Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor och svar om IBD

Här kan du ta del av svaren på några vanliga frågor om IBD.

Hej,
Jag har för flera år sen gjort en operation där jag har opererat bort tjocktarmen och har bara ändtarmen kvar. Sedan kopplade läkaren ändtarmen med tunntarmen och det har fungerat bra till och från. Har förresten Ulcerös Colit. men min fråga är? Kan man ha analsex om ändtarmen är inflammerad? Är det risk att tarmen kan inflammeras vid analsex? tacksam för svar.

Hej,
Jag tycker att du ska undvika analsex i din situation eftersom en mekanisk irritation av ändtarmsslemhinnan kan förvärra den inflammatoriska retningen och försämra din situation.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Har en son på 27 år och han har haft ulcerös kolit i ca 4 år. För ca 2 år sedan glömde han ibland att ta sin medicin och efter en tid slutade han med den. Han säger att han mår bra och magen fungerar bra. Själv är jag skeptisk om det är så bra att sluta med medicinen och är rädd att han ska bli sämre igen. Ska man äta medicinen livet ut?

Hej
I de flesta fall behöver man fortsätta med underhållsmedicinering för att hålla tarminflammationen i schack men det finns fall där inflammationen är lindrig och inte behöver behandlas kontinuerligt. Beslutet huruvida underhållsbehandling är nödvändig bör tas i samråd med behandlande läkare, dels beroende på hur patienten mår utan behandling men också beroende på hur tarmen ser ut vid endoskopisk bedömning (koloskopi) samt resultat av blod och avföringsprover.
Jag tycker således att din son bör stämma av med sin behandlande läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Fråga:
Hej!
Mitt namn är Felix och jag har Ulcerös kolit. Jag har opererats och lever nu med en bäckenreservoar sedan ett år tillbaka. Just nu så håller jag på med ett arbete i skolan om just Ulcerös kolit. Min fråga till dig är om du vet vilken riktning forskningen går i angående behandling av Ulcerös kolit. Vart går det mest framåt? Inom medicin eller kirurgi? Var tror du man är om 10 år inom området? Tack på förhand!

Hej Felix
Det forskas oerhört mycket kring inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)vilket kommer att leda till att många fler effektiva medicinska behandlingar kommer att komma ut på marknaden under de närmaste åren. Forskningen inriktar sig mycket på att förstå vilka faktorer som orsakar den ”onödiga” inflammation som ligger bakom IBD och försöka hitta läkemedel som interfererar i just denna process.
I framtiden tror jag således att behovet av kirurgisk behandling kommer att minska pga. nya, mer effektiva läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej.
Det var drygt 1,5 år sedan vi upptäckte att jag hade Crohn och jag startade direkt behandling med TNF-hämmare. Den andra november (i år) fick jag operera bort en del av min tarm. Jag började få blod i min avföring ca en vecka efter operationen och är jätte bekymrad eftersom läkarna sa att efter operationen så kommer jag att må bättre eftersom jag nu räknas som "crohn fri". De varnade även om att den kan återkomma men det skulle ta lång tid inn1an den gjorde det. Hursomhelst min fråga är. Nu när jag fått blod i min avföring är det ett symptom på att sjukdomen är tillbaka? PS: Jag får panik och jag vill verkligen veta så kan ni snälla svara så fort ni läser detta mejl.


Hej
Det är bra att du berättar för din läkare att du ser blod i avföringen eftersom det är viktigt att utreda huruvida blödningarna beror på att din Crohn eller ej. Det finns flera andra orsaker till att du ser blod i avföringen (tex hemorrojder), men inflammatorisk aktivitet i tarmen bör uteslutas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterlog
Hejsan!
Har en liten fråga. Det är så att jag väntar att få komma till koloskopiundersökning för att titta hur tarmen ser ut. Hade ett kalprotektin på 450, men mår inte dåligt för övrigt. Brukar vara blandad avföring jag har, både hårt och löst, mest åt det lösa hållet men inte diarré. Har inget blod i avföringen har kollat det, har aldrig ont i magen, bara lätt illamående till och från. Brukar vara gasig ofta, men inget jag tycker är jobbigt. Brukar faktiskt känna av illamåendet mest i samband innan mens och under mens. Har ingen i släkten familjen som har ngn kronisk tarmsjukdom och har aldrig sprungit på toa flera ggr per dag, går endast en gång per dag ibland inte ens varje dag. Min fråga är, kan man ha högt kalprotektin utan att ha ngn tarmsjukdom?


Hej,

Calprotectinvärdet kan vara högt utan att det föreligger inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) men det är alltid viktigt att följa upp ett förhöjt värde med en coloscopiundersökning för att få svar på frågan om IBD föreligger.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej Jag har Crohns. Sedan snart ett år tillbaka dricker jag grönsaksjuice dagligen. Jag brukar tillsätta ca 4-6 g färskriven ingefära. Jag har inte märkt några besvär själv av ingefäran men undrar om detta kan påverka min chrons negativt eller om det påverkar min medicinering som idag är TNF-hämmare.
MvH


Hej,

Mig veterligen går det bra att dricka grönsaksjuice med färskriven ingefära när man medicinerar med TNF-hämmare. Det är heller inget som påverkar din grundsjukdom negativt..

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
I Sverige hade jag diagnosen Crohns Sjukdom. Här i Sydkorea sa dom att jag hade UC. Varför får jag olika diagnoser? Så här står det i min diagnos från Seoul Hospital: Ulcerative colitis, Pancolitis, mild "UC was diagnosed on the colonscopic findings and biopsy specimen." Fick då ut Mesalazine, Probiotics och Beclomethasone Dipropionate (Clipper).

Hej,
Ulcerös colit och Crohns sjukdom hör båda till gruppen inflammatoriska tarmsjukdomar.
Ofta är de lätta att särskilja men ibland kan dessa tillstånd likna varandra väldigt mycket, särskilt om det handlar om mer diffus inflammation i tjocktarmen. Även om det är svårt att skilja tillstånden åt vid på utseendet vid den endoskopiska bilden kan ibland provtagning av tarmslemhinnan och mikroskopering av dessa prover hjälpa till att ställa rätt diagnos (Crohns sjukdom har ofta speciella kännetecken vid i den mikroskopiska bilden) men ibland kan inte heller mikroskoperingen skilja tillstånden åt.
Behandlingen skiljer sig ganska lite åt i denna situation så jag tycker att du ska fortsätta din behandling som du fått förskriven av din nuvarande läkare och ta up frågan med din gastroenterolog när du återvänder till Sverige.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Jag har under många år haft problem med tarmen - ngn läkare för många år sen sa jag hade IBS och laktosintolerans. Jag tror det är mer än så. Under perioder får jag svåra smärtor i buken ned till höger, tömningar upp till 10-15 ggr per dygn som i början är grötiga men som blir allt mer rinniga. Jag har feber - min normaltemperatur är 36,4 men under dessa perioder har jag mellan 37,5-37,9 dagligen. Förra perioden pågick i en månad ca och nu är jag inne i en sådan igen. Är konstant trött, försöker att bara äta fettfri mat och inget med mjölk vilket brukar hjälpa men under sådana här perioder hjälper just inget. Är så trött på att ha ont och vara så orkeslös. Men vart ska jag vända mig? Vill inte igen avfärdas med att detta bara är ngt tillstånd som man får lära sig leva med. För det är extremt hämmande... Kan det vara så att jag har en av de två sjukdomarna? Och vart bör jag vända mig?
Varmt tack!

Hej,
Det kan mycket väl vara så att IBS orsakar dina besvärliga symtom men det är alltid viktigt att överväga om det finns annan orsak till symtomen, t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom.
Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och berätta om dina symtom. Man bör överväga en utredning innefattande såväl blodprover som endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi). Om denna utredning är normal så handlar det säkert om IBS och det är då viktigt att man försöker hjälpa dig med behandling i syfte att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!

Jag har 10 cm svullnad/inflammation i tunntarmen, nästan övergång till tjocktarmen, tagit budesonid i en månad utan bättre resultat av att svullnad ej gått ner, för en månad sedan hade jag 154 crp, idag 24, ska börja med prednisolon imorgon, under utredning av Crohns men ej fastställt, finns det någon risk att det kan gå över till cancer? Nu kanske jag inte gav noggrann fakta, gjort koloskopi och gastro, Svullnad i tunntarm fann dom på magnetröntgen.

Tacksam för svar.


Hej,

Jag tror precis som din läkare att man i första hand bör misstänka Crohns sjukdom i tunntarmen, för vilket du också fått behandling. Att ditt CRP-värde gått ner betyder att den inflammatoriska aktiviteten minskat när du medicinerat med Budesonid. Om dina symtom ej minskat kan detta bero på att det inflammerade partiet i tarmen trots minskad inflammatorisk aktivitet fortfarande är stelt och förträngt. Man kan då som i ditt fall pröva annan antiinflammatorisk medicinering. Cancer i tunntarmen är ett ovanligt tillstånd, inflammation i tunntarmen övergår inte i cancer.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,

Jag har skrivit tidigare, och fick inte med alla "uppgifter" så jag skrev om allt, och har nu fått med allt. Hoppas det är ok!
Jag hade haft något slags skov med blodiga diarréer och ett förhöjt crp (ca 30), samt förhöjt calprotectin (720). Läkaren skickade remiss till specialist och jag fick göra en koloskopi. Tjocktarmen såg tydligen ut som den skulle, och vävnadsproverna var bra. Det enda bekymret var att det var så trångt i passagen mellan tunntarmen och tjocktarmen så de kunde inte ta sig in där och undersöka, läkaren ville då gå vidare med en magnetkameraundersökning, som jag gjorde i onsdags.
Jag har ju sedan länge haft problem med diarréer, jag får ofta kramp i magen när jag ätit och måste springa på toaletten. När detta händer handlar det om sekunder, det går helt enkelt inte att hålla emot. Jag har ofta problem på kvällar, nätter, morgonen och när jag ätit. Jag tror nu att jag är på väg in i något slags skov igen, då jag har enorma smärtor i rygg, höfter och nacke, kramper i magen och diarréer. Jag har också drabbats av en trötthet som inte är av denna värld, det spelar ingen roll hur mycket jag sover, jag är trött ändå.
Vet inte heller om det kan ha ett samband, men jag får ofta ”bölder”, eller varfyllda blåsor i huden som gör jätteont ända tills de spricker. Dessa är oftast lokaliserade ”där nere”, bakåt liksom. Nu undrar jag, kan en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm orsaka dessa bekymmer? Och i så fall, vad kan man göra åt det?


Hej,

Dina symtom i kombination med ett förhöjt calprotectin och CRP gör att man misstänker inflammatorisk tarmsjukdom (i första hand Crohns sjudom). Eftersom din coloscopi var normal kan man utesluta ulcerös colit men fyndet av trängsel i tunntarmsöppningen kan tyda på Crohns sjukdom med inflammation i övergången mellan tunntarm och tjocktarm vilket är en vanlig lokalisation.
Om så är fallet bör diagnosen kunna bekräftas med den magnetkameraundersökning av tunntarmen som du nu gjort. Om det är Crohns sjukdom så är behandlingen i första hand medicinsk med hjälp av läkemedel som minskar inflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag vill göra en tatuering men tänkte fråga om det är några speciella läkemedel som man inte får ta i samband med tatuering. Jag tar just nu TNF-hämmare, mezalasin, azatioprin, flouexetin, omeprazol och papaverin, något av dem som är dåliga i samband med tatuering? Tack för svar.

Med vänlig hälsning


Hej

När man är immunosupprimerad (behandlad med TNF-hämmare och/ eller imunomodulerande läkemedel som Azatioprin) löper man generellt en ökad risk för infektioner, när man tatuerar sig framkallas en viss hudskada som då kan vara ingångsport för bakterier som orsakar infektion. Om du vill tatuera dig ska du se till att gå till en etablerad salong där man är mycket noga med hygienen och själv sedan följa skötselråden gällande tatueringen noggrant. Du bör dessutom stämma av med din läkare först.
Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterlog
Jag undrar om det är vanligt att menstruationen upphör vid skov?

Hej,
När man har ett kraftigt skov av inflammatorisk tarmsjukdom kan kroppens naturliga balans påverkas och menstruationscykeln tillfälligt rubbas vilket kan avspeglas i utebliven menstruation. Detta brukar rätta till sig när skovet är behandlat. Vid lång tids utebliven mens är det dock bra att rådgöra med sin gynekolog så att det inte finns någon annan bakomliggande orsak.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag har och får upp mycket luft från magen och rapar, har dessutom problem med tjocktarmen får gå minst 4 gånger på toaletten per dag. Har även magknip, kan det vara en inflammation i tjocktarmen?

Hej,
Den vanligaste orsaken till de symtom som du beskriver är att man har en funktionsstörning i tarmen, Irritabel tarm syndrom (IBS). För att säkerställa att det ej rör sig om annan bakomliggande sjukdom (t.ex. inflammation i tarmen) tycker jag att du ska beställa tid hos din familjeläkare för klinisk bedömning och ställningstagande till om någon vidare utredning är nödvändig, t.ex. endoskopisk undersökning av tjocktarmen, blodprovstagning etc.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Har Crohns sen många år tillbaka, har fått utslag över hela kroppen som kliar, kan dessa ha med min Crohn att göra? äter azatioprin och mesalazin, tarmen är relativt lugn just nu.

Hej,
Spridda utslag som kliar kan bero på en reaktion mot t.ex. ett läkemedel men kan förstås också ha många andra förklaringar. De läkemedel som du behandlas med kan ibland ge hudutslag som biverkning.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din läkare som då också kan undersöka dig och göra en bedömning utifrån hur dina utslag ser ut.
Jag tror att det är mindre sannolikt att utslagen beror på din Crohns sjukdom.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Kan ett förhöjt calprotectinvärde bero på blödningar från hemorrojderna?

Hej,
Calprotectinvärdet blir förhöjt om man har någon form av inflammatoriskt tillstånd i tarmen och värdet påverkas ej av hemorrojdblödning. Normalvärdet för Calprotectin är <50 men det finns också en gråzon upp till värden på 150-200 som kan föreligga utan att man har en inflammation.
Om värdet är förhöjt brukar man i första hand gå vidare med en endoskopisk undersökning av tjocktarmen för att få information om det finns inflammation.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Ulcerös kolit diagnosticerades 1971. Jag behandlas med sulfasalazin och har inte haft några skov under tiden därefter. Koloskopi för några år sedan, som var mycket plågsam med ett antal slumpvisa biopsier, visade efter vad jag förstod en "vacker" tarm. Min husläkare envisas med att denna undersökning måste upprepas. Är detta nödvändigt om det inte finns blod i avföringen? Är nu 78 år gammal. Kan läkaren vägra skriva ut medicinen om jag vägrar underkasta mig undersökningen?


Hej,

Anledningen till att din doktor gärna vill att du ska genomgå en koloskopiundersökning är att man om man vid Ulcerös colit har en viss ökad risk för tumörsjukdom i tjocktarmen. Det finns riktlinjer som säger att man vid denna sjukdom ska kontrollera tarmen med koloskopi med regelbundna intervall.
Man måste dock ta hänsyn till flera faktorer, först och främst vad du vill – om du inte vill genomgå denna undersökning och är informerad om varför man gör denna så är det förstås du som i slutänden måste bestämma detta.
Man får också ta hänsyn till ålder och vilken sjukdomsaktivitet som funnits under förloppet.
Din doktor kommer att fortsätta skriva ut din medicin även om du inte vill göra den föreslagna koloskopin.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din doktor för ny diskussion så kommer ni säkert fram till en bra lösning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!

Jag har en ung släkting som opererades för Crohns sjukdom när han var 14 år. Nu är han 32. Han har behandlats med allt som finns, tror jag. Det senaste är TNF-hämmare som han fått
den högsta dosen av under ca ett halvår. Nu har han fått mycket ont i lederna. Han har så ont så han inte kan röra sig nästan. Han har läkarkontakt förstås, men kanske inte frågar så mycket. Finns det någon hjälp på annat sätt än det han fått? Mot Crohns? Mot ledbesvären? Jag vore mycket tacksam för ett svar om man på något sätt kan hjälpa honom att gå vidare. Vänliga hälsningar "Orolig anhörig"


Hej,

Crohns sjukdom kan vara mycket svårbehandlat i vissa fall.
Det finns gott om behandlingsalternativ så det gäller att man kommer fram till en behandling som fungerar i det enskilda fallet.
TNF-hämmare är ofta en mycket effektiv behandling men även inom denna läkemedelsgrupp finns olika preparat som kan fungera olika bra i det specifika fallet. Man kan även behöva individualisera såväl dos som behandlingsintervall för att uppnå bästa resultat. Ibland kan man också behöva kombinera läkemedel från olika läkemedelsgrupper.
Det viktigaste är nog att din släkting berättar för sin läkare hur han mår så att man kan fortsätta att pröva sig fram till en optimal behandling, kanske en anhörig ska följa med honom på nästa läkarbesök som stöd.
När det gäller ledproblematiken som sannolikt är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen kan det vara viktigt att koppla in en reumatolog för att få synpunkter på behandlingen ur dennes perspektiv.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag har under de senaste 3-4 månaderna besvärats i stort sett dagligen av diarré. Störst problem har jag på morgonen direkt jag stigit upp. Då kan jag ha riktigt lös, ibland alldeles vattnig avföring och tvingas springa på toaletten 4-5 gånger innan det lugnar ner sig. I avföringen finns ofta osmält föda och ibland, när avföringen inte är alldeles för vattnig, finns där slem. Resten av dagen kan jag också besväras av den lösa avföringen i samband med att jag kissar, men då är avföringsreflexen inte lika påträngande. Jag har ingen mens, men mitt hb-värde är ändå ganska lågt, senast jag mätte det var det 114 (brukar variera mellan ca 115 och 130). Varför uppför sig min mage på det här sättet?


Hej,

Ihållande diarrébesvär bör alltid utredas så att man kommer fram till anledningen och kan sätta in adekvat behandling. Den primära utredningen består i att man gör en coloscopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen) för att se om det finns strukturella förändringar i tarmen (t.ex. inflammation) som orsakar dina besvär.
Du bör således kontakta din läkare så att man kan planera för sådan undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!

Jag har Crohns sjukdom sedan snart 5 år tillbaka. För drygt ett år sen opererade jag bort en förträning i slutet av tunntarmen med övergången mellan tunn- och tjocktarm. Inflammationen kom tillbaka snabbt och för tillfället får jag TNF-hämmare som har gjort att jag inte har någon aktiv inflammation i tarmen. Proverna är bra(inklcalprotektin) och koloskopin visade en frisk tarm. Trots att jag borde må bra och tarmen har varit inflammationsfri i flera månader mår jag inte helt bra. Jag är fortfarande väldigt trött och det är tröttheten jag upplevt som jobbigast med min sjukdom. Jag är betydligt piggare än innan jag började med TNF-hämmmare då jag hade haft skov i ett halvår, men min energi är mycket begränsad fortfarande. När jag pluggat eller jobbat i några timmar är det som att all energi försvinner och jag blir totalt utmattad, behöver vila/sova och en promenad känns jobbig. Tröttheten kommer av både fysisk och mental ansträngning. Jag sover ordentligt, äter regelbundet, tränar när jag orkar och promenerar varje dag. Jag har inga stora problem med magen förutom ett jobbigt illamående. Mitt blodvärde är bra, jag har ingen järnbrist och äter tillskott av B12. Är det vanligt att man fortsätter vara såhär trött även när inflammationen har läkt ut? Vad kan jag göra åt det? Vad kan det bero på? Jag har som sagt redan regelbundna vanor och sover ordentligt. Rubbar jag på något av detta blir tröttheten ännu värre. Jag oroar mig för att inte orka klara av ett heltidsjobb och ha ett socialt liv. I nuläget orkar jag inte ens en av dem. Hälsningar!


Hej,

Det verkar som om din tarminflammation är under bra kontroll med din nuvarande behandling. Om man har haft ett långvarigt skov kan man bli mycket trött och tagen under den aktuella inflammationen men detta kan förstås också hänga kvar en period även när man fått inflammationen under kontroll.
Det är dock viktigt att man säkerställer att man inte har brister till följd av inflammationen och/eller tidigare operativa ingrepp. Man bör alltid kontrollera järnvärde, B12 (även om man har behandling) samt folsyra som är en annan typ av B-vitamin som man kan ha brist på i din situation. Om dessa prover är normala bör man också överväga andra orsaker till trötthet som t.ex. störningar i ämnesomsättningen som också kan kontrolleras med ett enkelt blodprov. Även prov för D-vitaminbrist kan behöva kontrolleras.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej är UC smittsamt.


Hej,

Ulcerös colit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som beror på att kroppens immunförsvar skapar ”onödig” inflammation i tarmen. Sjukdomen är inte smittsam.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Min man fick MorbusCrohn när han var 14år. Man opererade hans tarm 3 gånger. Han har varit frisk under 40 år. Enda problem han har är förträngningar på operationsstället. Det bildas ärrbildning på dessa ställen. Därför måste man dilatera honom då och då. På dessa ställen kan de bli inflammerad och rött men inte på andra ställen. Han har haft lös avföring alla dessa år p.g.a. kort tarm. Kan man säga att detta är AKTIV M.C?
Tack!

Hej,

Det är nog en definitionsfråga om man ska säga att din makes sjukdom är aktiv eller inte. Det verkar ju inte som om ny inflammation uppstår i de friska delarna av tarmen vilket är väldigt positivt, men förträngningarna där tarmen är hopskarvad återkommer och där man ser rodnad och irritation vilket talar för en viss inflammatorisk aktivitet i dessa områden.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!

Jag har crohns och är nyfiken om crohns och anabola steroider krockar med varandra. Jag tar TNF-hämnare och äter azatioprin dagligen. Jag äter bra och min sjukdom är under kontroll och har varit under kontroll i många år nu, men enstaka milda skov. Det jag undrar över är om min sjukdom eller mina mediciner på något sätt krockar med bruk av anabola steroider. Jag är väl medveten om vad anabola steroider medför för risker. Jag mailade en annan doktor om samma sak men fick bara tillbaka en moral kaka i min e-post så jag hade verkligen uppskattat konkret information. Tack!


Hej,

Du har en potent och effektiv behandling för din Crohns sjukdom som leder till att du mår bra vilket är väldigt positivt.
Huruvida det är mer skadligt med samtidigt intag av anabola steroider vid Crohns sjukdom och med dessa läkemedel än utan denna diagnos och behandlingar är mig veterligen inte studerat, av denna anledning måste jag avråda dig till att använda anabola steroider då det inte är uteslutet att kombinationen ytterligare kan öka risken för skador på kroppen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Min 63-åriga fru fick diagnosen Crohns- 1974. Hade därefter flera tarm-skov fram till 2009 då hon fick en 3 års betald uppsägningstid utan arbetsplikt. Tarmen blev helt lugn efter första året. Sedan hade hon i stort endast "led-skov" som hon tyckte var mycket besvärliga. I början av året började hon söka arbete men fick ett nytt tarm-skov direkt. Skopering vidtogs och läkaren sa sig efteråt misstänka IBS. Två frågor: Kan olika Crohn-symtom gå i skov oberoende av varandra? Kan man ha Crohns och IBS samtidigt?


Hej,

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som ofta går i skov, där symtomen ökar om den inflammatoriska aktiviteten i tarmen ökar. Sjukdomsbilden är mycket individuell.
Om man en gång har fått diagnosen Crohns sjukdom och får ökade mag-tarm-symtom måste man i första hand misstänka ett skov av sjukdomen.
Om man då utreder och ej kan finna hållpunkter för ökad inflammation som orsak till symtomen kan det vara så att man samtidigt har en funktionell mag-tarm- sjukdom (IBS) där symtomen beror på en störd funktion och ökad känslighet i mag-tarm- kanalen och ej på ett skov av inflammationen.
Man kan således ha Crohns sjukdom och IBS samtidigt.
Vid Crohns sjukdom kan man ha problem med lederna, ibland ser man en parallell försämring av mag-tarm-symtomen i samband med symtom från lederna men man kan också ha aktiva ledbesvär trots att inflammationen i tarmen är lugn.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,

Kanske en dum fråga men kan man ta ett HIV test fast man tar TNF-hämmare eller kan
det ge något konstigt resultat?


Hej,
Det går bra att HIV-testa även om man har behandling med TNF-hämmare

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!

Min man har Crohns, och vi har 3 barn. Vi tänker av och till på om någon av våra barn
kommer att få Crohns. Vårt äldsta barn är lite, litet till växten, men vi har anlag att vara små
tillväxten i släkten. Det som gör att vi funderar på om han kan ha Crohns är att han i stort sett
alltid har lös avföring. Han har dock bara avföring 1 gång per dag. Klagar inte på ont i magen,
är aktiv med fotboll och kampsport 3-4 dagar i veckan, alltid i aktivitet. Han äter dock dåligt.
Borde vi få en läkare att kolla honom? Kan det vara normalt att ha lös(are) avföring?


Hej,

Det finns en viss ärftlighet när det gäller Crohns sjukdom men de flesta barn till föräldrar med
Crohns sjukdom drabbas ej av samma åkomma. Er son har lös avföring och äter dåligt men
verkar i övrigt vara pigg och må bra. Lös avföring kan bero på många saker och behöver alls
inte bero på Crohns sjukdom eller annan tarminflammation, det är också väldigt individuellt
vad som är normalt när det gäller konsistensen på avföringen. Om ni är oroliga kan ni ta upp
frågan med er familjeläkare som kan göra en kroppslig undersökning och om det behövs
några enklare provtagningar. Det finns dock inget i din historia som låter alarmerande.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Är det farligt att dricka alkohol i samband med att man tar TNF-hämmare?


Hej,

Det finns inga speciella risker förknippade med alkoholförtäring när man samtidigt
medicinerar med TNF-hämmare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog