Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Övriga frågor

Hej,
Jag har för flera år sen gjort en operation där jag har opererat bort tjocktarmen och har bara ändtarmen kvar. Sedan kopplade läkaren ändtarmen med tunntarmen och det har fungerat bra till och från. Har förresten Ulcerös Colit. men min fråga är? Kan man ha analsex om ändtarmen är inflammerad? Är det risk att tarmen kan inflammeras vid analsex? tacksam för svar.

Hej,
Jag tycker att du ska undvika analsex i din situation eftersom en mekanisk irritation av ändtarmsslemhinnan kan förvärra den inflammatoriska retningen och försämra din situation.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095g
Fråga:
Hej!
Mitt namn är Felix och jag har Ulcerös kolit. Jag har opererats och lever nu med en bäckenreservoar sedan ett år tillbaka. Just nu så håller jag på med ett arbete i skolan om just Ulcerös kolit. Min fråga till dig är om du vet vilken riktning forskningen går i angående behandling av Ulcerös kolit. Vart går det mest framåt? Inom medicin eller kirurgi? Var tror du man är om 10 år inom området? Tack på förhand!

Hej Felix
Det forskas oerhört mycket kring inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)vilket kommer att leda till att många fler effektiva medicinska behandlingar kommer att komma ut på marknaden under de närmaste åren. Forskningen inriktar sig mycket på att förstå vilka faktorer som orsakar den ”onödiga” inflammation som ligger bakom IBD och försöka hitta läkemedel som interfererar i just denna process.
I framtiden tror jag således att behovet av kirurgisk behandling kommer att minska pga. nya, mer effektiva läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095g
Hej!
Har Crohns sen många år tillbaka, har fått utslag över hela kroppen som kliar, kan dessa ha med min Crohn att göra? äter azatioprin och mesalazin, tarmen är relativt lugn just nu.

Hej,
Spridda utslag som kliar kan bero på en reaktion mot t.ex. ett läkemedel men kan förstås också ha många andra förklaringar. De läkemedel som du behandlas med kan ibland ge hudutslag som biverkning.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din läkare som då också kan undersöka dig och göra en bedömning utifrån hur dina utslag ser ut.
Jag tror att det är mindre sannolikt att utslagen beror på din Crohns sjukdom.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095b
Kan ett förhöjt calprotectinvärde bero på blödningar från hemorrojderna?

Hej,
Calprotectinvärdet blir förhöjt om man har någon form av inflammatoriskt tillstånd i tarmen och värdet påverkas ej av hemorrojdblödning. Normalvärdet för Calprotectin är <50 men det finns också en gråzon upp till värden på 150-200 som kan föreligga utan att man har en inflammation.
Om värdet är förhöjt brukar man i första hand gå vidare med en endoskopisk undersökning av tjocktarmen för att få information om det finns inflammation.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095b
Hej! Ulcerös kolit diagnosticerades 1971. Jag behandlas med sulfasalazin och har inte haft några skov under tiden därefter. Koloskopi för några år sedan, som var mycket plågsam med ett antal slumpvisa biopsier, visade efter vad jag förstod en "vacker" tarm. Min husläkare envisas med att denna undersökning måste upprepas. Är detta nödvändigt om det inte finns blod i avföringen? Är nu 78 år gammal. Kan läkaren vägra skriva ut medicinen om jag vägrar underkasta mig undersökningen?


Hej,

Anledningen till att din doktor gärna vill att du ska genomgå en koloskopiundersökning är att man om man vid Ulcerös colit har en viss ökad risk för tumörsjukdom i tjocktarmen. Det finns riktlinjer som säger att man vid denna sjukdom ska kontrollera tarmen med koloskopi med regelbundna intervall.
Man måste dock ta hänsyn till flera faktorer, först och främst vad du vill – om du inte vill genomgå denna undersökning och är informerad om varför man gör denna så är det förstås du som i slutänden måste bestämma detta.
Man får också ta hänsyn till ålder och vilken sjukdomsaktivitet som funnits under förloppet.
Din doktor kommer att fortsätta skriva ut din medicin även om du inte vill göra den föreslagna koloskopin.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din doktor för ny diskussion så kommer ni säkert fram till en bra lösning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095a
Min man fick MorbusCrohn när han var 14år. Man opererade hans tarm 3 gånger. Han har varit frisk under 40 år. Enda problem han har är förträngningar på operationsstället. Det bildas ärrbildning på dessa ställen. Därför måste man dilatera honom då och då. På dessa ställen kan de bli inflammerad och rött men inte på andra ställen. Han har haft lös avföring alla dessa år p.g.a. kort tarm. Kan man säga att detta är AKTIV M.C?
Tack!

Hej,

Det är nog en definitionsfråga om man ska säga att din makes sjukdom är aktiv eller inte. Det verkar ju inte som om ny inflammation uppstår i de friska delarna av tarmen vilket är väldigt positivt, men förträngningarna där tarmen är hopskarvad återkommer och där man ser rodnad och irritation vilket talar för en viss inflammatorisk aktivitet i dessa områden.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095
Hej!

Min man har Crohns, och vi har 3 barn. Vi tänker av och till på om någon av våra barn
kommer att få Crohns. Vårt äldsta barn är lite, litet till växten, men vi har anlag att vara små
tillväxten i släkten. Det som gör att vi funderar på om han kan ha Crohns är att han i stort sett
alltid har lös avföring. Han har dock bara avföring 1 gång per dag. Klagar inte på ont i magen,
är aktiv med fotboll och kampsport 3-4 dagar i veckan, alltid i aktivitet. Han äter dock dåligt.
Borde vi få en läkare att kolla honom? Kan det vara normalt att ha lös(are) avföring?


Hej,

Det finns en viss ärftlighet när det gäller Crohns sjukdom men de flesta barn till föräldrar med
Crohns sjukdom drabbas ej av samma åkomma. Er son har lös avföring och äter dåligt men
verkar i övrigt vara pigg och må bra. Lös avföring kan bero på många saker och behöver alls
inte bero på Crohns sjukdom eller annan tarminflammation, det är också väldigt individuellt
vad som är normalt när det gäller konsistensen på avföringen. Om ni är oroliga kan ni ta upp
frågan med er familjeläkare som kan göra en kroppslig undersökning och om det behövs
några enklare provtagningar. Det finns dock inget i din historia som låter alarmerande.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120090
Har efter många år, äntligen fått rätt diagnos Crohns sjukdom och har sedan i våras stått på
kortison och i augusti påbörjades behandling med biologiskt läkemedel (TNF-hämmare). Nu
är tarmen läkt. Är det så att den läker mellan skoven och är det
detta som kallas att man hamnar i remission? Det är ju medicinen som orsakat detta. Om jag
har uppfattat det rätt så skall den väl fortsätta att ges som förebyggande behandling? Har haft
det hur tufft som helst dessa sju månader och vill inte hamna i den situationen igen.


Hej,

Remission betyder att det ej finns någon aktiv inflammation i tarmslemhinnan, som därmed
läkt. Det finns dock risk för att inflammationsaktiviteten ökar igen varför man oftast vill ge en
förebyggande, underhållsbehandling som håller nere inflammationsaktiviteten och gör att du
fortsätter att må bra.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120090
Kan allmänläkare remittera till kapselendoskopi?

MVH Per


Hej Per,

Det kan skilja sig en del mellan olika landsting, det bästa är nog om du kontaktar mag-tarm mottagningen på det sjukhus du hör till för att få information om vad som gäller i ditt landsting. I Stockholm är det möjligt för allmänläkare att skriva remiss för kapselendoskopi.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Hej! Jag undrar om man kan dö av Crohns? Undrar även vd som händer när man får Crohns i halsen? Tack för svar!


Hej,

Crohns sjukdom kan drabba olika individer mycket olika, en del får lätt inflammation med milda symtom, andra kraftig inflammation med svåra symtom.
Man dör inte av Crohns sjukdom men det är viktigt att man får en bra individuellt anpassad antiinflammatorisk behandling så att man får må så bra som möjligt. Det har under det senaste decenniet gjorts stora framsteg i den medicinska behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom ( T.ex. Crohns sjukdom).
Crohns sjukdom är vanligast i tjocktarmen och i tunntarmens nedersta del men kan i ovanliga fall även drabba den övre delen av mag-tarm kanalen (t.ex. mun, matstrupe och magsäck). Även denna typ av lokalisation av sjukdomen behandlas med antiinflammatoriska mediciner.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Hej,

Vad kan en "svullen slemhinna" i magsäcken betyda? Min 10-åriga son har gått igenom
koloskopi och gastroskopi pga misstanke om inflammation pga blod och slem i avföring samt
lätt förhöjt calprotectinvärde på 240. Inga fynd för ögat förutom då svullen slemhinna med
något avvikande utseende i magsäcken. Provsvar på biopsier har inte kommit än.

Mvh/ P


Hej,

Beskrivningen ”svullen slemhinna” är väldigt ospecifikt och vidare svar går ej att ge förrän
PAD-svar (mikroskopering av biopsier) föreligger.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

SEHUG120050
Hej! Jag är 25 år och har slutat med p-piller för ett halvår sedan därför att min barnmorska inte ville skriva ut mer. Hon ville att ja skulle ta kontakt med en läkare för att avgöra om det är bra för mig att äta p-piller. Jag har Crohns, min mamma har haft hjärtinfarkt och min syster hade bröstcancer när hon va 35 år. Barnmorskan rekommenderade mig därför att sätta in en kopparspiral, men det har jag inte gjort.



Nu har jag träffat en kille som vill skaffa barn med mig om något år, och då känns det onödigt att sätta in en sprial. Jag äter Anafranil, Pentaza, Loperamid och får behepaninjektion var tredje månad. Min läkare sa att ja måste sluta med Anafranil när jag vill bli gravid. Men ska jag sluta med den redan nu, för att vi kanske vill skaffa barn om ett år? Eller ska jag vänta? Jag är rädd för att jag inte kan bli gravid, att barnet får Crohns och att jag kommer att bli jättesjuk när jag är gravid om jag inte äter Anafranil, som har gjort min vardag till en bra vardag. Det snurrar många frågor i mitt lilla huvud. Hoppas du kan lugna ner mig.



Madelene



Svar från sexologen:



Hej Madelene,



Dina tankar och funderingar kring en graviditet är fullt normala. Det är inte

konstigt att frågor dyker upp, som t.ex. kan jag få barn? Eller kommer mitt

barn att få den sjukdom jag bär på?

Om du är orolig över ärftligheten med Crohns sjukdom tycker jag att du skall

kontakta din läkare.

Vad det gäller medicinering med Anafranil har jag konsulterat en läkare och

hans rekommendationer var att du skulle sluta med Anafranil först när ni har

oskyddat samlag och försöker bli gravida.

Beroende på vilka doser du har, skall du trappa ned Anafranilen och inte

sluta helt med en gång.

Jag förstår din oro över att du skall må sämre när du slutar med

medicineringen. Hör med din gynekolog om man kan rekommendera ett annat

läkemedel under graviditeten.

Det är viktigt att du mår så bra som möjligt.



Med vänlig hälsning

Ann-Charlotte Eliasson

Sexolog



Svar från gastroenterologen:



Hej Madelene

Det finns enstaka rapporter om möjligt samband mellan skador på foster och Anafranilmedicinering. Dessa samband är relativt oklara men man brukar rekommendera att man om möjligt sätter ut medicinen om man planerar att bli gravid.

Om det finns starka individuella skäl att fortsätta med medicineringen kan detta övervägas i samråd med behandlande läkare. Om man fortsätter med medicinen så ska man ändå alltid vara utan medicinen under graviditetens sista 8 veckor, så att barnet inte blir abstinent vid födseln.

Det bästa rådet jag kan ge är att du i samråd med din läkare långsamt börjar trappa ner Anafranilmedicineringen. I de flesta fall går detta utmärkt och man kan bli gravid utan oro för skador på barnet.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej! Har nu haft diagnos Crohns i två år och kämpar med mitt samliv – att hitta en balansgång mellan att vara sexig fru och ha en mage stor som en medicinboll är fruktansvärt svårt. Jag känner mig helt enkelt inte riktigt attraktiv.



Magen låter mycket, och jag har haft skov under långa perioder under denna tvåårsperiod. Äter olika mediciner och tar sprutor (vilket inte heller känns speciellt sexigt).



Jag älskar min man över allt annat och vill ha tillbaks vårt sexliv. Hjälp!!



Anette



Svar från sexologen:



Hej Anette,



Att leva med en kronisk sjukdom kan vara jättejobbigt. Du skriver själv att

det är svårt att hitta en balansgång mellan att vara en sexig fru och ha

Crohns sjukdom.

När man inte mår bra så kan både självbilden och självkänslan påverkas

negativt. Det kan till och med vara så att man inte tycker om sin kropp

längre.



Om man lever i en parrelation kan både relationen och sexlivet påverkas. Det

kan lätt bli att den som inte mår bra avstår helt ifrån närhet till sin

partner, såsom att pussas, kramas eller bara hålla varandra i handen. Detta

för att man är rädd att det kan tolkas som en signal till något sexuellt, och

det orkar man inte med när man inte mår bra. Den sexuella lusten hänger ofta

ihop med hur vi mår för övrigt. Stress, krav och nervositet kan göra att

kroppen får svårt att bli upphetsad och våt.



Om du känner dig stressad eller pressad att ha sex så säger kroppen ifrån oavsett

om det är ens egna krav eller någon annans.

En sexuell svacka är helt naturligt att ha när man inte mår bra.

Prata med din man och berätta vad du går igenom och be din make berätta hur

han mår och vad han känner. Det är viktig att hitta en lösning som känns bäst för er båda. Det är också viktigt att ni fortsätter att vara nära varandra, kramas och

pussas utan att känna krav. Då är det lättare för er att återuppta sexualiteten när du mår lite bättre, utan att ni behöver känna er blyga inför varandra.

Ett tips är att ett förspel inte alltid behöver börja med en beröring, utan man kan börja förspelet redan på morgonen, genom att bygga upp förväntningar i form av positiva tankar. Att använda fantasin och tänka sexuella tankar är som att

ägna sig åt lustgympa. Ett annat sätt kan vara att ni ger varandra en

kravlös massage vilket även det kan sätta igång positiva tankar.



Om ni inte kan ta er igenom detta själva och vill ha hjälp, så kan ni

kontakta en sexualrådgivare på hemorten.



Med vänliga hälsningar

Ann-Charlotte Eliasson

Sexolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej. Min make är nu efter många år av magproblem under utredning av Crohns efter att akut ha lagts in. Väl hemma igen, under medicinering med cortison och Prednisolon och skonsam kost, har sexlusten avtagit drastiskt. Tidigare har vi,trots hans magproblem, haft sex otroligt frekvent (i genomsnitt två gånger per dag), då vi har en otrolig passion för varandra.



Jag upplever det som att han mentalt lider av att bära på en kronisk sjukdom och går in i ett sjukt tillstånd. Jag har påtalat detta, och att jag saknar sexet, men då säger han att han får ont i magen av att jag vill prata om det. Jag vill inte tassa på tå, men samtidigt saknar jag sexet. I vårt samliv har vi varit mycket lekfulla när det gäller leksaker och onani, när vi tittar på varandra etc. Så vi har ingen blygsel som tynger. Jag har även sagt att jag vill att han tillfredsställer mig utan att vi har samlag.



Detta låter kanske förvirrat, och det är det för mig. Det har inte pågått länge, men jag vill INTE att vi ska komma in i felaktiga beteenden. Hur hjälper jag bäst honom och mig själv?



Med vänliga hälsningar Åsa



Svar från sexologen:



Hej Åsa,



Du skriver att din make genomgår utredning av Crohns sjukdom vilket kan göra

att han har många tankar och funderingar kring detta, precis som du själv är

inne på.



Den sexuella lusten hänger ofta ihop med hur vi mår. En sexuell svacka är

helt naturligt att ha när man inte mår bra. Det är viktigt att ni fortsätter

att vara nära varandra, kramas, pussas och ha kvar lekfullheten som du

skriver om. Då är det lättare att återuppta sexualiteten utan att ni behöver

känna er blyga inför varandra.



Olika läkemedel kan påverka den sexuella lusten negativt. Ni kan kontakta

din makes läkare för att höra om de läkemedel som din make står på, har

någon negativ påverkan på den sexuella lusten.



Det är bra om du och din make gör ett nytt försök att prata med varandra.

Berätta vad du går igenom och be din make berätta hur han mår och vad han

känner.



Om ni inte kan ta er igenom detta själva och vill ha hjälp, så kan ni

kontakta en sexualrådgivare på hemorten.



Med vänliga hälsningar

Ann-Charlotte Eliasson

Sexolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Varför mår man ännu sämre när man har sin mens? Jag har flera diarréer om dagen, mår illa och har ont i magen som bara den. Jag får ännu ondare på höger sida av magen när jag har mens. Hur ska man kunna leva ett normalt liv med kollagen kolit och reflux, när man inte vet hur man ska äta och dricka med familjen?



Ulrika





Svar från dietisten:

Hej Ulrika!

När det gäller problem med reflux är det bra att äta många små måltider i stället för ett fåtal stora mål per dag. När man delar upp dagens mat på fler tillfällen blir portionsstorlekarna mindre och trycket på övre magmunnen minskar. Vissa livsmedel kan orsaka mer besvär, det är individuellt vad man reagerar på, men det är relativt vanligt att man får mer besvär av alltför fet mat, rökt fisk, vissa kryddor och kaffe. Choklad, pepparmint, alkohol och nikotin kan göra magmunnen slappare, så detta kan också förvärra besvären.

Boka gärna ett möte med din dietist så att ni kan komma fram till vad det är just du reagerar på.

Med vänlig hälsning

Kajsa Asp Jonson, leg. Dietst







Svar från gastroenterologen:

Hej Ulrika

Det är vanligt att man får symptom från mag-tarmkanalen som är relaterade till menstruationscykeln. Många får lösare eller hårdare avföring runt mens. Det är också vanligt att man blir känsligare i mag-tarmkanalen och känner sig mer uppblåst än vanligt. När det gäller maten vid sjukdomar i mag-tarmkanalen så brukar det vara bra att träffa en dietist. Remiss till dietist kan du få av din läkare.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hur påverkas min Crohn av vinterkräksjuka? Jag insjuknade med kräkningar och diarré för en vecka sedan. De akuta symptomen varade i ungefär ett dygn. Efter det har jag nästan inte orkat stiga ur sängen. Magen ömmar, och gaser och lös avföring tränger ständigt på. Jag har helt tappat livslusten. Hur ska detta fortsätta?

Är det min Crohn som blivit sämre, eller beror det på magsjukan? Hur länge kan det i så fall vara så här innan jag bör ta kontakt med läkare? Går på Remicade-behandling, senaste behandlingen var för sex veckor sedan. Kostråd?

Elin



Svar från gastroenterologen:



Hej Elin

Vem som helst kan bli riktigt dålig om man drabbas av vinterkräksjukan. Man brukar dock bli bättre efter 2-3 dygn. Då du också har Crohns sjukdom, och fortfarande mår dåligt, tycker jag att du ska ta kontakt med din gastroenterolog så snart som möjligt. Det är viktigt att utesluta att du drabbats av ett Crohnskov.

Det är viktigt att du får i dig vätska, salt och socker. Man kan för detta ändamål köpa vätskeersättning på apoteket. Vad gäller kostråd i övrigt så tycker jag att du ska äta "skonkost" dvs soppor, fisk och kyckling samt undvika stekt och starkt kryddad mat samt råa grönsaker.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



Svar från dietisten:



Hej Elin!

Vätska och salter är viktigast till att börja med. När du blivit något bättre, försök även att successivt få i dig lite vitt bröd, skorpor och annan fiberfattig mat som kan fungera stoppande. Du kan också prova med Probiotika, dvs. yoghurt med extra bakterier, Provivashots m.m. för att främja de goda bakterierna i tarmen.

Ät gärna många små mål utspridda över dagen. Prata med din läkare och med din dietist för att få mer personligt utformade råd.



Med vänlig hälsning

Kajsa Asp Jonson, leg. dietist
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej! Jag är ca 1.86 cm lång och väger runt 60kg, alltså är jag underviktig. Jag har börjat äta regelbundet varje dag, t ex morgon, 2 mackor mjölk, lunch i skolan, kommer hem 1 liter mjölk + mackor, middag, sedan mackor på kvällen med någon dryck! Jag kör även men en produkt som heter Serious Mass som har mycket kalorier i sig, jag tränar på gym också. Min fråga är hur lång tid tar det för mig att nå 65-68kg? Om jag fortsätter att äta som jag gör?



Mvh Emil



Svar från dietisten:





Hej!

Jag vet ju inte hur gammal du är och hur mycket problem du har med magen. Om du har mycket diarré och mycket av energin från maten försvinner ut så har du ju ingen glädje av den. Om du är en lång och gänglig tonåring som vuxit mycket på längden senaste tiden, kommer du förmodligen helt naturligt att fylla ut med mer muskler under de närmaste månaderna/åren.



Det är jättebra att du äter regelbundet och att du sprider ut maten på flera tillfällen varje dag. Bra att du äter lagad mat två gånger per dag, och gillar du mackor som mellanmål är det alldeles utmärkt att fortsätta så. Variera gärna pålägg och brödsorter så det inte blir ensidigt. Bra att du väljer mjölk som dryck, men kanske är en hel liter på eftermiddagen för stor mängd för att magen ska hålla sig stabil. I så fall bör du fördela mjölken på 1-2 glas per tillfälle, 3-5 ggr per dag.



Jag vet inte tillräckligt om Serious Mass för att kunna uttala mig om den produkten. Det finns många produkter i gymbranschen som inte är säkra när det gäller innehållet, och som inte har tillförlitlig information på förpackningen. Över lag är jag av den åsikten att vanlig mat är bättre än piller och pulver, men kontakta gärna din dietist för att ta reda på om du behöver något specifikt tillskott för att få i dig mer energi eller näringsämnen. Dietisten kan hjälpa till med bra näringsdrycker och se om du behöver komplettera din kost med något kosttillskott.



Med vänlig hälsning

Kajsa Asp Jonson, leg. dietist
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!



Jag är en kvinna på 67 år som sedan ca 5 år fått diagnosen Crohns. Jag har dock haft magproblem sedan tonåren, men alltså fått en sen diagnos. Nu till mitt problem. Jag är 153 cm lång och väger 53 kilo, och klarar därmed BMI. Men jag har 83 i midjemått, vilket närmar sig det som anses farligt. Fram till 1992 vägde jag 43 kilo, så jag har därmed ökat min vikt med 10 kilo på 19 år, varav merparten har skett under de senaste 7 åren, efter min pension. Jag ökar inte längre i vikt, utan 53 kilo håller sig stadigt. Jag vill minska mitt midjemått med 10 cm och gå ner ca 5 kg. Kan nämna att mitt midjemått 1974, vid 30 års ålder, var 63 cm! Att uppnå det är naturligtvis inte möjligt, eftersom hormoner efter menopaus spelar in.



Finns det någon bra bantningsmetod, det finns ju många att välja på, som lämpar sig för min diagnos? Tilläggas bör, att jag 2004 fick en stressrelaterad stroke, som dessbättre inte gett några allvarligare men för mig. Har läst att stress kan leda till viktökning. Har inte förändrat mina matvanor, utan äter ungefär samma kost och i samma mängd som tidigare. Jag äter inte kött eller fågel, men all annan mat går bra. Undviker dock laktos, kål, bönor, lök, paprika, chili (dessvärre mycket populärt nu) och alltför fiberrik mat.



Jag röker inte och är helnykterist sedan 30 år. Äter inte snask, dricker inte läsk och äter inte kaffebröd annat än till fest. Undviker feta maträtter, pizza t.ex.



Tacksam för bantningsråd! Kanske jag bör få tid hos en dietist för kostförslag?



Vänlig hälsning



Karin



Svar från dietisten:



Hej Karin!

Tack för ditt mail.



Midjemåttet hänger ihop med flera andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, så det är bra att du är medveten om midjemåttets betydelse för hälsan. Du skriver ingenting om mediciner, ibland kan till exempel kortison påverka midjemåttet.



Mer motion och mindre kalorier är det som gäller när man vill gå ned i vikt. Öka din vardagsmotion, t ex genom att dagligen promenera eller cykla minst 30-60 minuter, och lägg gärna till ett par svettiga träningspass så att du även bygger upp dina muskler – inte minst kring mage och rygg (den så kallade core-muskulaturen), det ger smalare midja och förebygger ryggproblem.



De bästa långsiktiga resultaten får man om man väljer långsamma kolhydrater och proteinkällor med låg fetthalt, till exempel fisk, skaldjur, keso, ägg och mejeriprodukter med lågt fettinnehåll (finns även laktosfria). Fyll gärna halva tallriken med grönsaker om din mage klarar det. Ät frukost, lunch och kvällsmat varje dag, och eventuellt något litet mellanmål, t ex en frukt eller en knäckeskiva med ost eller keso och tomatskivor.



Det är bra att du låter bli pizza, läsk, godis och kaffebröd. Detta är mat som ger en hel del extrakalorier men som inte tillför speciellt mycket näringsämnen.



Att gå till en dietist för att få individuellt anpassade råd tycker jag är en bra idé, då kan du få mer specifika råd utifrån dina vanor och önskemål.



Lycka till!

Med vänlig hälsning

Kajsa Asp Jonson
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hejsan! Min man har haft problem med magen en längre tid, sista 6 månaderna har det accelererat ordentligt, med blod i avföringen, ont upp i ändtarmen. Toalettbesöket har ökat till 4-6 ggr/dag, med diarré, vilket också gör ont till slut. Vi har provat det mesta, laktos, krydda mindre i maten, dra ner på kaffet osv. Jag märker att han mår psykiskt dåligt, tyst, irriterad, dåligt humör. Om han inte äter stark mat, eller senap t ex, så är magen en aning lite bättre på morgonen, men sen kommer det tillbaka. Nu har han börjat klaga att han får gå och kissa oftare, tills i dag sa han nu är det nog slut, nu kan jag inte kissa, tror att han är väldigt rädd! Vill tillägga att min man är 50 år. Är det Crohn eller är det allvarligare än så?? Snälla ge mej ett lugnande svar.

Mvh J







Svar från Gastroenterologen:







Hej J,

jag förstår att du är orolig för din man. När man har sådana symtom som du beskriver är det mycket viktigt att man kontaktar sin läkare för bedömning och vidare utredning. Din man behöver genomgå en kroppsundersökning, ta en del blodprover samt undersöka ändtarm/tjocktarm endoskopiskt. Det finns många orsaker till att ha den här typen av symtom. Inflammatorisk tarmsjukdom (tex Crohns sjukdom) kan vara ett skäl men även tumör i tarmen behöver uteslutas.

Det viktigaste just nu är att han snabbt kontaktar sjukvården för vidare utredning.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hejsan!

Jag har haft att när jag äter så måste jag gå på toaletten nästan på en gång. Har haft det ungefär en vecka nu och när jag går på toaletten är det som blod med. Vad kan det vara? Ska man gå till doktorn eller?







Svar från Gastroenterologen:







Hej

Du ska absolut kontakta din läkare så snart som möjligt. Den typ av symtom som du beskriver kan ha många skäl, den viktigaste åtgärden är att göra en endoskopisk undersökning av din tarm för att klargöra orsaken till blödningen (inflammation, polyp, tumör etc.)



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/255/04Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej! Jag har under över en månads tid haft problem med diarréer, men har nekats vidare utredning av min vårdcentral och jag skulle därför vilja ha en second opinion.



Problemen började en morgon med kraftigt illamående och senare feber under dagen. Dagen efter började diarréerna, som var mycket trängande och blev allt mer vattentunna och pågick även nattetid under ca 4-5 dagar. Sedan blev det bättre, för att komma tillbaka efter ca två veckor under någon dag. Sedan åkte jag utomlands och blev sjuk igen efter någon vecka. Denna gång hade jag ingen feber, men vattentunna trängande diarréer, även nattetid, därefter med inslag av rött slem, som jag tolkar som färskt blod. Där blev jag inlagd på sjukhus i fyra dagar med dietmat, stoppande medicin, dropp och antibiotika. En kort utredning visade inflammation i nedre delen av tunntarmen, CRP 41, blod i urinen och blodtryck 110/60 (normalt har jag 120/80). Värken i magen lättade efter defekation, men vid palpation av nedre delen av magen på höger sida kände jag värk. Efter fyra dagar skrevs jag ut. CRP hade då sjunkit till normala värden och jag hade inte blod i urinen. Fem dagar senare fick jag diarré två gånger igen. Det är nu tre dagar sedan. Jag är uppblåst i magen och har klåda kring analöppningen, men diarréerna har hittills hållit uppe. Jag har tappat 2 kg under denna tid och mensen har försvunnit. Tröttheten har varit påtaglig. Speciellt vid lägesförändring kan jag känna av bäckenet. Jag är 34 år. Jag har ringt min vårdcentral, som vill avvakta om jag får fler diarréer innan utredning görs. De tror att jag haft en vanlig magsjuka under denna tid, men det kan nämnas att bara jag varit sjuk trots att min familj och släkten utomlands ätit samma mat. Jag har länge haft lättare problem med magen, på senare år framför allt med uppblåsthet och gasbildning, vilket är något jag har tolkat som IBS. Men under den sista månaden har jag varit riktigt sjuk. Vad tror ni? Är det magsjuka eller borde en utredning göras för inflammatorisk tarmsjukdom?







Svar från Gastroenterologen:







Hej,

om man under din inneliggande vård konstaterat att du har inflammation i nedre delen av tunntarmen (jag förutsätter att det var med coloscopi undersökning man såg detta) bör man överväga att utreda dig vidare med frågeställningen inflammatorisk tarmsjukdom. Det är dock väldigt vanligt att om man tidigare har IBS och drabbas av en magsjuka försämras gällande IBS symtomen en period även om själva infektionen läkt ut.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/329/28Aug2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Svar från Gastroenterologen:







Crohns sjukdom är en ”kronisk inflammatorisk tarmsjukdom”som man inte blir frisk ifrån. Däremot finns bra behandling att tillgå som innebär att man i de flesta fall kan ge en så bra antiinflammatorisk behandling att inflammationen försvinner/reduceras så att man kan leva ett normalt liv med inga eller få symtom på sjukdomen.

Hur sjukdomen drabbar är också väldigt individuellt. Vissa får en väldigt mild sjukdom med få symtom medan andra får en mer aggressiv form där mer avancerad behandling behövs.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Jag är 60 år och opererades första gången för Chron i slutet på 60-talet. Har därefter gjort två ytterligare operationer, den senaste 1992 och lever med en tunntarm på cirka 1,5 -2 meter (tar inj behepan och 1 tabl magnesium 400 mg/dag). Har inte haft några återfall sedan dess vad vi vet.



Jag har alltid varit stel i kroppen. För cirka 2 år sedan drabbades jag av gikt (stortån) men som jag blivit av med genom att ta antiinflatorisk mediciner (diklofenac). Nu fick jag ett nytt återfall, trodde jag. Men proverna visar inga förhöjda värden av urinsyra, därtill är jag både öm i främre leden av stortån samt den under stortån. Jag har också ont i den andra fotens häl, som jag trott varit hälsporre. Blodproverna visar dock att jag har något förhöjt värde av Amylas pancreatique. Värdet jag har är 66 och skalan för normalvärde ligger på under 53. Jag har tagit prover utomlans där jag befinner mig just nu. Övriga värden på GPT GOT etcetera är normala, liksom annan blodstatus. Jag har inga andra symtom vad jag kan känna. Har dock samtidigt drabbats av en kraftig förkylning.



Min fråga är om de symtom på svullnaderna i de två lederna och de ömma i hälen (haft svårt att gå ibland) och det förhöjda amylasvärden kan ha att göra med min Crohn, och vad ni tycker jag ska göra. Jag har en läkare som jag går hos i Stockholm och vi hade planerat att göra en undersökning i början på hösten. Ska jag försöka tidigarelägga den? Tack på förhand Tommy







Svar från Gastroenterologen:







Hej Tommy

Jag tror inte att dina ledproblem beror på ditt förhöjda pankreasamylas. Detta värde bör i första hand kontrolleras om och om fortsatt förhöjt värde får man fundera på vad som orsakar detta (läkemedel etc.) och som led i utredningen överväga ytterligare provtagning och röntgenundersökning av bukspottkörteln (som är det organ som producerar enzymet pancreasamylas)

När man lider av inflammatorisk tarmsjukdom (tex Mb Crohn) har man en ökad risk att drabbas av ledproblem i form av ”reaktiv artit” en ledinflammation som är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen och som ibland kan dyka upp trots att tarminflammationen är lugn. Vid sådan ledinflammation är urinsyran normal trots symtom.

Man kan förstås också få problem med lederna av en mängd andra orsaker och leden kan behöva röntgas för att se att det inte handlar om t.ex. ledförslitning

Jag tycker att du i första hand ska diskutera detta med din lokala läkare för att få hjälp med uppföljning och antiinflammatorisk behandling. Om du inte kan få adekvat hjälp på plats bör du kontakta din läkare i Stockholm för diskussion



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/255/04Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej! Jag har tagit TNF-hämmare i ca 5 månader och fick nässelliknande utslag när jag fick min senaste behandling för 2 veckor sedan. Utslagen har kommit och gått de senaste två veckorna och fick det igen efter min senaste behandling för 2 dagar sedan. Jag ska nu hålla upp med behandlingen för att se hur kroppen reagerar då. Vanligt med denna typ av reaktion?! Mvh Josefin







Svar från Gastroenterologen:







Hej Josefin

Reaktioner i form av hudutslag är inte helt ovanliga vid behandling med TNF-hämmare och kan även dyka upp trots att man haft behandlingen ett tag.

Ibland kan det vara av värde att samråda med en hudspecialist för att bättre bedöma vilken typ av utslag det rör sig om och ifall någon specifik behandling mot dessa kan ges.

Att göra ett uppehåll med behandlingen en period som du beskriver är nog klokt.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/329/28Aug2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Jag fick diagnosen Crohn för snart 6 månader sedan och min tarm har läkt bra efter ett stort område i tjocktarmen för några veckor sedan. Jag har dock fortfarande ont i tarmen, är det normalt? Jag tar fortfarande mesalazin stolpiller… Jag har de senare månaderna fått iskalla händer och jag har alltid haft varma händer och jag fryser så mycket, kan det ha med min sjukdom att göra?

Mvh Carolina







Svar från Gastroenterologen:







Hej Carolina,

när man behandlar Crohns sjukdom är det viktigt att man ger en effektiv antiinflammatorisk behandling, när inflammationen avtar så brukar också symtomen avta.

Det är således viktigt att man noggrant följer upp varje patient efter insättande av behandling, gällande såväl symtom som med endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi) och lab.prover. Om aktiv inflammation finns kvar och det fortfarande förekommer symtom (smärta, diarré mm) så bör man överväga att effektivisera behandlingen.

Man kan ibland ha fortsatta besvär med ont i magen trots att inflammationen är välbehandlad vilket mer har att göra med att tarmen kan vara ”känslig” och dessa besvär avtar ofta successivt med tiden.

Jag tror inte att din frusenhet och kalla händer är direkt kopplat till Crohns sjukdom men det kan vara viktigt att kontrollera blodprover gällande ämnesomsättningen för att utesluta att du har låg ämnesomsättning vilket kan leda till bl.a. frusenhet.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Min syster har Crohns och min bror har ulcerös kolit. Jag har inte det och undrar ifall det finns risk att mina barn kan ha det. Finns det något jag kan göra för att förebygga sjukdomen för mina barn?

Tack för en bra hemsida.







Svar från Gastroenterologen:







Hej

Roligt att du uppskattar vår hemsida. Det finns en viss ärftlighet när det gäller inflammatorisk tarmsjukdom(IBD), t.ex. Crohs sjukdom och ulcerös colit.

Störst ärftlighet föreligger om ett syskon eller en förälder har någon av sjukdomarna.

Jag tycker inte att du ska vara orolig för dina barn så länge de mår bra och inte har några symtom från mag-tarmkanalen.

Skulle de få symtom längre fram i livet är förstås det faktum att de har både moster och morbror med IBD en viktig uppgift som gör att utredning för att utesluta sådan sjukdom bör genomföras. Några förebyggande insatser att rekommendera finns ej.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/255/04Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a