Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Övriga frågor

Hej,
Jag har för flera år sen gjort en operation där jag har opererat bort tjocktarmen och har bara ändtarmen kvar. Sedan kopplade läkaren ändtarmen med tunntarmen och det har fungerat bra till och från. Har förresten Ulcerös Colit. men min fråga är? Kan man ha analsex om ändtarmen är inflammerad? Är det risk att tarmen kan inflammeras vid analsex? tacksam för svar.


Hej,
Jag tycker att du ska undvika analsex i din situation eftersom en mekanisk irritation av ändtarmsslemhinnan kan förvärra den inflammatoriska retningen och försämra din situation.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Mitt namn är Felix och jag har Ulcerös kolit. Jag har opererats och lever nu med en bäckenreservoar sedan ett år tillbaka. Just nu så håller jag på med ett arbete i skolan om just Ulcerös kolit. Min fråga till dig är om du vet vilken riktning forskningen går i angående behandling av Ulcerös kolit. Vart går det mest framåt? Inom medicin eller kirurgi? Var tror du man är om 10 år inom området? Tack på förhand!


Hej Felix
Det forskas oerhört mycket kring inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) vilket kommer att leda till att många fler effektiva medicinska behandlingar kommer att komma ut på marknaden under de närmaste åren. Forskningen inriktar sig mycket på att förstå vilka faktorer som orsakar den ”onödiga” inflammation som ligger bakom IBD och försöka hitta läkemedel som interfererar i just denna process.
I framtiden tror jag således att behovet av kirurgisk behandling kommer att minska pga nya, mer effektiva läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Har Crohns sen många år tillbaka, har fått utslag över hela kroppen som kliar, kan dessa ha med min Crohn att göra? Äter azatioprin och mesalazin, tarmen är relativt lugn just nu.


Hej,
Spridda utslag som kliar kan bero på en reaktion mot t.ex. ett läkemedel men kan förstås också ha många andra förklaringar. De läkemedel som du behandlas med kan ibland ge hudutslag som biverkning.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din läkare som då också kan undersöka dig och göra en bedömning utifrån hur dina utslag ser ut.
Jag tror att det är mindre sannolikt att utslagen beror på din Crohns sjukdom.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Kan ett förhöjt calprotectinvärde bero på blödningar från hemorrojderna?

Hej,
Calprotectinvärdet blir förhöjt om man har någon form av inflammatoriskt tillstånd i tarmen och värdet påverkas ej av hemorrojdblödning. Normalvärdet för calprotectin är <50 men det finns också en gråzon upp till värden på 150-200 som kan föreligga utan att man har en inflammation.
Om värdet är förhöjt brukar man i första hand gå vidare med en endoskopisk undersökning av tjocktarmen för att få information om det finns inflammation.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Ulcerös kolit diagnosticerades 1971. Jag behandlas med sulfasalazin och har inte haft några skov under tiden därefter. Koloskopi för några år sedan, som var mycket plågsam med ett antal slumpvisa biopsier, visade efter vad jag förstod en "vacker" tarm. Min husläkare envisas med att denna undersökning måste upprepas. Är detta nödvändigt om det inte finns blod i avföringen? Är nu 78 år gammal. Kan läkaren vägra skriva ut medicinen om jag vägrar underkasta mig undersökningen?


Hej,
Anledningen till att din doktor gärna vill att du ska genomgå en koloskopiundersökning är att man om man vid Ulcerös colit har en viss ökad risk för tumörsjukdom i tjocktarmen. Det finns riktlinjer som säger att man vid denna sjukdom ska kontrollera tarmen med koloskopi med regelbundna intervall.
Man måste dock ta hänsyn till flera faktorer, först och främst vad du vill – om du inte vill genomgå denna undersökning och är informerad om varför man gör denna så är det förstås du som i slutänden måste bestämma detta.
Man får också ta hänsyn till ålder och vilken sjukdomsaktivitet som funnits under förloppet.
Din doktor kommer att fortsätta skriva ut din medicin även om du inte vill göra den föreslagna koloskopin.
Jag tycker att du ska ta upp frågan med din doktor för ny diskussion så kommer ni säkert fram till en bra lösning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Min man fick Crohns när han var 14 år. Man opererade hans tarm 3 gånger. Han har varit frisk under 40 år. Enda problem han har är förträngningar på operationsstället. Det bildas ärrbildning på dessa ställen. Därför måste man dilatera honom då och då. På dessa ställen kan det bli inflammerat och rött men inte på andra ställen. Han har haft lös avföring alla dessa år p.g.a. kort tarm. Kan man säga att detta är AKTIV CROHNS?
Tack!


Hej,
Det är nog en definitionsfråga om man ska säga att din makes sjukdom är aktiv eller inte. Det verkar ju inte som om ny inflammation uppstår i de friska delarna av tarmen vilket är väldigt positivt, men förträngningarna där tarmen är hopskarvad återkommer och där man ser rodnad och irritation vilket talar för en viss inflammatorisk aktivitet i dessa områden.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Min man har Crohns, och vi har 3 barn. Vi tänker av och till på om någon av våra barn
kommer att få Crohns. Vårt äldsta barn är litet, litet till växten, men vi har anlag att vara små
till växten i släkten. Det som gör att vi funderar på om han kan ha Crohns är att han i stort sett
alltid har lös avföring. Han har dock bara avföring 1 gång per dag. Klagar inte på ont i magen,
är aktiv med fotboll och kampsport 3-4 dagar i veckan, alltid i aktivitet. Han äter dock dåligt.
Borde vi få en läkare att kolla honom? Kan det vara normalt att ha lös(are) avföring?


Hej,
Det finns en viss ärftlighet när det gäller Crohns sjukdom men de flesta barn till föräldrar med
Crohns sjukdom drabbas ej av samma åkomma. Er son har lös avföring och äter dåligt men
verkar i övrigt vara pigg och må bra. Lös avföring kan bero på många saker och behöver alls
inte bero på Crohns sjukdom eller annan tarminflammation, det är också väldigt individuellt
vad som är normalt när det gäller konsistensen på avföringen. Om ni är oroliga kan ni ta upp
frågan med er familjeläkare som kan göra en kroppslig undersökning och om det behövs
några enklare provtagningar. Det finns dock inget i din historia som låter alarmerande.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Har efter många år, äntligen fått rätt diagnos Crohns sjukdom och har sedan i våras stått på
kortison och i augusti påbörjades behandling med biologiskt läkemedel (TNF-hämmare). Nu
är tarmen läkt. Är det så att den läker mellan skoven och är det detta som kallas att man hamnar i remission? Det är ju medicinen som orsakat detta. Om jag har uppfattat det rätt så skall den väl fortsätta att ges som förebyggande behandling? Har haft det hur tufft som helst dessa sju månader och vill inte hamna i den situationen igen.


Hej,
Remission betyder att det ej finns någon aktiv inflammation i tarmslemhinnan, som därmed
läkt. Det finns dock risk för att inflammationsaktiviteten ökar igen varför man oftast vill ge en
förebyggande, underhållsbehandling som håller nere inflammationsaktiviteten och gör att du
fortsätter att må bra.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Kan allmänläkare remittera till kapselendoskopi?

MVH Per


Hej Per,
Det kan skilja sig en del mellan olika landsting, det bästa är nog om du kontaktar mag-tarmmottagningen på det sjukhus du hör till för att få information om vad som gäller i ditt landsting. I Stockholm är det möjligt för allmänläkare att skriva remiss för kapselendoskopi.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag undrar om man kan dö av Crohns? Undrar även vd som händer när man får Crohns i halsen? Tack för svar!


Hej,
Crohns sjukdom kan drabba olika individer mycket olika, en del får lätt inflammation med milda symtom, andra kraftig inflammation med svåra symtom.
Man dör inte av Crohns sjukdom men det är viktigt att man får en bra individuellt anpassad antiinflammatorisk behandling så att man får må så bra som möjligt. Det har under det senaste decenniet gjorts stora framsteg i den medicinska behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom (t.ex. Crohns sjukdom).
Crohns sjukdom är vanligast i tjocktarmen och i tunntarmens nedersta del men kan i ovanliga fall även drabba den övre delen av mag-tarmkanalen (t.ex. mun, matstrupe och magsäck). Även denna typ av lokalisation av sjukdomen behandlas med antiinflammatoriska mediciner.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej,
Vad kan en "svullen slemhinna" i magsäcken betyda? Min 10-åriga son har gått igenom
koloskopi och gastroskopi pga misstanke om inflammation pga blod och slem i avföring samt
lätt förhöjt calprotectinvärde på 240. Inga fynd för ögat förutom då svullen slemhinna med
något avvikande utseende i magsäcken. Provsvar på biopsier har inte kommit än.

Mvh/ P


Hej,
Beskrivningen ”svullen slemhinna” är väldigt ospecifikt och vidare svar går ej att ge förrän
PAD-svar (mikroskopering av biopsier) föreligger.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Hej!
Jag är en kvinna på 67 år som sedan ca 5 år fått diagnosen Crohns. Jag har dock haft magproblem sedan tonåren, men alltså fått en sen diagnos. Nu till mitt problem. Jag är 153 cm lång och väger 53 kilo, och klarar därmed BMI. Men jag har 83 i midjemått, vilket närmar sig det som anses farligt. Fram till 1992 vägde jag 43 kilo, så jag har därmed ökat min vikt med 10 kilo på 19 år, varav merparten har skett under de senaste 7 åren, efter min pension. Jag ökar inte längre i vikt, utan 53 kilo håller sig stadigt. Jag vill minska mitt midjemått med 10 cm och gå ner ca 5 kg. Kan nämna att mitt midjemått 1974, vid 30 års ålder, var 63 cm! Att uppnå det är naturligtvis inte möjligt, eftersom hormoner efter menopaus spelar in.

Finns det någon bra bantningsmetod, det finns ju många att välja på, som lämpar sig för min diagnos? Tilläggas bör, att jag 2004 fick en stressrelaterad stroke, som dessbättre inte gett några allvarligare men för mig. Har läst att stress kan leda till viktökning. Har inte förändrat mina matvanor, utan äter ungefär samma kost och i samma mängd som tidigare. Jag äter inte kött eller fågel, men all annan mat går bra. Undviker dock laktos, kål, bönor, lök, paprika, chili (dessvärre mycket populärt nu) och alltför fiberrik mat.

Jag röker inte och är helnykterist sedan 30 år. Äter inte snask, dricker inte läsk och äter inte kaffebröd annat än till fest. Undviker feta maträtter, pizza t.ex.

Tacksam för bantningsråd! Kanske jag bör få tid hos en dietist för kostförslag?

Vänlig hälsning
Karin


Hej Karin!
Tack för ditt mail.

Midjemåttet hänger ihop med flera andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, så det är bra att du är medveten om midjemåttets betydelse för hälsan. Du skriver ingenting om mediciner, ibland kan till exempel kortison påverka midjemåttet.

Mer motion och mindre kalorier är det som gäller när man vill gå ned i vikt. Öka din vardagsmotion, t ex genom att dagligen promenera eller cykla minst 30-60 minuter, och lägg gärna till ett par svettiga träningspass så att du även bygger upp dina muskler – inte minst kring mage och rygg (den så kallade core-muskulaturen), det ger smalare midja och förebygger ryggproblem.

De bästa långsiktiga resultaten får man om man väljer långsamma kolhydrater och proteinkällor med låg fetthalt, till exempel fisk, skaldjur, keso, ägg och mejeriprodukter med lågt fettinnehåll (finns även laktosfria). Fyll gärna halva tallriken med grönsaker om din mage klarar det. Ät frukost, lunch och kvällsmat varje dag, och eventuellt något litet mellanmål, t ex en frukt eller en knäckeskiva med ost eller keso och tomatskivor.

Det är bra att du låter bli pizza, läsk, godis och kaffebröd. Detta är mat som ger en hel del extrakalorier men som inte tillför speciellt mycket näringsämnen.

Att gå till en dietist för att få individuellt anpassade råd tycker jag är en bra idé, då kan du få mer specifika råd utifrån dina vanor och önskemål.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist
Hej! Jag är 25 år och har slutat med p-piller för ett halvår sedan därför att min barnmorska inte ville skriva ut mer. Hon ville att jag skulle ta kontakt med en läkare för att avgöra om det är bra för mig att äta p-piller. Jag har Crohns, min mamma har haft hjärtinfarkt och min syster hade bröstcancer när hon var 35 år. Barnmorskan rekommenderade mig därför att sätta in en kopparspiral, men det har jag inte gjort.

Nu har jag träffat en kille som vill skaffa barn med mig om något år, och då känns det onödigt att sätta in en spiral. Jag äter klomipramin, mesalazin, loperamid och får hydroxokobalamininjektion var tredje månad. Min läkare sa att jag måste sluta med klomipramin när jag vill bli gravid. Men ska jag sluta med den redan nu, för att vi kanske vill skaffa barn om ett år? Eller ska jag vänta? Jag är rädd för att jag inte kan bli gravid, att barnet får Crohns och att jag kommer att bli jättesjuk när jag är gravid om jag inte äter klomipramin, som har gjort min vardag till en bra vardag. Det snurrar många frågor i mitt lilla huvud. Hoppas du kan lugna ner mig.

Madelene


Hej Madelene,
Dina tankar och funderingar kring en graviditet är fullt normala. Det är inte konstigt att frågor dyker upp, som t.ex. kan jag få barn? Eller kommer mitt barn att få den sjukdom jag bär på? Om du är orolig över ärftligheten med Crohns sjukdom tycker jag att du skall kontakta din läkare.

Vad det gäller medicinering med klomipramin har jag konsulterat en läkare och hans rekommendationer var att du skulle sluta med klomipramin först när ni har oskyddat samlag och försöker bli gravida. Beroende på vilka doser du har, skall du trappa ned klomipraminen och inte sluta helt med en gång. Jag förstår din oro över att du skall må sämre när du slutar med medicineringen. Hör med din gynekolog om man kan rekommendera ett annat läkemedel under graviditeten.

Det är viktigt att du mår så bra som möjligt.

Med vänlig hälsning
Ann-Charlotte Eliasson
Sexolog

Hej Madelene
Det finns enstaka rapporter om möjligt samband mellan skador på foster och klomipraminmedicinering. Dessa samband är relativt oklara men man brukar rekommendera att man om möjligt sätter ut medicinen om man planerar att bli gravid. Om det finns starka individuella skäl att fortsätta med medicineringen kan detta övervägas i samråd med behandlande läkare. Om man fortsätter med medicinen så ska man ändå alltid vara utan medicinen under graviditetens sista 8 veckor, så att barnet inte blir abstinent vid födseln. Det bästa rådet jag kan ge är att du i samråd med din läkare långsamt börjar trappa ner klomipraminmedicineringen. I de flesta fall går detta utmärkt och man kan bli gravid utan oro för skador på barnet.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hur påverkas min Crohn av vinterkräksjuka? Jag insjuknade med kräkningar och diarré för en vecka sedan. De akuta symtomen varade i ungefär ett dygn. Efter det har jag nästan inte orkat stiga ur sängen. Magen ömmar, gaser och lös avföring tränger ständigt på. Jag har helt tappat livslusten. Hur ska detta fortsätta? Är det min Crohn som blivit sämre, eller beror det på magsjukan? Hur länge kan det i så fall vara så här innan jag bör ta kontakt med läkare? Går på TNF-behandling, senaste behandlingen var för sex veckor sedan. Kostråd?

Elin


Hej Elin
Vem som helst kan bli riktigt dålig om man drabbas av vinterkräksjukan. Man brukar dock bli bättre efter 2-3 dygn. Då du också har Crohns sjukdom, och fortfarande mår dåligt, tycker jag att du ska ta kontakt med din gastroenterolog så snart som möjligt. Det är viktigt att utesluta att du drabbats av ett Crohnskov.

Det är viktigt att du får i dig vätska, salt och socker. Man kan för detta ändamål köpa vätskeersättning på apoteket. Vad gäller kostråd i övrigt så tycker jag att du ska äta "skonkost" dvs soppor, fisk och kyckling samt undvika stekt och starkt kryddad mat samt råa grönsaker.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog

Hej Elin!
Vätska och salter är viktigast till att börja med. När du blivit något bättre, försök även att successivt få i dig lite vitt bröd, skorpor och annan fiberfattig mat som kan fungera stoppande. Du kan också prova med Probiotika, dvs. yoghurt med extra bakterier, Provivashots m.m. för att främja de goda bakterierna i tarmen.

Ät gärna många små mål utspridda över dagen. Prata med din läkare och med din dietist för att få mer personligt utformade råd.

Med vänlig hälsning
Kajsa Asp Jonson
Dietist
Hej! Har nu haft diagnos Crohns i två år och kämpar med mitt samliv – att hitta en balansgång mellan att vara sexig fru och ha en mage stor som en medicinboll är fruktansvärt svårt. Jag känner mig helt enkelt inte riktigt attraktiv.

Magen låter mycket, och jag har haft skov under långa perioder under denna tvåårsperiod. Äter olika mediciner och tar sprutor (vilket inte heller känns speciellt sexigt).

Jag älskar min man över allt annat och vill ha tillbaks vårt sexliv. Hjälp!!

Anette


Hej Anette,
Att leva med en kronisk sjukdom kan vara jättejobbigt. Du skriver själv att det är svårt att hitta en balansgång mellan att vara en sexig fru och ha Crohns sjukdom.

När man inte mår bra så kan både självbilden och självkänslan påverkas negativt. Det kan till och med vara så att man inte tycker om sin kropp längre.

Om man lever i en parrelation kan både relationen och sexlivet påverkas. Det kan lätt bli att den som inte mår bra avstår helt ifrån närhet till sin partner, såsom att pussas, kramas eller bara hålla varandra i handen. Detta för att man är rädd att det kan tolkas som en signal till något sexuellt, och det orkar man inte med när man inte mår bra. Den sexuella lusten hänger ofta ihop med hur vi mår för övrigt. Stress, krav och nervositet kan göra att kroppen får svårt att bli upphetsad och våt.

Om du känner dig stressad eller pressad att ha sex så säger kroppen ifrån oavsett om det är ens egna krav eller någon annans. En sexuell svacka är helt naturligt att ha när man inte mår bra. Prata med din man och berätta vad du går igenom och be din make berätta hur han mår och vad han känner. Det är viktig att hitta en lösning som känns bäst för er båda. Det är också viktigt att ni fortsätter att vara nära varandra, kramas och pussas utan att känna krav. Då är det lättare för er att återuppta sexualiteten när du mår lite bättre, utan att ni behöver känna er blyga inför varandra. Ett tips är att ett förspel inte alltid behöver börja med en beröring, utan man kan börja förspelet redan på morgonen, genom att bygga upp förväntningar i form av positiva tankar. Att använda fantasin och tänka sexuella tankar är som att ägna sig åt lustgympa. Ett annat sätt kan vara att ni ger varandra en kravlös massage vilket även det kan sätta igång positiva tankar.

Om ni inte kan ta er igenom detta själva och vill ha hjälp, så kan ni kontakta en sexualrådgivare på hemorten.

Med vänliga hälsningar
Ann-Charlotte Eliasson
Sexolog
Hej. Min make är nu efter många år av magproblem under utredning av Crohns efter att akut ha lagts in. Väl hemma igen, under medicinering med cortison och prednisolon och skonsam kost, har sexlusten avtagit drastiskt. Tidigare har vi, trots hans magproblem, haft sex otroligt frekvent (i genomsnitt två gånger per dag), då vi har en otrolig passion för varandra.

Jag upplever det som att han mentalt lider av att bära på en kronisk sjukdom och går in i ett sjukt tillstånd. Jag har påtalat detta, och att jag saknar sexet, men då säger han att han får ont i magen av att jag vill prata om det. Jag vill inte tassa på tå, men samtidigt saknar jag sexet. I vårt samliv har vi varit mycket lekfulla när det gäller leksaker och onani, när vi tittar på varandra etc. Så vi har ingen blygsel som tynger. Jag har även sagt att jag vill att han tillfredsställer mig utan att vi har samlag.

Detta låter kanske förvirrat, och det är det för mig. Det har inte pågått länge, men jag vill INTE att vi ska komma in i felaktiga beteenden. Hur hjälper jag bäst honom och mig själv?

Med vänliga hälsningar Åsa


Hej Åsa,
Du skriver att din make genomgår utredning av Crohns sjukdom vilket kan göra att han har många tankar och funderingar kring detta, precis som du själv är inne på.

Den sexuella lusten hänger ofta ihop med hur vi mår. En sexuell svacka är helt naturligt att ha när man inte mår bra. Det är viktigt att ni fortsätter att vara nära varandra, kramas, pussas och ha kvar lekfullheten som du skriver om. Då är det lättare att återuppta sexualiteten utan att ni behöver känna er blyga inför varandra.

Olika läkemedel kan påverka den sexuella lusten negativt. Ni kan kontakta din makes läkare för att höra om de läkemedel som din make står på har någon negativ påverkan på den sexuella lusten.

Det är bra om du och din make gör ett nytt försök att prata med varandra. Berätta vad du går igenom och be din make berätta hur han mår och vad han känner.

Om ni inte kan ta er igenom detta själva och vill ha hjälp, så kan ni kontakta en sexualrådgivare på hemorten.

Med vänliga hälsningar
Ann-Charlotte Eliasson
Sexolog
Hej läkare, jag har en son på 18 år som har fått diagnosen Crohns sjukdom för ca 1,5 år sedan. Han mår skitdåligt varje morgon och är väldig orolig. Han har fått många olika mediciner som inte hjälper. Kortison hjälpte ett tag, metronidazol och mår dålig av den och två andra som budesonid, mesalazin, han orkar inte mer eftersom de inte hjälper. Har gått ner mycket i vikt, fått näringsdryck som han tycker smakar äckligt. Han får massa konstiga utslag över hela kroppen som akne med var i, ingen vet varför. Han har dagligen huvudvärk och har missat massor i skolan eftersom han jämt är sjuk. Nu undrar han om han ska övergå till nästa medicin som är nästa steg, (az...) med massa biverkningar som han räds. Eller ska han välja att operera den skadade delen av tarmen som är ca 12 cm lång, ett väldig svår beslut. Snälla svara på frågan hälsar en förtvivlad mamma Maria.

Hej Maria
I första hand behöver nog din son en effektivare antiinflammatorisk behandling, den medicin som man diskuterat är sannolikt azatioprin, ett immunomodulerande preparat som minskar inflammationen i tarmen genom att hämma kroppens immunsystem. Detta är ofta en bra och effektiv behandling men behandlingseffekten kan dröja 8-12 veckor. De flesta tål behandlingen väl men man behöver kontrollera leverfunktion, bukspottkörtelfunktionen och blodbilden med hjälp av regelbundna blodprover.

Ibland behöver man få en snabbare effekt och om kortison inte fungerar kan man överväga att ge ”biologisk behandling”, dvs. antikroppar som ges som dropp eller injektion och har en bra och snabb antiinflammatorisk effekt.

Kirurgi kan vara ett bra alternativ om inflammationen bara finns inom ett begränsat tarmavsnitt men eftersom sjukdomen är kronisk måste man ändå överväga någon typ av medicinsk behandling eftersom det annars är stor risk att inflammationen återkommer efter ev. operation.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Har haft svår Crohns sedan -84 med kontinuerlig aktivitet i och med att både tjock- och tunntarm är inflammerade. Operation 6 gånger och har förstörd motorik i tarmkanalen nu. Fick förmånen att testa betametason i lågdos i kombination med näringsdropp med tillsatser av massor med vitaminer. Kraschade mina tarmar förra året i och med en behandling mot njursten (inkl. tre sprängningar för att krossa den). Efter endast 2 dagars behandling med 8 mg betametason (inlagd) hade den mycket förträngda biten i tunntarmen öppnat sig från 2 mm till 15 mm. Är medicinallergiker och trots detta inga som helst biverkningar av den låga dosen. På mina 28 år som Crohnsjuk har jag aldrig upplevt någon liknande förbättring på så kort tid till så lågt lidande för mig som patient. Min fråga är följande: Hur vanligt är det idag att man ger typ betametason i en korttidstrappa (för min del 10 dagar) vid behandling av Crohns? Jag har aldrig fått erbjudande om denna medicin tidigare (har haft samma läkare i 15 år) utan fick denna gyllene möjlighet av en vikarie för honom. Som läget är nu efter halva behandlingstiden rena rama miraklet för mig! Jag fattar bara inte att det kunde gå så här lätt. Normalt för mig har varit ett antal veckor med inläggning och dropp och så nu bara 10 dagar och en enorm förbättring. Helt otroligt!
MVH Ulla lindberg

Hej Ulla
Skönt att det gått så bra med denna behandling. Att ge cortison som behandling vid skov av Crohns sjukdom är vanligt. Det finns ett flertal preparat att välja bland och behandlingssvaret är förstås individuellt. Gemensamt för cortisonbehandling är att man inte ska behandla under långa perioder utan ge sådan behandling i ”kurer” vid skov, detta för att undvika biverkningar på lång sikt. Det mest eftersträvansvärda är förstås att man ska ha en så effektiv förebyggande behandling så att skov undviks och att man inte behöver ge cortison alls men detta är inte alltid möjligt att uppnå. Den behandling som du nu fått prova ges ofta som intravenös behandling under inneliggande vård men kan också ges i kurer i tablettform som du beskriver.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag är 60 år och opererades första gången för Crohn i slutet på 60-talet. Har därefter gjort två ytterligare operationer, den senaste 1992 och lever med en tunntarm på cirka 1,5 -2 meter (tar inj hydroxokobalamin och 1 tabl magnesium 400 mg/dag). Har inte haft några återfall sedan dess vad vi vet.

Jag har alltid varit stel i kroppen. För cirka 2 år sedan drabbades jag av gikt (stortån) men som jag blivit av med genom att ta antiinflatorisk mediciner (diklofenac). Nu fick jag ett nytt återfall, trodde jag. Men proverna visar inga förhöjda värden av urinsyra, därtill är jag både öm i främre leden av stortån samt den under stortån. Jag har också ont i den andra fotens häl, som jag trott varit hälsporre. Blodproverna visar dock att jag har något förhöjt värde av amylas pancreatique. Värdet jag har är 66 och skalan för normalvärde ligger på under 53. Jag har tagit prover utomlands där jag befinner mig just nu. Övriga värden på GPT GOT etc är normala, liksom annan blodstatus. Jag har inga andra symtom vad jag kan känna. Har dock samtidigt drabbats av en kraftig förkylning.

Min fråga är om de symtom på svullnaderna i de två lederna och de ömma i hälen (haft svårt att gå ibland) och det förhöjda amylasvärdet kan ha att göra med min Crohn, och vad ni tycker jag ska göra. Jag har en läkare som jag går hos i Stockholm och vi hade planerat att göra en undersökning i början på hösten. Ska jag försöka tidigarelägga den?
Tack på förhand Tommy


Hej Tommy
Jag tror inte att dina ledproblem beror på ditt förhöjda pankreasamylas. Detta värde bör i första hand kontrolleras om och om fortsatt förhöjt värde får man fundera på vad som orsakar detta (läkemedel etc.) och som led i utredningen överväga ytterligare provtagning och röntgenundersökning av bukspottkörteln (som är det organ som producerar enzymet pancreasamylas).

När man lider av inflammatorisk tarmsjukdom (tex Crohn) har man en ökad risk att drabbas av ledproblem i form av ”reaktiv artit”, en ledinflammation som är kopplad till den inflammatoriska tarmsjukdomen och som ibland kan dyka upp trots att tarminflammationen är lugn. Vid sådan ledinflammation är urinsyran normal trots symtom.

Man kan förstås också få problem med lederna av en mängd andra orsaker och leden kan behöva röntgas för att se att det inte handlar om t.ex. ledförslitning.

Jag tycker att du i första hand ska diskutera detta med din lokala läkare för att få hjälp med uppföljning och antiinflammatorisk behandling. Om du inte kan få adekvat hjälp på plats bör du kontakta din läkare i Stockholm för diskussion.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag har under över en månads tid haft problem med diarréer, men har nekats vidare utredning av min vårdcentral och jag skulle därför vilja ha en second opinion.

Problemen började en morgon med kraftigt illamående och senare feber under dagen. Dagen efter började diarréerna, som var mycket trängande och blev allt mer vattentunna och pågick även nattetid under ca 4-5 dagar. Sedan blev det bättre, för att komma tillbaka efter ca två veckor under någon dag. Sedan åkte jag utomlands och blev sjuk igen efter någon vecka. Denna gång hade jag ingen feber, men vattentunna trängande diarréer, även nattetid, därefter med inslag av rött slem, som jag tolkar som färskt blod. Där blev jag inlagd på sjukhus i fyra dagar med dietmat, stoppande medicin, dropp och antibiotika. En kort utredning visade inflammation i nedre delen av tunntarmen, CRP 41, blod i urinen och blodtryck 110/60 (normalt har jag 120/80). Värken i magen lättade efter defekation, men vid palpation av nedre delen av magen på höger sida kände jag värk. Efter fyra dagar skrevs jag ut. CRP hade då sjunkit till normala värden och jag hade inte blod i urinen. Fem dagar senare fick jag diarré två gånger igen. Det är nu tre dagar sedan. Jag är uppblåst i magen och har klåda kring analöppningen, men diarréerna har hittills hållit uppe. Jag har tappat 2 kg under denna tid och mensen har försvunnit. Tröttheten har varit påtaglig. Speciellt vid lägesförändring kan jag känna av bäckenet. Jag är 34 år. Jag har ringt min vårdcentral som vill avvakta om jag får fler diarréer innan utredning görs. De tror att jag haft en vanlig magsjuka under denna tid, men det kan nämnas att bara jag varit sjuk trots att min familj och släkten utomlands ätit samma mat. Jag har länge haft lättare problem med magen, på senare år framför allt med uppblåsthet och gasbildning, vilket är något jag har tolkat som IBS. Men under den sista månaden har jag varit riktigt sjuk. Vad tror ni? Är det magsjuka eller borde en utredning göras för inflammatorisk tarmsjukdom?

Hej,
om man under din inneliggande vård konstaterat att du har inflammation i nedre delen av tunntarmen (jag förutsätter att det var med coloscopi-undersökning man såg detta) bör man överväga att utreda dig vidare med frågeställningen inflammatorisk tarmsjukdom. Det är dock väldigt vanligt att om man tidigare har IBS och drabbas av en magsjuka försämras gällande IBS-symtomen en period även om själva infektionen läkt ut.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hejsan!
Om man har ett avföringsvärde som ligger runt 67 tyder det på inflammation i tarmen då?
Hälsningar!

Hej,
jag antar att du menar att provet du tagit är calprotectin. Normalvärdet på detta prov är <50. 67 är att betrakta som ett i det närmaste normalt värde och tyder sannolikt ej på aktiv inflammation i tarmen. Calprotectinvärdet kan således ligga strax ovanför normalgränsen utan att det föreligger inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), men även annan information såsom vilka symtom och blodprovsresultat som finns räknas in i den totala bedömningen

Om man fortfarande är osäker på om IBD orsakar symtomen bör man gå vidare med i första hand endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej. Hittar ingen info om stomi. Är 63 år och har haft Crohn drygt 40 år och stomi i 30 år. Efter några operationer har jag inte haft några problem på 20 år och betraktat mig som helt frisk. Men nu undrar jag varför tarmen har fått som ett ganska stor vit "bula" och det är vitt runtom bulan. Är det ett tecken på inflammation? Har andra symtom också, illamående, trötthet, yrsel m.m. Har flöden, vilket jag aldrig brukar ha, och antagligen fel på vätskebalansen. Kan det räcka med att jag dricker vätskeersättning från apoteket om det är normalt att tarmen blir vit?

Hej
Det går inte att ge exakt besked vad som hänt med din stomi utan att undersöka dig. Mitt råd är att du direkt kontaktar din läkare för undersökning och behandling. Eftersom du inte mår bra och stomin ser annorlunda ut finns det säkert ett samband (inflammation, infektion etc.)

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej! Jag har tagit TNF-hämmare i ca 5 månader och fick nässelliknande utslag när jag fick min senaste behandling för 2 veckor sedan. Utslagen har kommit och gått de senaste två veckorna och fick det igen efter min senaste behandling för 2 dagar sedan. Jag ska nu hålla upp med behandlingen för att se hur kroppen reagerar då. Vanligt med denna typ av reaktion?!
Mvh Josefin


Hej Josefin
Reaktioner i form av hudutslag är inte helt ovanliga vid behandling med TNF-hämmare och kan även dyka upp trots att man haft behandlingen ett tag.

Ibland kan det vara av värde att samråda med en hudspecialist för att bättre bedöma vilken typ av utslag det rör sig om och ifall någon specifik behandling mot dessa kan ges.

Att göra ett uppehåll med behandlingen en period som du beskriver är nog klokt.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag har haft problem i ett år med avföringsrubbningar. I höstas hade jag mycket problem med magsmärta efter måltid och delvis tidig mättnadskänsla. Hade även ont i magsäcken. Jag har problem med hård avföring och ibland lös. Jag behöver tömma tarmen en till två gånger per dag. Mina problem har försvunnit och jag har aldrig ont i magen. Ibland förekommer slem men har inte sett något blod. Kan detta vara en inflammerad tarm? Jag har aldrig diarré eller feber. De prover jag har gjort har varit normala och fin tarm vid rektoskopin. Jag är orolig ofta vilket läkarna tror är problemet med min tarm och har gett mig IBS som diagnos. Mitt avföringsvärde låg på 66 som calprotectin. Är detta normalt? Min tarmläkare sa att detta var bra värde. Vad skall jag tro? Är chansen mycket liten för inflammation i tarmen? Läkare säger att jag inte har några symtom för Crohns sjukdom.

Dina symtom tyder mest på att du har en funktionell störning i mag-tarmkanalen, en ökad känslighet som gör att man får symtom av det som ”normalt sker” i systemet, dvs bearbetning av födan. Typiska symtom på detta är att man har ont/obehag i magen och ett rubbat avföringsmönster. Symtomen brukar också variera i intensitet från tid till annan. Tillståndet kallas för Irritabel tarm syndrom (IBS) och är i sig helt ofarligt men förstås besvärligt när man har symtom.

Du har gjort en utredning med blodprover, rektoskopi och avföringsprov just för att se att det ej finns några tecken till annan orsak (som t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom).

Ett calprotectinvärde på 66 (normalvärde <50) är i ditt fall säkert ett helt normalt värde. Har man inflammation i tarmen som ger den typ av symtom som du beskriver brukar calprotectivärdet vara flera hundra.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Hej!
Jag gjorde en koloskopiundersökning igår. Där kunde man inte se att jag har Crohns sjukdom som man misstänkt. Vävnadsprover togs, är det vanligt att man har Crohns men det inte syns i tarmen?

Mvh


Hej,
Crohns sjukdom syns alltid för ögat. De prover som togs analyseras för att se att du inte har ett annat tillstånd som kallas mikroskopisk tarminflammation och som endast kan ses vid mikroskopisk undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
Jag har Crohn sen 1970-talet med stomi utan problem för det mesta. Har även psoriasis (PPP) som kommit i skov med flera års mellanrum men som nu börjar bli mer aktiv med tillhörande ledvärk. Kan jag vaccinera mig mot TBE med 2 autoimmuna sjukdomar eller är det en risk jag inte ska ta med tanke på ev. biverkningar?

Hej,
det finns en liten risk för försämring av autoimmuna sjukdomar vid denna typ av vaccinering. Denna risk måste ställas mot risken att faktiskt drabbas av TBE. Om man bor/vistas i områden där TBE är vanligt förekommande är nog nyttan med vaccination större än riskerna.

Du bör dock rådgöra med dina behandlande läkare innan beslut i denna fråga tas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog