat och behandlas med TNF-hämmare. Jag och min sambo vill nu skaffa barn och känner oss redo för det men jag har läst så mycket olika ang metotrexat, vissa säger att man ska vänta 2 menstruationer och andra säger att man ska vänta 3 månader upp till 1,5 år men vad ska jag gå efter? Och angående behandling med TNF-hämmare så var jag på en föreläsning för ett tag sedan och då sa dom att i dagens forskning har de kommit fram till man kan använda TNF-hämmare ända till de 2 sista månaderna i graviditeten, stämmer detta?

Tacksam för svar!

Hej
Metotrexat får inte ges under graviditet eftersom det finns risk för missbildningar hos barnet. Läkemedelsverket och Svensk Reumatologisk Förening (SRF) som gått igenom de vetenskapliga data som finns rekommenderar att vänta minst 3 månader efter behandlingens avslutande innan man börjar försöka bli gravid (således ska man ha ett säkert preventivmedel under denna tid). SRF rekommenderar också tillskott av 2,5 mg folsyra (ett B-vitamin) dagligen från det att metotrexat-behandlingen upphör och sedan under hela graviditeten.

Vad gäller TNF-hämmare så finns det inga studier gällande behandling av gravida kvinnor men det finns nu ganska många rapporterade graviditeter under sådan behandling där allt gått bra. Om behandling med TNF-hämmare skall avbrytas vid graviditet eller fortsättas måste avgöras individuellt, eftersom man måste ta hänsyn till svårighetsgraden av den sjukdom som behandlas. Läkemedelsverket rekommenderar att om möjligt sätta ut behandlingen åtminstone under de sista 3 månaderna av graviditeten.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag har haft Crohns sjukdom sedan två år tillbaka, idag är jag 19 år gammal. Jag har behandlats med balsalazid och står nu på 100 mg azatioprin och TNF-hämmare varannan vecka. TNF-hämmaren har jag tagit sedan i slutet av november 2011. Trots det har jag dagliga besvär från magen. När jag äter mat så känner jag att jag måste tömma tarmen, det kommer små uthärdliga smärtor i högra sidan av buken som inte är så farliga. Man har genomfört tunntarmsröntgen och koloskopi och konstaterat 15 cm inflammation i terminala ileum gränsande till tjocktarmen. Jag går på toa normalt och har ett relativt lågt calprotectinvärde på 157. Läkaren föreslår en operation, alltså att ta bort dessa 15 cm. Min fråga är då; vad anser du om det? Är det den rätta vägen? Eller kan man gå till väga på andra sätt? Samt om jag opererar mig, hur blir det med medicinering, kan jag bli medicineringsfri? Det som är värt att nämna är att jag haft inflammation i tjocktarmen två gånger vilket var lätt att behandla. Hur ser mitt liv efter operationen ut, kommer jag att behöva ta näringstillskott?
Tackar ödmjukast!



Hej
Det verkar som om din Crohns sjukdom är ganska välbehandlad på din nuvarande medicinering då ditt calprotectinvärde är tämligen lågt. Även om själva inflammationen är välbehandlad kan tarmpartiet i tunntarmens slut vara stelt och förträngt som en rest efter tidigare inflammation.

Har man symtom beroende på detta brukar man oftast rekommendera en operation där man tar bort det drabbade tarmpartiet med vanligtvis mycket gott resultat på symtomen.

Om man bara har/har haft inflammation i den del av tarmen som opereras bort kan man överväga att vara utan mediciner efter operationen, man brukar då göra en coloscopi ca 6 månader senare och återinsätta mediciner endast om inflammationen återkommit.

Har man tidigare haft inflammation även i tjocktarmen är det nog bäst att behålla någon form av förebyggande medicinsk behandling, t.ex. azatioprin. Efter en liten tarmresektion kan man leva helt som vanligt och behöver inget näringstillskott.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Fick konstaterat att jag har proktit för ett år sedan, fick det när jag slutade röka. Nu har jag fått lite olika besvär, ett år senare. Det är plötslig illamående och feber samt att jag känner att min mage längst ner till höger rör på sig eller låter konstigt. Detta varar i 1 timme sedan blir det normalt igen. Jag känner mig även uppblåst i magen ofta nu förtiden. Testade att börja röka igen och då blev min proktit bättre, känner inte samma tryck längre. Men jag undrar varför får jag detta? Och kan min proktit övergå till Crohns och vad är risken för detta? Har ca 5 inflammation i ändtarmen.

Mvh Johan


Hej Johan
Den typ av tarminflammation som ibland kan starta vid rökstopp är ulcerös colit eller proktit (inflammation av ändtarmen). Symtomen vid proktit är framförallt blödning och täta trängningar.

Jag antar att man när proktitdiagnosen ställdes gjorde en endoskopisk undersökning av hela din tjocktarm (coloscopi) och att man då bara såg inflammationen längst ner i ändtarmen, detta är det typiska fyndet vid proktit.

Man kan också ha proktit av Crohntyp men detta är betydligt ovanligare och man ser då ofta fler områden i tarmen som är inflammerade när diagnosen ställs.

Eftersom du har nytillkomna symtom så bör du informera din läkare om detta – så att denna kan ta ställning till om t.ex. en ny coloscopi kan vara lämplig.

För att skilja på ulcerös colit/proktit och Crohns sjukdom brukar man förutom skillnader i utbredningen av inflammationen också ha hjälp av provtagning och mikroskopisk undersökning av slemhinnan.

Man vet inte varför rökstopp ibland kan utlösa ulcerös colit/proktit och hos de flesta hjälper det inte att börja röka igen men det finns säkert undantag.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag har haft Crohns i 3 år nu. Min läkare vill sätta in mig på TNF-hämmare nu då ingen annan medicin givit gott resultat. Hur ligger det egentligen till vad gäller graviditet och amning vid behandling med TNF-hämmare? Jag tycker man får olika svar överallt på den frågan och som 24-årig tjej är det ändå något man tänker på och som inom några år är aktuellt. Sedan har jag en fråga om kosten. Jag känner min kropp och vet vad jag mår bäst av att äta och inte, men äter jag så som min kropp/sjukdom vill så kan jag omöjligt hålla vikten. Hur ska jag gå till väga?

MVH / Ellen


Hej Ellen
TNF-hämmare (biologisk behandling) rekommenderas ej vid graviditet därför att det inte finns några vetenskapliga studier på effekter av medicineringen på fostret.

Det finns dock många fall beskrivna där kvinnor behandlats med denna typ av läkemedel vid graviditet utan att detta fått några allvarliga konsekvenser för barnet.

Oftast går det bra att hålla upp med behandlingen under graviditeten och om det behövs startar men sedan upp behandlingen igen längre fram. Om man behöver ge biologisk behandling under graviditeten gör man ett uppehåll under den sista delen av graviditeten där man anser att det finns störst risk för påverkan på fostret.

Vad gäller amning så rekommenderas inte heller detta av ovanstående skäl (studier på ammande kvinnor saknas) men är förstås inget problem om man har uppehåll med sin medicinering.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog


Hej Ellen!

Jag förmodar att du menar att du har svårt att behålla din vikt, och att du blir för smal om du äter så som du känner att du bör äta för att få minst bekymmer med magen. För att få i sig den energi och de näringsämnen som du behöver, och samtidigt vara skonsam mot magen, är det bra att äta små måltider ofta. Ät gärna frukost, lunch, middag och 2-4 mellanmål varje dag. När man har mycket diarréer tas inte näringen i maten upp på ett bra sätt, och det kan vara bra att lägga till en multivitamintablett.

Ta kontakt med din dietist så att du kan få en individuell bedömning av läget, och för att se om du får i dig för lite av något ämne. Tillsammans med dietisten kan du få hjälp med att se om det finns något specifikt i dina matvanor som förvärrar dina problem. Kanske finns det något som lätt går att förändra så att dina bekymmer minskar.

Om du har svårt att hålla vikten och det inte räcker med vanlig mat är det bra att lägga till en eller ett par näringsdrycker varje dag. De innehåller bland annat energi, protein, vitaminer och mineraler och kan vara ett bra komplement till den vanliga maten. Detta är särskilt viktigt när det gäller möjligheterna att bli gravid och för att både du själv och bebisen ska få i er allt ni behöver. Troligtvis kommer du dessutom att behöva ta extra tillskott av till exempel järn och kalcium i samband med graviditet och amning.

Sköt om dig!

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson, leg. Dietist
Hej!
Jag gjorde en koloskopiundersökning igår. Där kunde man inte se att jag har Crohns sjukdom som man misstänkt. Vävnadsprover togs, är det vanligt att man har Crohns men det inte syns i tarmen?

Mvh


Hej,
Crohns sjukdom syns alltid för ögat. De prover som togs analyseras för att se att du inte har ett annat tillstånd som kallas mikroskopisk tarminflammation och som endast kan ses vid mikroskopisk undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag undrar om man kan ha Crohns även om en koloskopi samt gastroskopi ser normal ut för ögat? Dvs. kan biopsierna visa Crohns även om första utlåtandet är att tarmslemhinnan ser normal ut?

Mvh/ Pauline


Hej Pauline
Crohns sjukdom ger synliga förändringar vid endoskopiska undersökningar. De prover som tas analyseras för att utesluta andra tillstånd (prover i tunntarmen vid gastroskopi för att utesluta glutenöverkänslighet, prover i tjocktarmen vid coloscopi för utesluta mikroskopisk tarminflammation).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej. Hittar ingen info om stomi. Är 63 år och har haft Crohn drygt 40 år och stomi i 30 år. Efter några operationer har jag inte haft några problem på 20 år och betraktat mig som helt frisk. Men nu undrar jag varför tarmen har fått som ett ganska stor vit "bula" och det är vitt runtom bulan. Är det ett tecken på inflammation? Har andra symtom också, illamående, trötthet, yrsel m.m. Har flöden, vilket jag aldrig brukar ha, och antagligen fel på vätskebalansen. Kan det räcka med att jag dricker vätskeersättning från apoteket om det är normalt att tarmen blir vit?

Hej
Det går inte att ge exakt besked vad som hänt med din stomi utan att undersöka dig. Mitt råd är att du direkt kontaktar din läkare för undersökning och behandling. Eftersom du inte mår bra och stomin ser annorlunda ut finns det säkert ett samband (inflammation, infektion etc.)

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag är 60 år och opererades första gången för Crohn i slutet på 60-talet. Har därefter gjort två ytterligare operationer, den senaste 1992 och lever med en tunntarm på cirka 1,5 -2 meter (tar inj hydroxokobalamin och 1 tabl magnesium 400 mg/dag). Har inte haft några återfall sedan dess vad vi vet.

Jag har alltid varit stel i kroppen. För cirka 2 år sedan drabbades jag av gikt (stortån) men som jag blivit av med genom att ta antiinflatorisk mediciner (diklofenac). Nu fick jag ett nytt återfall, trodde jag. Men proverna visar inga förhöjda värden av urinsyra, därtill är jag både öm i främre leden av stortån samt den under stortån. Jag har också ont i den andra fotens häl, som jag trott varit hälsporre. Blodproverna visar dock att jag har något förhöjt värde av amylas pancreatique. Värdet jag har är 66 och skalan för normalvärde ligger på under 53. Jag har tagit prover utomlands där jag befinner mig just nu. Övriga värden på GPT GOT etc är normala, liksom annan blodstatus. Jag har inga andra symtom vad jag kan känna. Har dock samtidigt drabbats av en kraftig förkylning.

Min fråga är om de symtom på svullnaderna i de två lederna och de ömma i hälen (haft svårt att gå ibland) och det förhöjda amylasvärdet kan ha att göra med min Crohn, och vad ni tycker jag ska göra. Jag har en läkare som jag går hos i Stockholm och vi hade planerat att göra en undersökning i början på hösten. Ska jag försöka tidigarelägga den?
Tack på förhand Tommy


Hej Tommy
Jag tror inte att dina ledproblem beror på ditt förhöjda pankreasamylas. Detta värde bör i första hand kontrolleras om och om fortsatt förhöjt värde får man fundera på vad som orsakar detta (läkemedel etc.) och som led i utredningen överväga ytterligare provtagning och röntgenundersökning av bukspottkörteln (som är det organ som producerar enzymet pancreasamylas).

När man lider av inflammatorisk tarmsjukdom (tex Crohn) har man en ökad risk att drabbas av ledproblem i form av ”reaktiv artit”, en ledinflammation som är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen och som ibland kan dyka upp trots att tarminflammationen är lugn. Vid sådan ledinflammation är urinsyran normal trots symtom.

Man kan förstås också få problem med lederna av en mängd andra orsaker och leden kan behöva röntgas för att se att det inte handlar om t.ex. ledförslitning.

Jag tycker att du i första hand ska diskutera detta med din lokala läkare för att få hjälp med uppföljning och antiinflammatorisk behandling. Om du inte kan få adekvat hjälp på plats bör du kontakta din läkare i Stockholm för diskussion.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej läkare, jag har en son på 18 år som har fått diagnosen Crohns sjukdom för ca 1,5 år sedan. Han mår skitdåligt varje morgon och är väldig orolig. Han har fått många olika mediciner som inte hjälper. Kortison hjälpte ett tag, metronidazol och mår dålig av den och två andra som budesonid, mesalazin, han orkar inte mer eftersom de inte hjälper. Har gått ner mycket i vikt, fått näringsdryck som han tycker smakar äckligt. Han får massa konstiga utslag över hela kroppen som akne med var i, ingen vet varför. Han har dagligen huvudvärk och har missat massor i skolan eftersom han jämt är sjuk. Nu undrar han om han ska övergå till nästa medicin som är nästa steg, (az...) med massa biverkningar som han räds. Eller ska han välja att operera den skadade delen av tarmen som är ca 12 cm lång, ett väldig svår beslut. Snälla svara på frågan hälsar en förtvivlad mamma Maria.

Hej Maria
I första hand behöver nog din son en effektivare antiinflammatorisk behandling, den medicin som man diskuterat är sannolikt azatioprin, ett immunomodulerande preparat som minskar inflammationen i tarmen genom att hämma kroppens immunsystem. Detta är ofta en bra och effektiv behandling men behandlingseffekten kan dröja 8-12 veckor. De flesta tål behandlingen väl men man behöver kontrollera leverfunktion, bukspottkörtelfunktionen och blodbilden med hjälp av regelbundna blodprover.

Ibland behöver man få en snabbare effekt och om kortison inte fungerar kan man överväga att ge ”biologisk behandling”, dvs. antikroppar som ges som dropp eller injektion och har en bra och snabb antiinflammatorisk effekt.

Kirurgi kan vara ett bra alternativ om inflammationen bara finns inom ett begränsat tarmavsnitt men eftersom sjukdomen är kronisk måste man ändå överväga någon typ av medicinsk behandling eftersom det annars är stor risk att inflammationen återkommer efter ev. operation.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej, jag genomförde en magnetröntgen av tunntarmen för två veckor sedan då jag har Crohns sjukdom sedan 2 år tillbaka. Anledningen till varför röntgen gjordes är för att jag ofta får ont i buken under och efter måltider men även slumpmässigt under dagen. Min läkare gav mig svaret att jag har en förtjockning i slutet av tunntarmen på 15 cm. Då undrar jag, vad innebär det och hur går man tillväga? Skall man operera eller behandla med aggressivare mediciner? Jag behandlas för nuvarande med ett biologiskt läkemedel (s.k. TNF-hämmare), 1500 mg balsalazid och 100 mg azatioprin. Tackar hjärtligt för hjälpen!

Hej
Du har redan en mycket effektiv antiinflammatorisk behandling. Om det finns tecken till aktiv inflammation på magnetkameran eller om du har andra tecken till att inflammationen är aktiv (t.ex. högt CRP eller högt calprotectin) kan man ibland ha nytta av att höja dosen av den biologiska behandlingen.

Det kan dock vara så att förträngningen på tunntarmen är ett resttillstånd efter tidigare inflammation (som nu är välbehandlad) och då är kirurgi den lämpligaste åtgärden.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej
Naturläkemedel som innehåller johannesört kan påverka nedbrytningen av andra läkemedel genom påverkan av de enzymsystem i levern som bryter ned det aktuella läkemedlet. Detta är välkänt för vissa läkemedel med effekt på immunsystemet varför samtidig användning av immunomodulerande läkemedel och johannesört ej kan rekommenderas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag är en tjej på 16 år som haft Crohns sedan jag var fem år gammal. Jag har fått alla möjliga behandlingar. TNF-hämmare, kortison, azatioprin, sulfasalazin. Till min fråga, har av min psykiatriker fått levomepromazin 10 mg utskrivet för att "sova på" Hon kollade på fass innan och sa att det troligtvis inte skulle vara något problem. Men min mage har blivit sämre enligt mig och jag har med problem med diarréer. Beror detta på levomepromazin? Finns det några studier som understryker detta?

Tacksam för svar!


Hej
Levomepromazin kan ge upphov till biverkningar från mag-tarmkanalen. Muntorrhet är vanligt men även symtom från tarmen finns beskrivna. Om du känner att du mår sämre i tarmen efter insättandet av denna medicin kan det vara klokt att överväga att detta är en biverkan. Man kan då (i samråd med sin läkare) göra uppehåll med medicinen en period för att se om symtomen minskar, om detta är fallet handlar det nog om en biverkan och annan medicin till natten får då övervägas. Om symtomen kvarstår kan det förstås också bero på att du har ett skov av Crohns sjukdom och behöver bättre behandling för tarminflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag har haft Crohns sjukdom sedan 1992. Tjocktarmen opererades bort 1997 och 70 cm tunntarm. 2004 opererades jag igen där det togs bort ca 10 cm till. Tunntarmen har även lagats en gång. Har behandlats med TNF-hämmare de senaste 3 åren. Sedan april 2011 har jag haft svåra sår och svullnader såväl i munnen som läpparna. Trötthet, viktminskning och har svårt att äta. Dessutom dåligt blodvärde. Erhållit järnsprutor med 3 månaders mellanrum det senaste året. Nu har jag fått prova en annan TNF-hämmare, men inget tycks hjälpa förutom att magen har varit lugn. Det börjar bli outhärdligt både socialt och på arbetet. Finns det något att göra utöver det redan provade?

Med vänlig hälsning!
Mattias


Hej Mattias
Om magen/tarmen är lugn har du sannolikt effekt av din TNF-hämmare på inflammationen i tarmen, men det kan finnas kvarstående aktiv inflammation som ger mer generella symtom som tex trötthet.

Om man inte mår bra trots behandling bör man alltid utvärdera effekten på inflammationen så noga som möjligt t.ex. genom endoskopiska undersökningar, avföringsprov (calprotectin) och blodprover.

Om man trots allt finner aktiv inflammation bör man försöka optimera behandlingen (t.ex. höja dosen eller minska intervallen på TNF-behandlingen). Det finns i Sverige två TNF-hämmare registrerade för behandling av Crohns sjukdom så man kan som i ditt fall också prova att byta preparat.

Förutom att säkerställa att den antiinflammatoriska behandlingen är effektiv är det också viktigt (speciellt om man opererat bort delar av tarmen) att man kompenserar för ev. brister på järn, vitaminer, zink, magnesium mm. Brist på vitaminer och mineraler kan ge upphov till t.ex. munsår, trötthet mm. Dessa brister kan kontrolleras med enkla blodprov.

Det sker mycket intensiv forskning när det gäller behandling av inflammatorisk tarmsjukdom så det kommer säkert ett flertal nya behandlingar inom de närmaste åren, men mig veterligen ingenting som når marknaden under den närmaste tiden, däremot kan det bli aktuellt med läkemedelsprövningar inför lanseringen av nya preparat.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Min dotter är orolig för att ha drabbats av Crohn. Hon har under en lång tid haft problem med ständigt återkommande magsmärtor och illamående, och på några månader gått ner 8 kilo i vikt. Avföringsprover är tagna och det visade sig att hon fått salmonella. Kan det vara så att tarmen vid Crohn är extra känslig och mottaglig för den typen av bakterier? Om ett par veckor har hon tid för koloskopi. Är det troligt att man då kan fastställa Crohn eller vad det nu är? Hon har just de symtomen som finns benämnda i samband med Crohn såsom trötthet, svårt att äta osv. Om det visar sig att det är Crohn, på vilket sätt kan behandling sättas in? Det är så klart oroligt med ovissheten för min 20-åriga dotter, men vi är drabbade alla i familjen av ett ständigt problematiskt sjukdomstillstånd.

mvh/ Helge


Hej Helge
Man har konstaterat att din dotter har salmonella vilket kan ge ganska kraftiga symtom från tarmen (buksmärta, diarré mm). Denna infektion läker ut och symtomen klingar av, ibland ges antibiotikabehandling men ofta får infektionen läka ut spontant. Hon väntar nu på en coloscopi vilken planeras just för att utesluta inflammatorisk tarmsjukdom (IBD, tex Crohns sjukdom) men det kan förstås vara så att orsaken till hennes symtom varit salmonellainfektionen och då kommer man inte att hitta några tecken till IBD. Om det ändå är så att Crohns sjukdom konstateras så finns det effektiv medicinsk behandling att ge men vilken typ av behandling som blir aktuell i det enskilda fallet beror bland annat på hur kraftig inflammationen är och hur den är utbredd i tarmen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hejsan!
Jag har haft en Crohns diagnos sedan nov-09 och medicineras för närvarande med TNF-hämmare. Enligt min läkare är sjukdomen under kontroll och jag har bra värden. Slutade nyligen med azatioprin som jag tog parallellt med TNF-sprutorna. Det som jag har problem med är att jag upplever ett tryck i ändtarmen, ungefär som om det skulle ligga en pingisboll i ändtarmen. Känslan går att jämföra med att man är nödig och vill gå och skita. Rör jag på mig eller motionerar så känner jag inte denna känsla. Jobbigaste är när jag ska sova eller sitta still då jag känner av detta. Vad tror du detta kan bero på? Håller på att bli tokig. Har berättade detta för min läkare, men enligt värdena så mår jag ju bra!?


Hej,
med de symtom som du beskriver är det viktigt att man undersöker din ändtarm, både endoskopiskt och eventuellt med röntgen (tex ultraljud eller magnetkamera), detta för att utesluta att du har en lokal inflammation i mjukdelarna invid ändtarmsöppningen som trycker och ger dig dina symtom. Sådana problem syns inte alltid när man tar blodprov men kan behöva sin särskilda behandling.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har precis haft ett väldigt svårt skov och legat på sjukhus i 18 dagar med näringsdropp och blir behandlad med TNF-hämmare. Nu har jag varit hemma i 2 veckor och är fortfarande orkeslös och vilar mest, hur lång tid tar det att återhämta sig från ett svårt skov?
Hälsningar!


Hej,
du har haft ett svårt skov eftersom du varit sjukhusbehandlad i nästan 3 veckor. Detta tär på krafterna och man kan nog räkna med att det kommer att ta ytterligare någon månad innan du återfått krafterna helt, men detta kan naturligtvis variera från individ till individ.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag har haft Crohns sjukdom sedan tidiga tonåren. Jag är idag 63 år. Blivit opererad vid 2 tillfällen. Mina problem idag är i området runt ändtarmen. Får blåsor som går sönder och svider, eksemliknande. Har också problem med diarréer dagligen. Azatioprin-behandlad sedan flera år tillbaka och svarar bra på den. Vad att göra med dessa blåsor?

Mvh Margareta


Hej Margareta
Eftersom du har Crohns sjukdom finns det ökad risk för anala problem i form av fistlar, bölder mm. Det kan förstås också handla om eksem och irritation eftersom du har mycket diarréer. Med de symtom som du beskriver så är det viktigt att du kontaktar din läkare för bedömning av detta så att man kan sätta in adekvat behandling.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag fick diagnosen Crohn för snart 6 månader sedan och min tarm har läkt bra efter ett stort område i tjocktarmen för några veckor sedan. Jag har dock fortfarande ont i tarmen, är det normalt? Jag tar fortfarande mesalazin stolpiller… Jag har de senare månaderna fått iskalla händer och jag har alltid haft varma händer och jag fryser så mycket, kan det ha med min sjukdom att göra?

Mvh Carolina


Hej Carolina,
när man behandlar Crohns sjukdom är det viktigt att man ger en effektiv antiinflammatorisk behandling, när inflammationen avtar så brukar också symtomen avta.

Det är således viktigt att man noggrant följer upp varje patient efter insättande av behandling, gällande såväl symtom som med endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi) och lab.prover. Om aktiv inflammation finns kvar och det fortfarande förekommer symtom (smärta, diarré mm) så bör man överväga att effektivisera behandlingen.

Man kan ibland ha fortsatta besvär med ont i magen trots att inflammationen är välbehandlad vilket mer har att göra med att tarmen kan vara ”känslig” och dessa besvär avtar ofta successivt med tiden.

Jag tror inte att din frusenhet och kalla händer är direkt kopplat till Crohns sjukdom men det kan vara viktigt att kontrollera blodprover gällande ämnesomsättningen för att utesluta att du har låg ämnesomsättning vilket kan leda till bl.a. frusenhet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Crohns sjukdom är en ”kronisk inflammatorisk tarmsjukdom”som man inte blir frisk ifrån. Däremot finns bra behandling att tillgå som innebär att man i de flesta fall kan ge en så bra antiinflammatorisk behandling att inflammationen försvinner/reduceras så att man kan leva ett normalt liv med inga eller få symtom på sjukdomen.

Hur sjukdomen drabbar är också väldigt individuellt. Vissa får en väldigt mild sjukdom med få symtom medan andra får en mer aggressiv form där mer avancerad behandling behövs.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hejsan! Min man har haft problem med magen en längre tid, sista 6 månaderna har det accelererat ordentligt, med blod i avföringen, ont upp i ändtarmen. Toalettbesöken har ökat till 4-6 ggr/dag, med diarré, vilket också gör ont till slut. Vi har provat det mesta, laktos, krydda mindre i maten, dra ner på kaffet osv. Jag märker att han mår psykiskt dåligt, tyst, irriterad, dåligt humör. Om han inte äter stark mat, eller senap t ex, så är magen en aning lite bättre på morgonen, men sen kommer det tillbaka. Nu har han börjat klaga att han får gå och kissa oftare, tills i dag sa han nu är det nog slut, nu kan jag inte kissa, tror att han är väldigt rädd! Vill tillägga att min man är 50 år. Är det Crohn eller är det allvarligare än så?? Snälla ge mej ett lugnande svar.

Mvh J


Hej J,
jag förstår att du är orolig för din man. När man har sådana symtom som du beskriver är det mycket viktigt att man kontaktar sin läkare för bedömning och vidare utredning. Din man behöver genomgå en kroppsundersökning, ta en del blodprover samt undersöka ändtarm/tjocktarm endoskopiskt. Det finns många orsaker till att ha den här typen av symtom. Inflammatorisk tarmsjukdom (t ex Crohns sjukdom) kan vara ett skäl men även tumör i tarmen behöver uteslutas.

Det viktigaste just nu är att han snabbt kontaktar sjukvården för vidare utredning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej, det har nästan gått 2 år sen jag fick Crohn och det har gått rätt bra med 2 skov med ett halvår emellan. Slutade med min medicin i december och tycker att jag har början till ett skov nu igen efter bara någon månad. Små kramper som kommer ibland, kan det vara så att jag måste äta min medicin jämt? Jag äter rätt bra och tränar 3-4 gånger i veckan, men visst jag tar gärna några öl på helgen och äter lite chips och sådant. Påverkar det min mage så mycket? Och sen till min viktigaste fråga, har vi som har Crohn lättare och få cancer i magen?! Jag mår mycket dåligt av det.

Hej
Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom där målet med behandlingen är att ge så effektiv behandling att inflammationen försvinner under behandlingen och att man således mår bra med så få mag-tarmsymtom som möjligt (undviker skov). Ofta behövs kontinuerlig medicinering för att uppnå detta. Vilken medicinering som är lämplig varierar från fall till fall. Om inflammationen är välbehandlad kan man ofta äta vanlig kost utan restriktioner, vid aktiv inflammation kan man däremot behöva träffa en dietist för rådgivning gällande kosthållningen.

Crohns sjukdom kan hos olika patienter ge upphov till inflammation i olika delar av mag-tarmkanalen. Om man har haft utbredd inflammation i tjocktarmen finns det en liten riskökning för tumörsjukdom i tarmen senare i livet, så hos dessa patienter brukar man göra regelbundna coloscopier (endoskopisk tarmundersökning av tjocktarmen) för att upptäcka cellförändringar i tarmen på tidigt stadium, innan tumörutveckling skett.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag har haft problem i ett år med avföringsrubbningar. I höstas hade jag mycket problem med magsmärta efter måltid och delvis tidig mättnadskänsla. Hade även ont i magsäcken. Jag har problem med hård avföring och ibland lös. Jag behöver tömma tarmen en till två gånger per dag. Mina problem har försvunnit och jag har aldrig ont i magen. Ibland förekommer slem men har inte sett något blod. Kan detta vara en inflammerad tarm? Jag har aldrig diarré eller feber. De prover jag har gjort har varit normala och fin tarm vid rektoskopin. Jag är orolig ofta vilket läkarna tror är problemet med min tarm och har gett mig IBS som diagnos. Mitt avföringsvärde låg på 66 som calprotectin. Är detta normalt? Min tarmläkare sa att detta var bra värde. Vad skall jag tro? Är chansen mycket liten för inflammation i tarmen? Läkare säger att jag inte har några symtom för Crohns sjukdom.

Dina symtom tyder mest på att du har en funktionell störning i mag-tarmkanalen, en ökad känslighet som gör att man får symtom av det som ”normalt sker” i systemet, dvs bearbetning av födan. Typiska symtom på detta är att man har ont/obehag i magen och ett rubbat avföringsmönster. Symtomen brukar också variera i intensitet från tid till annan. Tillståndet kallas för Irritabel tarm syndrom (IBS) och är i sig helt ofarligt men förstås besvärligt när man har symtom.

Du har gjort en utredning med blodprover, rektoskopi och avföringsprov just för att se att det ej finns några tecken till annan orsak (som t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom).

Ett calprotectinvärde på 66 (normalvärde <50) är i ditt fall säkert ett helt normalt värde. Har man inflammation i tarmen som ger den typ av symtom som du beskriver brukar calprotectivärdet vara flera hundra.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hejsan!
Om man har ett avföringsvärde som ligger runt 67 tyder det på inflammation i tarmen då?
Hälsningar!

Hej,
jag antar att du menar att provet du tagit är calprotectin. Normalvärdet på detta prov är <50. 67 är att betrakta som ett i det närmaste normalt värde och tyder sannolikt ej på aktiv inflammation i tarmen. Calprotectinvärdet kan således ligga strax ovanför normalgränsen utan att det föreligger inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), men även annan information såsom vilka symtom och blodprovsresultat som finns räknas in i den totala bedömningen

Om man fortfarande är osäker på om IBD orsakar symtomen bör man gå vidare med i första hand endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Har en snabb och enkel fråga med ett svar som är supersvårt att få konkret. All hjälp och heder till den som kan ge mig ett vettigt svar. Info: Medicineras med immunförsvarsnedsättande azatrioprin. Tar blodprov varannan månad och ska jobba i USA/San Francisco i 6 månader framåt. Hur gör man med provtagning när man är utomlands? För allt kostar ju i USA, ett blodprov på runt 6000 har jag läst. Har ni haft patienter med liknande problem? Ganska många som har Crohn. Hur löste ni det då? Det finns väl inget försäkringsbolag som täcker detta då de vet att det är en given kostnad? Jag ska ju helst ta 3 sprutor under vistelsen.

Som sagt, all heder till den som kan hjälpa mig med detta :)


Hej
När man medicinerar med immunomodulerande medel är rekommendationen att man kontrollerar blodprover minst var 3:e månad. Detta för att se att man ej fått någon påverkan på blodbildning, lever och bukspottkörtelfunktion.

Detta kan som du beskriver vara ett problem när man vistas utomlands. Det finns oftast möjligheter att få analyserna gjorda på vistelseorten men det kan förstås vara krångligt och ibland behäftat med merkostnader.

Om man har haft stabil medicinering under lång tid och normala blodprovsresultat så kan man ibland komma överens med sin behandlande läkare att glesa ut provtagningen under utomlandsvistelsen men då är det viktigt att man har samförstånd med sin läkare i denna fråga.

Om det ändå behövs regelbunden provtagning kan det i ditt fall kanske räcka med att du kontrollerar prover precis innan avresa, i USA efter 3 månader och sedan direkt när du kommer hem. Du kan i så fall få med dig ett intyg/remiss av din doktor som beskriver vilka prover som ska tas.

Mitt råd blir således att du tar upp frågan med din läkare, kanske det räcker att du tar prover precis innan du åker och sedan vid hemkomsten.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Crohns sjukdom debuterade 1979 och op då akut. Planerade op 1980 och 2003 (sistnämnda pga ärrbildningar efter flera ileus genom åren). Sammanlagt har ca 2 m tunn- och grovtarm tagits bort. Medicinskt status: inflammation i tunntarm och övre delen av grovtarm. Nyligen haft besvär av ileus. Medicin: loperamid (1980 via licens) några år. Därefter enbart mezalasin fram till 90-talet då jag erhöll även budesonid. Avslutade budesonid 2003. Idag enbart mezalasin 800mgx2x2 som underhållsbehandling. Dosen är fastställd av PAL (kirurg). Läkemedelsföretaget rekommenderar 400mgx2, max 400mgx2x2. Med andra ord har jag en dubbel maxdos som underhållsbehandling. Enligt företaget varnas för nedsatt njurfunktion som biverkning och rekommenderar därför kontinuerlig njurkontroll vilket jag aldrig gjort. Frågor: Kan underhållsdosen vara för högt satt? Finns det någon annan förebyggande medicin än mezalasin eftersom den uppenbarligen inte motverkar uppkomst av inflammationer hos mig?

Tacksam för svar

Hej,
Du medicinerar med 3200 mg mezalasin dagligen, en dos som är högre än den rekommenderade underhållsdosen på 1600 mg. Man kan ibland (i perioder) behöva ge så mycket som 4800 mg dagligen så din dos kan vara ok om den har avsedd effekt. Man bör dock regelbundet kontrollera njurfunktionsprover.

Gruppen läkemedel som mezalasin tillhör kallas 5-ASA gruppen och har indikationen ulcerös colit, den har ej visat någon vetenskapligt övertygande effekt vid Crohns sjukdom men används ibland ändå vid mild Crohns sjukdom, framförallt om inflammationen är belägen i tjocktarmen.

På din beskrivning förstår jag att du varit svårt drabbad av Crohns sjukdom och att det funnits/finns inflammation i både tunntarm och tjocktarm. Eftersom du inte har haft avsedd effekt av din nuvarande behandling tror jag att du skulle behöva en effektivare antiinflammatorisk behandling med antingen immunomodulerande läkemedel eller biologisk terapi. Detta är viktigt både för att du ska må bättre men också för att minska risken för ytterligare framtida kirurgiska ingrepp. Det kanske vore lämpligt att du får träffa en medicinsk gastroenterolog som har erfarenhet av sådan behandling.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog