Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Tyder mina övriga symtom på aktiv inflammation trots behandling med TNF-hämmare?

Jag har haft Crohns sjukdom sedan 1992. Tjocktarmen opererades bort 1997 och 70 cm tunntarm. 2004 opererades jag igen där det togs bort ca 10 cm till. Tunntarmen har även lagats en gång. Har behandlats med TNF-hämmare de senaste 3 åren. Sedan april 2011 har jag haft svåra sår och svullnader såväl i munnen som läpparna. Trötthet, viktminskning och har svårt att äta. Dessutom dåligt blodvärde. Erhållit järnsprutor med 3 månaders mellanrum det senaste året. Nu har jag fått prova en annan TNF-hämmare, men inget tycks hjälpa förutom att magen har varit lugn. Det börjar bli outhärdligt både socialt och på arbetet. Finns det något att göra utöver det redan provade?

Med vänlig hälsning!
Mattias


Hej Mattias
Om magen/tarmen är lugn har du sannolikt effekt av din TNF-hämmare på inflammationen i tarmen, men det kan finnas kvarstående aktiv inflammation som ger mer generella symtom som tex trötthet.

Om man inte mår bra trots behandling bör man alltid utvärdera effekten på inflammationen så noga som möjligt t.ex. genom endoskopiska undersökningar, avföringsprov (calprotectin) och blodprover.

Om man trots allt finner aktiv inflammation bör man försöka optimera behandlingen (t.ex. höja dosen eller minska intervallen på TNF-behandlingen). Det finns i Sverige två TNF-hämmare registrerade för behandling av Crohns sjukdom så man kan som i ditt fall också prova att byta preparat.

Förutom att säkerställa att den antiinflammatoriska behandlingen är effektiv är det också viktigt (speciellt om man opererat bort delar av tarmen) att man kompenserar för ev. brister på järn, vitaminer, zink, magnesium mm. Brist på vitaminer och mineraler kan ge upphov till t.ex. munsår, trötthet mm. Dessa brister kan kontrolleras med enkla blodprov.

Det sker mycket intensiv forskning när det gäller behandling av inflammatorisk tarmsjukdom så det kommer säkert ett flertal nya behandlingar inom de närmaste åren, men mig veterligen ingenting som når marknaden under den närmaste tiden, däremot kan det bli aktuellt med läkemedelsprövningar inför lanseringen av nya preparat.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog