Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor om magbesvär

Hej,
Jag har under många år haft problem med tarmen - ngn läkare för många år sen sa jag hade IBS och laktosintolerans. Jag tror det är mer än så. Under perioder får jag svåra smärtor i buken ned till höger, tömningar upp till 10-15 ggr per dygn som i början är grötiga men som blir allt mer rinniga. Jag har feber - min normaltemperatur är 36,4 men under dessa perioder har jag mellan 37,5-37,9 dagligen. Förra perioden pågick i en månad ca och nu är jag inne i en sådan igen. Är konstant trött, försöker att bara äta fettfri mat och inget med mjölk vilket brukar hjälpa men under sådana här perioder hjälper just inget. Är så trött på att ha ont och vara så orkeslös. Men vart ska jag vända mig? Vill inte igen avfärdas med att detta bara är ngt tillstånd som man får lära sig leva med. För det är extremt hämmande... Kan det vara så att jag har en av de två sjukdomarna? Och vart bör jag vända mig?
Varmt tack!

Hej,
Det kan mycket väl vara så att IBS orsakar dina besvärliga symtom men det är alltid viktigt att överväga om det finns annan orsak till symtomen, t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom.
Jag tycker att du ska kontakta din vårdcentral och berätta om dina symtom. Man bör överväga en utredning innefattande såväl blodprover som endoskopisk undersökning av tjocktarmen (coloscopi). Om denna utredning är normal så handlar det säkert om IBS och det är då viktigt att man försöker hjälpa dig med behandling i syfte att minska dina symtom.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095f
Hej,

Jag har skrivit tidigare, och fick inte med alla "uppgifter" så jag skrev om allt, och har nu fått med allt. Hoppas det är ok!
Jag hade haft något slags skov med blodiga diarréer och ett förhöjt crp (ca 30), samt förhöjt calprotectin (720). Läkaren skickade remiss till specialist och jag fick göra en koloskopi. Tjocktarmen såg tydligen ut som den skulle, och vävnadsproverna var bra. Det enda bekymret var att det var så trångt i passagen mellan tunntarmen och tjocktarmen så de kunde inte ta sig in där och undersöka, läkaren ville då gå vidare med en magnetkameraundersökning, som jag gjorde i onsdags.
Jag har ju sedan länge haft problem med diarréer, jag får ofta kramp i magen när jag ätit och måste springa på toaletten. När detta händer handlar det om sekunder, det går helt enkelt inte att hålla emot. Jag har ofta problem på kvällar, nätter, morgonen och när jag ätit. Jag tror nu att jag är på väg in i något slags skov igen, då jag har enorma smärtor i rygg, höfter och nacke, kramper i magen och diarréer. Jag har också drabbats av en trötthet som inte är av denna värld, det spelar ingen roll hur mycket jag sover, jag är trött ändå.
Vet inte heller om det kan ha ett samband, men jag får ofta ”bölder”, eller varfyllda blåsor i huden som gör jätteont ända tills de spricker. Dessa är oftast lokaliserade ”där nere”, bakåt liksom. Nu undrar jag, kan en trång passage mellan tunntarm och tjocktarm orsaka dessa bekymmer? Och i så fall, vad kan man göra åt det?


Hej,

Dina symtom i kombination med ett förhöjt calprotectin och CRP gör att man misstänker inflammatorisk tarmsjukdom (i första hand Crohns sjudom). Eftersom din coloscopi var normal kan man utesluta ulcerös colit men fyndet av trängsel i tunntarmsöppningen kan tyda på Crohns sjukdom med inflammation i övergången mellan tunntarm och tjocktarm vilket är en vanlig lokalisation.
Om så är fallet bör diagnosen kunna bekräftas med den magnetkameraundersökning av tunntarmen som du nu gjort. Om det är Crohns sjukdom så är behandlingen i första hand medicinsk med hjälp av läkemedel som minskar inflammationen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095e
Jag har och får upp mycket luft från magen och rapar, har dessutom problem med tjocktarmen får gå minst 4 gånger på toaletten per dag. Har även magknip, kan det vara en inflammation i tjocktarmen?

Hej,
Den vanligaste orsaken till de symtom som du beskriver är att man har en funktionsstörning i tarmen, Irritabel tarm syndrom (IBS). För att säkerställa att det ej rör sig om annan bakomliggande sjukdom (t.ex. inflammation i tarmen) tycker jag att du ska beställa tid hos din familjeläkare för klinisk bedömning och ställningstagande till om någon vidare utredning är nödvändig, t.ex. endoskopisk undersökning av tjocktarmen, blodprovstagning etc.

Med vänliga hälsningar
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095b
Hej! Jag har under de senaste 3-4 månaderna besvärats i stort sett dagligen av diarré. Störst problem har jag på morgonen direkt jag stigit upp. Då kan jag ha riktigt lös, ibland alldeles vattnig avföring och tvingas springa på toaletten 4-5 gånger innan det lugnar ner sig. I avföringen finns ofta osmält föda och ibland, när avföringen inte är alldeles för vattnig, finns där slem. Resten av dagen kan jag också besväras av den lösa avföringen i samband med att jag kissar, men då är avföringsreflexen inte lika påträngande. Jag har ingen mens, men mitt hb-värde är ändå ganska lågt, senast jag mätte det var det 114 (brukar variera mellan ca 115 och 130). Varför uppför sig min mage på det här sättet?


Hej,

Ihållande diarrébesvär bör alltid utredas så att man kommer fram till anledningen och kan sätta in adekvat behandling. Den primära utredningen består i att man gör en coloscopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen) för att se om det finns strukturella förändringar i tarmen (t.ex. inflammation) som orsakar dina besvär.
Du bör således kontakta din läkare så att man kan planera för sådan undersökning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095a
Min 63-åriga fru fick diagnosen Crohns- 1974. Hade därefter flera tarm-skov fram till 2009 då hon fick en 3 års betald uppsägningstid utan arbetsplikt. Tarmen blev helt lugn efter första året. Sedan hade hon i stort endast "led-skov" som hon tyckte var mycket besvärliga. I början av året började hon söka arbete men fick ett nytt tarm-skov direkt. Skopering vidtogs och läkaren sa sig efteråt misstänka IBS. Två frågor: Kan olika Crohn-symtom gå i skov oberoende av varandra? Kan man ha Crohns och IBS samtidigt?


Hej,

Crohns sjukdom är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom som ofta går i skov, där symtomen ökar om den inflammatoriska aktiviteten i tarmen ökar. Sjukdomsbilden är mycket individuell.
Om man en gång har fått diagnosen Crohns sjukdom och får ökade mag-tarm-symtom måste man i första hand misstänka ett skov av sjukdomen.
Om man då utreder och ej kan finna hållpunkter för ökad inflammation som orsak till symtomen kan det vara så att man samtidigt har en funktionell mag-tarm- sjukdom (IBS) där symtomen beror på en störd funktion och ökad känslighet i mag-tarm- kanalen och ej på ett skov av inflammationen.
Man kan således ha Crohns sjukdom och IBS samtidigt.
Vid Crohns sjukdom kan man ha problem med lederna, ibland ser man en parallell försämring av mag-tarm-symtomen i samband med symtom från lederna men man kan också ha aktiva ledbesvär trots att inflammationen i tarmen är lugn.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095
Hej,

Jag fick min diagnos Crohns sjukdom för ca 4 år sedan. har ätit asatioprin och mesalazin i ca 2 1/2 år. Fick sen nog och slutade med asatioprin då jag alltid var sjuk. Slutade ett halvt år senare med mesalazin med. Har mått bra tills en dryg månad tillbaka, då jag började få kraftiga blödningar. Efter några dagar åkte jag in till akutmottagningen då problemen bara blev värre och värre. Dom skickade hem mig samma dag utan att göra något. Fick dock en remiss på en endoskopi jag skulle göra två dagar senare. Har varit på barnavdelningen förut så detta var första gången jag gjorde denna undersökning vaken. Dom kom inte så långt innan jag fick nog och verkligen inte klarade mer. Efter detta har dom inte hört av sig och blödningarna blir bara värre och värre, mår extremt illa på kvällarna speciellt och vet inte vad ska jag göra för att få blödningarna att sluta? + detta har jag fått feber och mår allmänt dåligt. Vet inte vad jag ska göra när det inte verkar som om sjukhuset jag är inskriven på tar mig på allvar.


Hej,

Eftersom du har diagnosen Crohns sjukdom, mår allt sämre och ej har någon antiinflammatorisk behandling bör du kontakta sjukhuset för att få en snabb tid för bedömning. Om det är svårt at få tag på någon på sjukhuset kan du vända dig till din vårdcentral för at få en snabb tid där för en första bedömning och blodprovstagning.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Hej!

Jag har haft Crohn i 2 år nu och även haft stomi, men den är borta nu. Jag kan inte gå upp i vikt och har inte en endaste gång blivit bra i magen förutom när jag gick på morfin då blev jag hård. Har även testat alla möjliga tabletter för att få hård mage men är alltid lös. Spelar ingen roll vad jag äter. Vad ska jag göra? Får panik, klarar inte detta mer. Finns det något annat man kan göra eller måste ja fixa morfin o gå på de hela livet för att magen ska fungera som den ska? TACKSAM FÖR SVAR!

MVH/Henrik


Hej Henrik,

När man har Crohns sjukdom kan man ha diarré av flera skäl. Det kan dels bero på aktiv inflammation, om så är fallet bör den medicinska antiinflammatoriska behandlingen ses över.
Man kan också få diarré som beror på att man opererat bort delar av tarmen, detta leder till en minskad förmåga för tarmen att suga upp vätskan i avföringen, vilket kan leda till diarré, detta tillstånd behandlas bäst med läkemedel som minskar tarmperistaltiken (Loperamid) i individualiserad daglig dos.
Ibland kan man efter vissa typer av tarmoperationer få en minskad förmåga att återuppsuga fria gallsalter i den sista delen av tunntarmen, detta leder till att gallsalterna följer med ut i tjocktarmen och drar med sig vätska, vilket leder till diarré. Detta tillstånd kan behandlas med gallsaltsbindande läkemedel.
Så det första man måste fundera över är varför du har diarré, sedan prövar man med lämplig behandling, riktad mot den misstänkta orsaken.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Jag får enormt uppsvullen mage med värk efter varje måltid, ibland mindre, ibland mer. Det går dock inte över vid toalettbesök. När det är som värst tar det flera dagar innan magen går ner till normal storlek. Och jag blöder alltid vid toalettbesök när magen är uppsvullen, även om jag inte har avföring. Det kan räcka med att jag släpper luft, så blöder det. Som mest har jag ökat 12 cm på omkretsen vid svullnad. Har även problem med ledvärk, som jag tror har samband med mina magproblem. När allt började så kom ledvärken, sedan blödning och efter det svullnaden. Nu har jag allt på samma gång sedan 3-4 år. Läkaren tror att det är IBS, men jag är inte övertygad. Jag har ingen medicinering eller någon form av behandling. Det blir bara värre och värre, och jag vet snart inte vad jag ska ta mig till. Jag får gå på flytande kost med jämna mellanrum för att överhuvudtaget orka leva. Det är det enda sättet att få magen i normalt skick. Vad tror du? Tacksam för svar.

Gun

Svar från gastroenterologen:

Hej Gun
IBS-diagnosen ställer man med hjälp av internationella kriterier (Rome- kriterierna). I korthet ska man ha symptom i form av obehag eller smärta i magen i kombination med någon form av avföringsrubbning (hård eller lös eller omväxlande hård och lös avföring). Det ska också finnas ett samband mellan smärtan/obehaget och tarmtömningarna. Det kan vara så att obehaget släpper efter tarmtömning eller att obehaget kommer i samband med att avföringen är mer hård eller lös, eller att man går på toa oftare eller mer sällan. Symptomen ska också finnas där med viss regelbundenhet och ska ha debuterat för minst sex månader sen. Uppblåsthet är också ett mycket vanligt IBS-symptom

Man måste också överväga annan möjlig diagnos och ev. göra en kompletterande utredning för att avskriva andra misstankar. Detta kan t.ex. handla om blodprov för att utesluta glutenöverkänslighet m.m. samt endoskopisk undersökning av tjocktarmen (koloskopi) om man t.ex. är övervägande lös i magen, eller ofta har blod i avföringen.

Med tanke på att du regelbundet blöder när du går på toa så tycker jag att koloskopi bör övervägas. Blödning vid tarmtömning kan bero på hemorrojder eller dylikt, som man förstås kan ha samtidigt som IBS, men annan blödningskälla bör således uteslutas.

Ledvärk/muskelvärk kan förekomma i samband med IBS men också vid inflammation i tarmen, vilket kan ses när man gör koloskopin.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120002h
Kan värdet på ett calprotectin-prov vara missvisande av någon orsak? Mitt värde låg på 1053. Hur stor är sannolikheten att det är kronisk tarminflammation??

Annkatrin

Svar från gastroenterologen:

Hej Annkatrin
Normalvärde för calcprotectin är < 50. Därefter följer en gråzon upp till ca 200. Ett värde på över 1000 är att betrakta som högt men är i sig inte helt bevisande för inflammatorisk tarmsjukdom. Ett sådant värde gör dock att man alltid går vidare med utredning innefattande koloskopi (endoskopisk undersökning av tjocktarmen och sista delen av tunntarmen) samt ibland också någon form av tunntarmsundersökning (t.ex. magnetkamera eller kapselendoskopi).

Det finns felkällor som kan ge ett falskt förhöjt värde.
Ett exempel på detta är höga doser av antiinflammatorisk medicinering (NSAID).

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroentrolog
SEHUG120002h
Hej, jag är 44 år och har haft Crohns sjukdom sedan jag var liten. Då jag var 17 år opererade jag bort en bit tunntarm och halva tjocktarmen. Jag har bara ytterst lite inflammation i dag. Jag gör koloskopi med jämna mellan rum. Jag äter 2x3 tabletter Imodium varje dag för att hålla diaréerna under kontroll. Ibland får jag så fruktansvärt ont i magen. Det är som knivar i tarmarna. Det kommer som en stark smärta kanske var tredje minut som en kniv in i magen. Det kan hålla på i 1-6 timmar. Sen går det plötsligt över. Är det något jag ätit? I dag åt jag en apelsin några timmar innan magkrampen satte in. Jag har haft dessa besvär i ca 12 år. Vad beror de på?

Vänliga hälsningar Anna

Svar från gastroenterologen:

Hej Anna
Man kan tänka sig flera anledningar till dina magknip.

1. Ibland finns det en förträngning i tunntarmen, eller i "skarven" efter din operation som i vissa lägen (t.ex. efter viss kost) kan ge magknip. En sådan förträngning kan man ibland vidga med en ballong via koloskopi så att symptomen försvinner. En sådan förträngning brukar man se vid koloskopi eller vid någon form av tunntarmsröntgen.

2. När man har opererat bort den sista delen av tunntarmen kan man efter operationen få svårt att återuppta de fria gallsalterna i tunntarmen. Detta leder till så kallad sekundär gallsaltmalabsorption som ger symptom i form av diarréer. Om man behandlar med Imodium, som ju har som effekt att det "bromsar" tarmens rörelsemönster, kan man få magknip som biverkan. Man kan då i stället behandla detta tillstånd med läkemedel som binder upp de fria gallsalterna och på så sätt tar bort orsaken till diarréerna utan att ge magknip. Det finns preparat som intas 1-3 ggr/dag i form av ett pulver som man löser upp i vatten.
Du kan diskutera ovanstående med din ansvariga läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a