Ställ en fråga

Vill du ha ett personligt svar på en fråga som rör inflammatorisk tarmsjukdom som t ex Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kan du här ställa en fråga och få svar från någon av våra fyra experter. Svar på din fråga får du inom cirka 3 veckor. Var beredd på att din fråga kan komma att publiceras om den bedöms vara av allmänt intresse.

Ställ en fråga

Frågor om läkemedel

Hej! Har en son på 27 år och han har haft ulcerös kolit i ca 4 år. För ca 2 år sedan glömde han ibland att ta sin medicin och efter en tid slutade han med den. Han säger att han mår bra och magen fungerar bra. Själv är jag skeptisk om det är så bra att sluta med medicinen och är rädd att han ska bli sämre igen. Ska man äta medicinen livet ut?

Hej
I de flesta fall behöver man fortsätta med underhållsmedicinering för att hålla tarminflammationen i schack men det finns fall där inflammationen är lindrig och inte behöver behandlas kontinuerligt. Beslutet huruvida underhållsbehandling är nödvändig bör tas i samråd med behandlande läkare, dels beroende på hur patienten mår utan behandling men också beroende på hur tarmen ser ut vid endoskopisk bedömning (koloskopi) samt resultat av blod och avföringsprover.
Jag tycker således att din son bör stämma av med sin behandlande läkare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095g
Hej!
Jag vill göra en tatuering men tänkte fråga om det är några speciella läkemedel som man inte får ta i samband med tatuering. Jag tar just nu TNF-hämmare, mezalasin, azatioprin, flouexetin, omeprazol och papaverin, något av dem som är dåliga i samband med tatuering? Tack för svar.

Med vänlig hälsning


Hej

När man är immunosupprimerad (behandlad med TNF-hämmare och/ eller imunomodulerande läkemedel som Azatioprin) löper man generellt en ökad risk för infektioner, när man tatuerar sig framkallas en viss hudskada som då kan vara ingångsport för bakterier som orsakar infektion. Om du vill tatuera dig ska du se till att gå till en etablerad salong där man är mycket noga med hygienen och själv sedan följa skötselråden gällande tatueringen noggrant. Du bör dessutom stämma av med din läkare först.
Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterlog
SEHUG130095e
Hej!

Jag har crohns och är nyfiken om crohns och anabola steroider krockar med varandra. Jag tar TNF-hämnare och äter azatioprin dagligen. Jag äter bra och min sjukdom är under kontroll och har varit under kontroll i många år nu, men enstaka milda skov. Det jag undrar över är om min sjukdom eller mina mediciner på något sätt krockar med bruk av anabola steroider. Jag är väl medveten om vad anabola steroider medför för risker. Jag mailade en annan doktor om samma sak men fick bara tillbaka en moral kaka i min e-post så jag hade verkligen uppskattat konkret information. Tack!


Hej,

Du har en potent och effektiv behandling för din Crohns sjukdom som leder till att du mår bra vilket är väldigt positivt.
Huruvida det är mer skadligt med samtidigt intag av anabola steroider vid Crohns sjukdom och med dessa läkemedel än utan denna diagnos och behandlingar är mig veterligen inte studerat, av denna anledning måste jag avråda dig till att använda anabola steroider då det inte är uteslutet att kombinationen ytterligare kan öka risken för skador på kroppen.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130095
Hej,

Kanske en dum fråga men kan man ta ett HIV test fast man tar TNF-hämmare eller kan
det ge något konstigt resultat?


Hej,
Det går bra att HIV-testa även om man har behandling med TNF-hämmare

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120090
Hej!
Är det farligt att dricka alkohol i samband med att man tar TNF-hämmare?


Hej,

Det finns inga speciella risker förknippade med alkoholförtäring när man samtidigt
medicinerar med TNF-hämmare.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120090
Har efter många år, äntligen fått rätt diagnos Crohns sjukdom och har sedan i våras stått på
kortison och i augusti påbörjades behandling med biologiskt läkemedel (TNF-hämmare). Nu
är tarmen läkt. Är det så att den läker mellan skoven och är det
detta som kallas att man hamnar i remission? Det är ju medicinen som orsakat detta. Om jag
har uppfattat det rätt så skall den väl fortsätta att ges som förebyggande behandling? Har haft
det hur tufft som helst dessa sju månader och vill inte hamna i den situationen igen.


Hej,

Remission betyder att det ej finns någon aktiv inflammation i tarmslemhinnan, som därmed
läkt. Det finns dock risk för att inflammationsaktiviteten ökar igen varför man oftast vill ge en
förebyggande, underhållsbehandling som håller nere inflammationsaktiviteten och gör att du
fortsätter att må bra.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120090
Hej!

Är 3 mg budesonid en akutmedicinering? Har själv ätit 6 mg om dagen i ca 12 år.


Hej,

Budesonid är ett cortisonpreparat som är konstruerat så att det mesta av läkemedlet verkar lokalt i tarmen och endast en mindre del kommer ut i blodbanan och når andra delar av kroppen. Av den anledningen kan man använda läkemedlet både som akutbehandling (då ofta initialt 9 mg) och som underhållsbehandling (då ofta 3-6 mg).
Trots den fördelaktiga verkningsmekanismen så kommer ändå en del cortison ut i cirkulationen, vilket man kan behöva ta hänsyn till vid långtidsbehandling hos t.ex. biverkningskänsliga individer eller om man har riskfaktorer för benskörhet eller diabetes.
Som långtidsbehandling kan man ofta ersätta Budesonid med andra immunomodulerande läkemedel.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Hej!

Jag har haft Crohn i 2 år nu och även haft stomi, men den är borta nu. Jag kan inte gå upp i vikt och har inte en endaste gång blivit bra i magen förutom när jag gick på morfin då blev jag hård. Har även testat alla möjliga tabletter för att få hård mage men är alltid lös. Spelar ingen roll vad jag äter. Vad ska jag göra? Får panik, klarar inte detta mer. Finns det något annat man kan göra eller måste ja fixa morfin o gå på de hela livet för att magen ska fungera som den ska? TACKSAM FÖR SVAR!

MVH/Henrik


Hej Henrik,

När man har Crohns sjukdom kan man ha diarré av flera skäl. Det kan dels bero på aktiv inflammation, om så är fallet bör den medicinska antiinflammatoriska behandlingen ses över.
Man kan också få diarré som beror på att man opererat bort delar av tarmen, detta leder till en minskad förmåga för tarmen att suga upp vätskan i avföringen, vilket kan leda till diarré, detta tillstånd behandlas bäst med läkemedel som minskar tarmperistaltiken (Loperamid) i individualiserad daglig dos.
Ibland kan man efter vissa typer av tarmoperationer få en minskad förmåga att återuppsuga fria gallsalter i den sista delen av tunntarmen, detta leder till att gallsalterna följer med ut i tjocktarmen och drar med sig vätska, vilket leder till diarré. Detta tillstånd kan behandlas med gallsaltsbindande läkemedel.
Så det första man måste fundera över är varför du har diarré, sedan prövar man med lämplig behandling, riktad mot den misstänkta orsaken.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG130051
Hej!

Äter mesalazin 4 tabletter 2 ggr dagligen, 5 azatioprin plus 5 kortisontabletter (hade 8 från början). Blev bättre först men nu har jag blivit sämre igen, ont i magen, diarré typ 5-8 ggr om dagen även på natten. Har både Crohns och IBS vad ska jag göra?


Hej,

Om du börjar må sämre igen är det viktigt att du tar kontakt med din läkare och informerar
om läget så att lämpliga åtgärder kan vidtagas.

Med vänlig hälsning
Perjohan Lindfors
Gastroenterolog
SEHUG120050
Hej!

Har lite funderingar kring graviditet och medicinerna jag äter. Jag är en tjej på snart 19 år och har haft Crohns i ca 2 1/2 år nu och äter metotrexat och behandlas med TNF-hämmare. Jag och min sambo vill nu skaffa barn och känner oss redo för det men jag har läst så mycket olika ang metotrexat, vissa säger att man ska vänta 2 menstruationer och andra säger att man ska vänta 3 månader upp till 1,5 år men vad ska jag gå efter ? Och angående behandling med TNF-hämmare så var jag på en föreläsning för ett tag sedan och då sa dom att i dagens forskning har de kommit fram till man kan använda TNF-hämmare ända till de 2 sista månaderna i graviditeten, stämmer detta?

Tacksam för svar!







Svar från Gastroenterologen:







Hej

Metotrexat får inte ges under graviditet eftersom det finns risk för missbildningar hos barnet. Läkemedelsverket och Svensk Reumatologisk Förening (SRF) som gått igenom de vetenskapliga data som finns rekommenderar att vänta minst 3 månader efter behandlingens avslutande innan man börjar försöka bli gravid (således ska man ha ett säkert preventivmedel under denna tid). SRF rekommenderar också tillskott av 2,5 mg folsyra (ett B-vitamin) dagligen från det att metotrexat-behandling upphör och sedan under hela graviditeten.



Vad gäller TNF-hämmare så finns det inga studier gällande behandling av gravida kvinnor men det finns nu ganska många rapporterade graviditeter under sådan behandling där allt gått bra. Om behandling med TNF-hämmare skall avbrytas vid graviditet eller fortsättas måste avgöras individuellt, eftersom man måste ta hänsyn till svårighetsgraden av den sjukdom som behandlas. Läkemedelsverket rekommenderar att om möjligt sätta ut behandlingen åtminstone under de sista 3 månaderna av graviditeten.





Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog





SWE/234/16May2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Min husläkare har skrivit till mig medicin mot Crohns sjukdom som heter sulfasalazin, men jag tvivlar att det är rätt medicin mot Crohns sjukdom. Rätt eller fel? Tack för svaret på förhand.

MvH







Svar från Gastroenterologen:







Hej,

Sulfasalazin är ett läkemedel som hör till gruppen 5-ASA preparat. Vetenskapligt finns det bäst bevisad effekt av dessa preparat vid Ulcerös colit (UC). Preparat från denna grupp används en del även för Crohns sjukdom, speciellt om inflammationen är av en mildare typ och belägen i tjocktarmen. Det vetenskapliga underlaget för effekt vid Crohns sjukdom är dock sämre än vid UC. Man får således prova sig fram, om man får en god effekt i det enskilda fallet kan 5-ASA preparat användas men vid utebliven/dålig effekt bör annan behandling övervägas.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/255/04Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Jag har Crohns sedan 3 år. Insjuknandet bestod av magont, fick sedan kortison under 2 veckor, och symptomen försvann, sedan dess har jag varit symptomfri. Lite blod i avföringen första året men sedan försvann det helt. Men jag är alltid på min vakt. Senare detta år skall jag ut på långa resor i Nepal (Mount Everest) och kommer att vara utan tillgång till medicin m.m. under flera veckor. Vad tycker ni att jag ska göra om jag skulle få ont helt plötsligt, finns det någon all-round-medicin? Låter kanske som en konstig fråga men eftersom jag inte har haft några symptom så har det blivit så att man inte har satt sig in i det hela... bör jag kontakta – läkare?

Peter







Svar från Gastroenterologen:







Hej Peter

Om du ska ut på långresa tycker jag att du ska kontakta din ansvariga läkare för en bedömning innan du åker. Man kan då undersöka dig och ta en del blodprover mm. för att bedöma om inflammationen är aktiv eller ej. Om det bedöms nödvändigt kan man ibland ta med sig medicin att ta vid behov under resan samt också ett intyg där diagnos och sjukdomsbild beskrivs.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/281/29Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Jag är född1944 fick Crohns sjukdom 1970 opererades på 80-talet på Sahlgrenska sjukhuset tog bort lite över 1 1/2 meter tunntarm, har problem dagligen köper tabletter på apoteket utan recept. Min läkare som utförde operationen flyttade några år senare har inte haft någon spec sedan det. Nu undrar jag vad som är den bästa medicinen för mig i dag? Sedan har jag fått högt blodtryck, inflammation i bukspottkörteln tagit bort gallblåsan har ont i lederna går hos sjukgymnast, har något av detta samband med min sjukdom är också ofta uppkörd i magen mycket gaser. Vad är bäst medicin för mej?

Tacksam för svar!







Svar från Gastroenterologen:







Hej

Eftersom du har symtom från magen och har diagnosen Crohns sjukdom så tycker jag att du ska kontakta läkare (börja på vårdcentralen om du ej har någon aktuell specialistkontakt) för att genomgå klinisk undersökning och provtagning.

Om inflammationen är aktiv bör denna behandlas för att du ska må bättre.

Om inflammationen är under kontroll kan man också tänka sig att det finns symtom kopplade till den operation du genomgått. Det är t.ex. vanligt att få diarrébesvär efter en tunntarmsoperation beroende på att gallsalter som normalt sett skulle ha sugits upp i tunntarmen kommer ner i tjocktarmen och drar med sig vatten ledande till diarré. Ett sådant tillstånd kan ofta behandlas framgångsrikt med gallsaltsbindande läkemedel. Således måste man göra en närmare bedömning av ditt fall innan rekommendationer gällande medicinering kan ges.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/281/29Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Har precis börjat med azatioprin på grund av Crohns. Jag är en person som älskar att sola, blir alltid brun väldigt lätt och aldrig röd. Jag åker på solsemestrar 2 gånger om året. Smörjer in mig med ca 15 i solskyddsfaktor. Kan jag fortsätta med detta? Läste nämligen att det kan vara farligt att sola. Sen funderar vi på att skaffa barn inom 2 år, påverkas spermierna av azatioprin?

Mvh Fredrik







Svar från Gastroenterologen:







Hej Fredrik

Om man har en sådan hudtyp att man lätt blir brun och aldrig röd när man solar är hudcancerrisken generellt sätt lägre än om man lätt bränner sig. När man medicinerar med Azatioprin har man ändå en något ökad risk för att utveckla hudcancer om man solar mycket och man brukar rekommendera försiktighet med intensivt solande och användning av hög solskyddsfaktor.



Du kan fortsätta med Azatioprin även om ni planerar barn då det ej finns hållpunkter för att sådan medicinering påverkar fostret eller chanserna att bli gravid.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/358011Sept2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Kan min lillhjärna ha skadas av TNF-hämmare efter 4år?







Svar från Gastroenterologen:







Det finns i mycket sällsynta fall beskrivet ett samband mellan behandling med TNF-hämmare och sjukdomar i centrala nervsystemet. Har man fått någon sjukdom i hjärnan under behandling med denna typ av läkemedel är det viktigt att man utreder ett eventuellt sådant samband.

Jag tycker att du ska ta upp frågan med din behandlande läkare för närmare diskussion.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/358011Sept2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!

Har en dotter som för några månader sedan fick diagnosen Crohns. Jag har även en systerdotter som har Crohns. Hon har gått igenom "standard" behandling inklusive azatioprin. Fick biverkningar i form av humörsvängningar och håravfall bla. Ersatte alla mediciner med dagligt intag av blåbär. Alla hennes prover är bra och även undersökningarna. Min dotter har naturligtvis provat blåbär också men även tagit sina cortisontabletter och antiinflammatoriska. Tyvärr har hennes prover blivit sämre sedan cortisondosen sänktes. Bör hon vara orolig för azatioprin? Hon har läst att det är cytostatika och det sätter igång tankar och funderingar. Tack på förhand fån orolig mor.

Caroline







Svar från Gastroenterologen:







Hej Caroline

Azatioprin är ett immunomodulerande läkemedel som ofta används som underhållsbehandling vid Crohns sjukdom. Effekten är oftast mycket god och de flesta får inga besvärande biverkningar. Läkemedlet doseras efter kroppsvikt och innan behandlingen påbörjas kontrolleras oftast att man har ett normalt fungerande enzymsystem som kan bryta ner läkemedlet på ett bra sätt (det finns några procent av befolkningen som har en annan enzymaktivitet som gör att läkemedlet doseras annorlunda eller ska undvikas)

Vid behandling med denna typ av läkemedel kontrolleras också blodprover regelbundet för att se att man inte får någon oönskad påverkan av lever, bukspottkörtel och blodbildning (vilket är ovanligt), så man är under god övervakning under behandlingen.

Jag tycker inte att din dotter ska vara orolig för azatioprinbehandling utan betrakta det som en bra, väldokumenterad behandling där målet är att inflammationen i tarmen ska komma under kontroll.

Eftersom det tar några veckor innan azatioprinbehandlingen blir verksam behövs det ofta parallell behandling med kortison i nedtrappande dosering under de första 6-8 veckorna, sedan kan man om behandlingen är verksam sätta ut kortison helt.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog



SWE/255/04Jun2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hejsan!

Jag äter just nu azatioprin 75mg x 2 och har väldigt stora besvär av eksem. Om jag är inne i en bra period och vill sluta med medicinen, hur lång tid tar det då innan medicinen är "ute" ur kroppen?

Hälsningar Lovisa







Svar från Gastroenterologen:







Hej Lovisa

Det är viktigt att du samråder med din läkare om du vill sluta med din medicin.

Azatioprin bryts ner och försvinner ur kroppen relativt fort. Efter ca 1-2 veckor kan man räkna med att allt mätbart läkemedel försvunnit ur kroppen. Den antiinflammatoriska effekten av läkemedlet kvarstannar dock betydligt längre



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors





SWE/235/16May2012
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej! Jag är en kvinna på 57 år som har ulcerös kolit sedan 43 år. Mina problem med magen är svåra – diarréer, uppblåst mage, kramper, slem, gaser med avföring... Den enda medicin jag har är Loperamid. Jag har också prövat många lätta mediciner som Salayprim, som jag åt i 30 år, därefter Acakol Colazid, olika suppar, skum m.m. Imurel fungerade inte på grund av leverprover som var för höga.



Finns det inte något annat som hjälper bättre än Loperamid? Jag känner mig kränkt av läkaren, som inte tar mina besvär på allvar. Ska mitt liv behöva vara så här? Vad ska jag göra för att få må bättre? Jag skulle vilja komma till någon annan läkare inom detta område. Just nu går jag på Östersunds sjukhus och får olika läkare hela tiden.



En gång hade jag turen att träffa en läkare som var här uppe en kort period. Han tyckte inte att min behandling var rätt, utan talade om för mig vad som var tänkbart. Men min ordinarie läkare blev sur på mig när jag nämnde det. Hur ska jag bära mig åt?



Ulla





Svar från gastroenterologen:



Hej Ulla

Tråkigt att höra att du inte mår bra! När det gäller behandling av ulcerös kolit så eftersträvar man att behandla inflammationen så effektivt att man har så lite kvarvarande inflammation och symptom som möjligt.

Du har just nu endast symptomlindrande behandling för dina diarréer, och ingen antiinflammatorisk behandling. I ditt fall tycker jag att man ska överväga en koloskopi för bedömning av inflammationen i tjocktarmen. Om det finns aktiv inflammation så bör man överväga annan antiinflammatorisk behandling.

Vilken behandling som bör ges måste övervägas i det individuella fallet utifrån grad och utbredning av inflammationen. Om det inte ses någon inflammation vid koloskopin får annan orsak till symptomen övervägas.



Om man inte är nöjd med sin läkarkontakt kan man alltid be om en "second opinion" hos annan läkare.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Jag lider av Crohns sjukdom och IBS. Jag har framför allt problem med smärta i magen, mår illa, har diarréer, kan knappt äta, lever mer eller mindre på näringsdrycker från apoteket (5 Fortimel om dagen i stället för mat). Får heller inte i mig tillräckligt med vätska, mår illa av allt, har kräkts fyra dar i rad, har huvudvärk varje dag, har tagit minst två Panodil om dagen de senaste månaderna (även mot magsmärtan) plus Papaverin mot kramperna.

Jag börjar oroa mig för hur min lever ska klara all denna medicinering. Har också Asacol, Pimperan, Dimor, Losec m.m.

Vad ska jag göra? Detta med magen tar knäcken på mig.



Förtvivlad Anna



Svar från gastroenterologen:



Hej Anna

Det låter som om din situation är riktigt besvärlig. Du har både diagnosen IBS och Crohns sjukdom och har mediciner för båda tillstånden. Ibland blir det aktuellt med många mediciner för att få bukt med symptom, men man bör alltid se till att bara använda mediciner som är nödvändiga och som man verkligen har nytta av. Jag tycker att du ska ta upp din oro över dina mediciner med din ansvariga läkare, så kan ni gå igenom din medicinlista och överväga om din nuvarande behandling är bra, eller om ni kan göra några justeringar.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej!



Jag äter Imurel och Asacol. Jag undrar om det är farligt att sola solarium när jag äter dessa mediciner, eller går det bra att sola?



Huda Mustafa



Svar från gastroenterologen:



Hej Huda

Om man medicinerar med immunosupprimerande läkemedel (t.ex. Imurel) ska man vara extra försiktig med solning, eftersom man vid solning alltid ökar risken för vissa typer av hudcancer (t.ex. malignt melanom). Denna risk är större om man medicinerar med immunosupprimerande läkemedel. Mitt råd blir således att du undviker att sola i solarium, samt att du även är försiktig med solandet i övrigt, t.ex. använder solskydd med hög solskyddsfaktor vid vistelse i solen på sommaren.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Har haft min sjukdom i drygt 30 år och ätit kortison i varierande doser de flesta åren, men jag har provat många andra mediciner också. Äter sen några år tillbaka Lanvis, 40 mg/dag och tycker nog att det håller sig skapligt lugnt. Proverna var bra senast. Jag har tidigare opererat bort 30 cm av tjocktarmen.



Visst påverkas jag av kosten, har mycket gaser och känner mig uppblåst. Är i perioder mycket trött, oftast vid väderomslag, har ont i kroppen, både i skelett och leder. Men nu undrar jag vad biologiska läkemedel är för något.



Jag bytte läkare för några år sen, och jag är hans enda patient som äter Lanvis och jag är lite undrande om den medicinen är den rätta för mig. Hade provat den tidigare genom min förra läkare, och var utan i några år, med kortisonperioder i stället. Sedan tyckte min nuvarande läkare att jag skulle prova Lanvis igen, men ärligt talat så tycker jag nog inte att den funkar till full belåtenhet.



Som sagt vad är biologiska läkemedel, och vem får det?



A–C



Svar från gastroenterologen:



Hej A-C

Biologisk behandling går ut på att man ger antikroppar riktade mot en del av immunförsvaret, en molekyl som heter TNF. Den medverkar till skapandet av inflammationen som orsakar t.ex. Crohns sjukdom. Behandlingen kan inte ges som tabletter, utan måste ges som sprutor eller dropp. Behandlingen blir oftast aktuell om man inte kan behandla inflammationen på annat sätt, men kommer numer tidigare in i behandlingen.



Du har nu behandling med Lanvis, som är ett så kallat immunomodulerande läkemedel som i många fall har en bra effekt på sjukdomen. Om du har en bristfällig effekt på inflammationen (det kan man t.ex. se vid koloskopi) med din nuvarande medicinering kan biologisk behandling övervägas.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Min frus systerdotter har Crohns sjukdom sedan ett par år, och medicineras för det. Hon har nu drabbats av halsont och feber på semester i Sri Lanka. Läkare här har skrivit ut Paracetamol för febern och penicillin för fem dagar samt antihistamin.



Är det klokt att ta dessa mediciner, eller bör hon avvakta ett par dagar och se om det går över först? Hon blev sjuk första dagen här, så det är förmodligen ingen åkomma härifrån.



Onkel Klas



Svar från gastroenterologen:



Hej Klas

När man drabbas av halsinfektioner så är det oftast fråga om virus där antibiotika inte har någon effekt. Om symtomen inte är väldigt allvarliga så är det oftast klokt att avvakta några dagar innan antibiotikabehandling inleds (speciellt om man inte med hjälp av odling eller snabbtest påvisat bakterier i halsen). Man bör i första hand vila och ta febernedsättande medel vid behov.



I princip är det annars inte något hinder att medicinera med antibiotika eller antihistamin om man har Crohns sjukdom



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Hej, jag har nu ätit Imurel i snart tre månader, och de har fungerat bra fram till för två veckor sedan, då jag fick tillbaka diarrén och blödningarna. Jag får inte behålla maten, utan den kommer upp igen, har även väldigt ont i magen när jag rör på mig. Brukar det vara så? Jag får inget klokt svar av min läkare.



Evelina



Svar från gastroenterologen:



Hej Evelina

Azatioprin (Imurel) används som förebyggande medicinering som minskar risken för att inflammationen i tarmen ska återkomma (ett skov). Ibland återkommer inflammationen trots denna behandling, och man kan behöva tilläggsbehandling (t.ex. en kortisonkur) för att minska inflammationen. Man kan sedan överväga att justera Azatioprin-dosen för att få en bättre förebyggande effekt och minska risken för framtida skov.



Man bör således nu överväga om dina symtom beror på ett nytt skov.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Jag har haft Crohn sedan 1980 och är opererad tre gånger på grund av nästan stopp i tarmen. Får nu 25 mg Metoject per vecka. Kunde ej ta Imurel, Azatiopurin, Puri-nethol p.g.a. kräkningar och diarré i flera dagar. Blev inlagd på sjukhus då.



Kan jag ta TBE-spruta mot fästingar? Står på Metoprolol och Waran. Har haft stroke, hjärtinfarkt och flimmer.



Ann–Marie



Svar från gastroenterologen:



Hej Ann-Marie

När man behandlas med immunosupprimerande läkemedel (t.ex. Methotrexate) så kan man få en sämre effekt av vaccinet, som ju bygger på att aktivera kroppens immunförsvar att bilda antikroppar mot just den sjukdomen som man vaccinerar mot. Man kan behöva kontrollera effekten av vaccinet genom att ta blodprov för att mäta halten av dessa antikroppar en tid efter vaccineringen.



Du bör på vaccinationsmottagning ge information om din behandling, så hjälper man till att vaccinera dig och ev. följa upp antikroppsbildningen efter vaccinationen.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Min läkare har velat skriva ut Azatioprin till mig, men jag är livrädd för alla biverkningar. Bl.a. ökar risken för hudcancer, vilket min mor dog av endast 42 år gammal. Jag tycker det är ytterst olämpligt att jag utsätter mig för den risken. Finns det ingen annan medicin för mig? Jag anser inte själv att jag har en svår Crohn.



Jag jobbar heltid, tränar regelbundet och äter allsidigt. Visst har jag lös avföring vissa dagar, men har aldrig haft blod i avföringen. För 1 1/2 år sedan opererade man bort en meter tunntarm och 15 cm tjocktarm på mig. Operationen var akut och berodde på att tjocktarmen vridit sig runt sin egen axel, men det hade inte med min sjukdom att göra sa läkaren. Då jag hade en del förträngningar, tog man bort tunntarm när man ändå opererade.



Avföringsprov har visat att jag har aktiv inflammation i tarmen. Kan den försvinna av sig själv?



Ann–Margareth



Svar från gastroenterologen:



Hej Ann-Margareth

Azatioprin är ett mycket effektivt och oftast säkert läkemedel som hör till gruppen "immunomodulerande läkemedel". Läkemedlet hämmar immunförsvaret och gör att den oönskade inflammatoriska reaktionen, som ger upphov till Crohns sjukdom, dämpas.



Medicinen är oftast väl tolererad och ger i de flesta fall inte upphov till några allvarliga biverkningar. Om man behandlas med Azatioprin kontrollerar man också regelbundet blodprover för att säkerställa att man inte får oönskade effekter på lever, blodbildning och bukspottkörtel.



Innan behandlingen sätts in kontrolleras också aktiviteten av det enzym som bryter ner läkemedlet i kroppen, och läkemedlet kan då doseras individuellt beroende på enzymaktiviteten.



Vid Azatioprinbehandling kan man bli känsligare för vissa infektioner, men detta är sällan ett kliniskt problem.



Man ökar också risken för vissa typer av tumörsjukdomar (t.ex. vissa typer av hudtumörer), men denna riskökning är mycket liten. Om patienten tidigare haft t.ex. hudcancer undviker man om möjligt att ge behandling med preparat ur denna grupp.



Om man har mycket mild Crohns sjukdom kan man prova behandling med preparat ur 5-ASA-gruppen, som är en "snällare" behandling. Effekten av behandling av Crohns sjukdom med preparat ur denna grupp är inte vetenskapligt visad (indikationen är ulcerös kolit), men erfarenhetsmässigt så kan det fungera med sådan behandling vid mild Crohn. Azatioprin har däremot en vetenskapligt grundad god effekt vid behandling av Crohn.



Man måste således alltid väga nyttan av behandlingen mot riskerna, och här är det viktigt att man som patient kommer till tals innan beslut om fortsatt behandlingsstrategi fattas.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a
Mitt senaste skov (Crohn) kom i oktober 2009 efter en endokardit (inflammation i hjärtats klaffar) i maj, och lunginflammation i juli samma år. Sedan gjorde jag mitralis klaffplastik i Lund i januari 2010. Sedan dess står jag på prednisolon och 2x 3x 800 mg mesalazin, sedan i juli även 200 mg azatioprin och nu också en TNF-hämmare. Prednisolon har jag försökt att trappa ned ett antal gånger (senast i februari). Det slutade varje gång (vid 5 mg) med diarréer, ofta inläggning och ökad prednisolondos. Har också fått diabetes som biverkning av prednisolon! Vid senaste försöket kände jag mig vid 7,5 mg dessutom extremt trött, hade lågt blodtryck.

När jag p.g.a. diarré ökade prednisolon till 20 mg igen, så försvann alla dessa Addisonliknande symptom. Hur ska jag hantera detta i framtiden? Jag har inte fått något svar från min gastroenterolog, som inte tycks ta mina problem på allvar.



Frank



Svar från vår gastroenterolog:





Hej Frank

på din beskrivning förstår jag att din Crohn är mycket svårbehandlad vilket ibland är fallet. Man får i sådana fall succesivt förstärka medicineringen för att hitta en fungerande behandling i det enskilda fallet. Du beskriver att du har behandling med immunomodulerande läkemedel (Imurel) och nu också fått biologisk behandling insatt. När man sätter in biologisk behandling så måste man ibland justera upp dosen eller ändra dossintervallen för att den antiinflammatoriska effekten ska vara tillfredställande så detta kan vara en framkomlig väg. Ett annat alternativ är att prova ett annat biologiskt preparat.

Målet med behandlingen är att du ska må kliniskt bra, du ska vara fri från cortisonbehandling och slemhinnan i tarmen ska vara utläkt. Detta är tuffa mål när man har en svårbehandlad sjukdom men bör alltid eftersträvas. En annan viktig aspekt när det gäller svårbehandlad inflammatorisk tarmsjukdom är att man bör utvärdera effekten av nyinsatt behandling med tex coloscopi eller avföringsprovet calprotectin, för att få en uppfattning av effektstorleken.



Med vänlig hälsning

Perjohan Lindfors

Gastroenterolog
SEHUG140103 & SEHUG140103a